נגיף הקורונה
אחרי השריפות, הנגיף יפיל את אוסטרליה למיתון
לראשונה מאז 1991 כלכלת אוסטרליה צפויה להיקלע למיתון אחרי שסין, שותפת הסחר הגדולה ביותר שלה, נכנסה להסגר. מחוז ניו סאות' וויילס, שם השתוללו רוב הדליקות, רשם את מספר חולי הקורונה הגבוה ביותר
השריפות שהשתוללו באוסטרליה במשך 240 ימים גוועו סופית בשבוע שעבר, אחרי שגבו 30 קורבנות בנפש, כילו אלפי בתים ועקרו מבתיהם רבבות תושבים. כעת, נגיף הקורונה גובה מחיר כבד מכלכלת המדינה והיא צפויה לצנוח למיתון במחצית הראשונה של השנה, לראשונה מאז 1991.
- בעקבות הקורונה: כפר המכביה יסב 2 קומות של סוויטות לחדרי עבודה להשכרה
- המכולה שהזמנתם לא הגיעה? כך תשרדו את משבר הקורונה
- גילעד אלטשולר: המשפט 'נצא עד יעבור זעם הוא הרסני'
בהובלת מניות האנרגיה נמחקו היום (ב') כ־140 מיליארד דולר משוויין של המניות הנסחרות בבורסת אוסטרליה, כאשר מדד ASX200 צנח ב־7.3% ואיבד 455 נקודות, הצניחה היומית החדה ביותר מאז 10 באוקטובר 2008. מניית אוריג'ין אנרג'י צנחה ב־14%, יצרנית הנפט והגז סנטוס צללה ב־25%, ואויל סרץ', ב־30%.
על פי תחזיות כלכלני בלומברג, כלכלת אוסטרליה תתכווץ במשך שני רבעונים רצופים בשיעור של 0.7% ברבעון. תחזית הבנק השני בגודלו באוסטרליה, בנק ווסטפאק, הן מתונות יותר, ומעריכות את ההתכווצות ב־0.3% בשני הרבעונים הראשונים. במקביל, הבנק צופה התאוששות חזקה ברבעונים השלישי והרביעי, עם תחזית צמיחה של 1.6% עבור 2020 כולה. על כך מדווח ה"פייננשל טיימס".
על פי ביל אוואנס, הכלכלן הראשי של הבנק, התחזית הזו אינה משקללת את חבילת התמריצים שהממשלה האוסטרלית מגבשת בימים אלה. האבטלה צפויה לדבריו להישאר מתחת ל־6%, זאת בניגוד ל־11% אבטלה שנרשמו בשני המיתונים הקודמים שחוותה אוסטרליה.
באוסטרליה דווחו נכון להיום 91 מקרי הידבקות בקורונה, מחציתם במחוז ניו סאות' וויילס שם השתוללו רוב השריפות. מספר המתים עומד על שלושה. "המדינה שלנו והעולם כולו מתמודדים עם מצב חירום רפואי חסר תקדים", ציינה שרת הבריאות של מחוז ויקטוריה, ג'ני מיקאקוס, שצוטטה ב"גרדיאן".
שר האוצר האוסטרלי ג'וש פריידנברג צפוי לחשוף חבילת תמריצים פיסקאלית בהיקף של כ־10 מיליארד דולר, כבר בימים הקרובים. "סין היא שותפת הסחר הגדולה ביותר של אוסטרליה ומהווה חלק משמעותי משרשרת האספקה עבור כל מוצרי הצריכה", כך לפי מתאן סומאסונדאראם, אסטרטג בחברת ההשקעות בלו אושן, שאמר את הדברים ל־CNBC. "כשסין מתעטשת, אוסטרליה נופלת למשכב".
עם ענפי היצוא המובילים של אוסטרליה נמנים עפרות ברזל, פחם, גז נוזלי ומוצרי אנרגיה, כאשר סין היא אחת הצרכניות הגדולות ביותר של המוצרים הללו. על פי נתונים רשמיים, המדינה ייצאה סחורות בשווי כולל של 9.1 מיליארד דולר אמריקאי לסין בדצמבר 2019, כ־34% מהיצוא בחודש זה.
גם התיירות סופגת פגיעה קשה כתוצאה מהסגר הסיני. ב־12 החודשים שהסתיימו בספטמבר 2019, אוסטרליה קלטה כ־8.6 מיליון מבקרים, מתוכם 1.3 מיליון מסין שהוציאו כשליש מכלל הוצאות התיירים. "כבר עתה אנחנו מרגישים את ההפרעות בשרשראות אספקה וכמה מגזרים בכלכלה שלנו ייפגעו באופן מיוחד", ציין פריידנברג. כ־95 אלף סטודנטים סינים שאמורים היו להתחיל את הסמסטר, ככל הנראה לא יגיעו, וכמובן מספר התיירים צנח באופן דרמטי", אמר.