בוריס ג'ונסון העביר לאירופה הצעה להסכם ברקזיט חדש
ר"מ בריטניה פנה לנשיא הנציבות האירופית ז'אן קלוד יונקר וביקש ממנו להיענות להצעה המהווה "פשרה הוגנת וסבירה"; לפי ההצעה, מעבר אנשים בגבול צפון אירלנד ואירלנד יהיה חופשי, מעבר סחורות מצפון אירלנד לאירופה יהיה חופשי, אך יוטל מס על מעבר סחורות מאירלנד לצפון אירלנד
ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון הגיש לנציבות האיחוד האירופי את ההצעה החדשה שלו להסכם ברקזיט, שהעניין העיקרי בה נוגע לסוגיה הבעייתית ביותר במהלך הפרידה מאירופה – ההסדר הנוגע לצפון אירלנד.
- ג'ונסון מגן על תוכניות הברקזיט החדשות לאחר ביקורת מצד האיחוד
- ברקזיט? זה לא בראש דאגותיהן של החברות החשופות לכלכלה הבריטית
- ביהמ"ש בבריטניה: החלטת בוריס ג'ונסון להשעות את הפרלמנט - אינה חוקית
ג'ונסון העביר את המסמך המשפטי, בן 40 העמודים, לנציגים בכירים באיחוד האירופי, וצירף בנוסף מכתב המיועד לנשיא הנציבות ז'אן קלוד יונקר, שבו הוא מבקש ממנו להיענות להצעה המהווה "פשרה סבירה".
הבעיה העיקרית היתה עד כה צפון אירלנד, שנשלטת על ידי בריטניה, ומעמד הגבול שלה עם אירלנד העצמאית, שנשארת באיחוד. עקרונית, לצורך מימוש הברקזיט יש לקבוע גבול בין המדינות – אחרת אין משמעות לברקזיט, שכן ניתן יהיה להעביר סחורות ללא מכס מאירלנד לצפון אירלנד ומצפון אירלנד ליתר חלקי בריטניה.
ואולם קביעת גבול כאמור נוגדת לחלוטין את ההסדר שנקבע בהסכם יום שישי הטוב, חלק מרכזי בסיום הלחימה של הקתולים נגד השלטון הבריטי ונציגי הרוב הפרוטסטנטי בצפון אירלנד. בצפון אירלנד, באירלנד ובאיחוד האירופי מתנגדים באופן מוחלט לקביעת גבול בהסכם הברקזיט.
לפי ההצעה החדשה של ג'ונסון, צפון אירלנד תישאר חלק מהשוק המשותף של האיחוד ותהיה כפופה לכל התקנות הרלבנטיות. כך, בין היתר, מעבר האנשים בין שתי המדינות יהיה חופשי לחלוטין. "בשום מקרה, לא יהיו בדיקות בגבול או בסמוך לגבול של צפון אירלנד. אנו נכבד את תהליך השלום ואת ההסכם של יום שישי הטוב", אמר ג'ונסון בנאום שנשא היום.
בה בעת, צפון אירלנד כן תוכפף לחוקי המכסים של אנגליה. כלומר, לצד מעבר חופשי של אנשים, מעבר סחורות בין אירלנד לצפון אירלנד לא יתבצע באופן חופשי, ועל הסחורות שכן יועברו בין אירלנד לצפון אירלנד יוטלו מכסים - לפי התחייבות של ג'ונסון, המכסים לא יינתנו על בסיס בדיקות בגבול אלא באמצעות רישומים במקום היציאה או בנקודות מסוימות בשלב ההעברה, באופן שיקל על החברות. למעשה ההצעה של ג'ונסון כוללת יצירת אזור כלכלי ייחודי בצפון אירלנד הכפוף לחקיקה משולבת ייחודית.
למהלך זה תינתן תקופת מעבר של ארבע שנים, ב-2025 תתכנס האסיפה של צפון אירלנד, וזו תחליט האם לקבל סופית את החוק האנגלי כולו או תמשיך בהסדר הקיים (מעבר חופשי של אנשים, מכסים על מוצרים מאירופה ומאירלנד במעבר לצפון אירלנד). אחת הבעיות הנוגעות להצעה - האסיפה בצפון אירלנד מושעית כבר יותר משנתיים לאחר עימות חריף בין שתי המפלגות השותפות להנהגה, היוניוניסטים והנציונליסטים.
גורמים מקורבים לדאונינג 10 ציינו שבמקרה שההצעה תידחה, ראש הממשלה הבריטי ינטוש לחלוטין כל ניסיון להגיע להסכם ויתמקד בהכנסות ליציאה מהאיחוד במועד שנקבע, ה-31 באוקטובר, גם ללא הסכם.