ניתוח כלכליסט
מעיפרון ועד חיתול: טראמפ פוגע ישר בכיס
תוך התעלמות מבקשות 160 גופים עסקיים בארה"ב, נכנס היום לתוקף מכס בגובה 15% שיושת על מוצרים מתוצרת סין. במקביל, סין תמסה נפט אמריקאי. אנליסט: "זה הזמן שבו האמריקאים יתחילו להרגיש את העלויות"
רשימת נפגעי מלחמת הסחר של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מונה החל מהיום גם את הצרכנים האמריקאים אשר יצטרכו מעתה לשלם יותר עבור מוצרים יומיומיים כמו נעליים, בגדים, עפרונות וחיתולים. עוד כוללת הרשימה כלי נגינה, עדשות מגע וכלי עבודה.
- מלחמת הסחר: החל סבב המכסים החדש בין סין לארה"ב
- מלחמת הסחר: סין משגרת עוד איתות אופטימי
- בכיר לשעבר בפד קורא לבנק המרכזי "להפסיק לשחק עם טראמפ במלחמת הסחר"
אמש נכנס לתוקפו מכס בגובה 15% שתשית ארה"ב על מוצרים מתוצרת סין בשווי כולל של 300 מיליארד דולר, רשימה המתפרסת על 114 עמודים. "זה הזמן שבו הצרכנים בארה"ב יתחילו להרגיש את העלויות באופן די ישיר, בדיוק לקראת עונת הקניות הבוערת ביותר", כך על פי אדוארד אלדן, מרצה לכלכלה באוניברסיטת ווסטרן וושינגטון, שאמר את הדברים ל"וושינגטון פוסט".
בדרכו לאתר הנופש הנשיאותי קמפ דיוויד ביום שישי האחרון, טראמפ ציין כי ישנן חברות אמריקאיות המנצלות את המכסים כתרוץ. "חברות חלשות הסובלות מניהול לקוי מאשימות את המכסים הללו במקום את עצמן. תרוצים!", צייץ הנשיא בטוויטר. בקטגוריה זו לא נכללת כמובן ענקית הטכנולוגיה אפל, שהיא אחת החברות שצפויות להיפגע באופן הקשה ביותר מהמכסים החדשים.
במקביל להשתת המכסים האמריקאיים, גם בייג'ינג הטילה החל מהיום מכסים על תוצרת אמריקאית, ובכלל זה 5% על נפט גולמי.
המכסים החדשים הם הסלמה חריפה לעומת אלה שהשית טראמפ בשנה שעברה, אז הוא כיוון נגד מוצרי מיכון ורכיבים המשמשים בתהליכי ייצור. למרות שגופים עסקיים מובילים, ובכלל זה משרד הסחר האמריקאי, חזרו והזהירו כי המכסים פוגעים בשורת הרווח, חברות העדיפו עד כה לספוג את העלויות, בתקווה כי מלחמת הסחר תסתיים במהרה.
אף כי טראמפ הסכים בשלב מסוים לפצל את המכסים לשני מועדים, 1 בספטמבר ו־15 בדצמבר, בשל הקרבה לעונת החגים — מכסי נגד שהכריזה סין החודש גרמו לו להסלים את מהלכיו. לפיכך, היום נכנסו לתוקפם מכסים בגובה 15% במקום 10% שתוכננו במקור, וב־1 באוקטובר יושתו מכסים בגובה 30% במקום 25%. מכס של 15% יושת על טלפונים סלולריים, לפטופים וצעצועים, החל ב־15 בדצמבר. אם אכן כל המהלכים הללו ייצאו אל הפועל, הרי ש־97% כמעט מהתוצרת הסינית המיובאת לארה"ב תהיה נתונה למכסים עד אמצע דצמבר. כך לפי הכלכלן צ'ד בון ממכון פיטרסון לכלכלה בינלאומית.
טראמפ מימש את איומיו תוך התעלמות מתחינותיהם של 160 גופים עסקיים ששיגרו אליו מכתב בשבוע שעבר בבקשה כי יקפיא את המהלכים. בינתיים, הסוף לא נראה באופק, שכן טרם נקבע תאריך להמשך המשא ומתן בין בייג'ינג לוושינגטון.