נגיף הקורונה
דרום קוריאה נלחמת בקורונה עם 15 אלף בדיקות גילוי ביום
המדינה שעד לפני שבוע היתה מוקד החולי הגדול ביותר מחוץ לסין בלמה בהצלחה את קצב ההידבקות עם בדיקות חינמיות ב־50 תחנות ייעודיות ושליחת עדכונים חיוניים לסלולרי פעמיים ביום. גם שלטי "אין מסכות, אין כניסה" סייעו
מהרגע שנגיף הקורונה החל להתפשט במהירות מעבר לגבולות סין, ועד השבוע, דרום קוריאה היתה מוקד ההידבקות הגדול ביותר מחוץ למדינת המוצא של הנגיף. אלא שזינוק במקרים באיטליה ובאיראן, לצד מהלכים שנקט הממשל בסיאול, הורידו את דרום קוריאה למקום הרביעי מבחינת מספר הנדבקים.
- בגלל הקורונה: קאדילק תדחה את השקת הדגם החשמלי הראשון שלה
- מנכ"ל טריפאקשנס: "ארצות הברית נכנסת עכשיו לתקופה הקשה שלה"
- טורקיש איירליינס מקצצת את מספר הטיסות היומיות לישראל
נמנעים מסגר על ערים
בארבעת הימים האחרונים, הארגון האמון על בריאות הציבור בקוריאה (KCDC) דיווח על ירידה מתמשכת במספר הנדבקים החדשים ביום. זאת, הודות לפריסת מערך בדיקות נרחב, שימוש בטכנולוגיה ושיפור דרכי התקשורת עם הציבור.
במהלך השבועיים האחרונים אובחנו במדינה 500 מקרים חדשים ביום בממוצע. אתמול (ב') עמד מספר זה על 131 מקרים בלבד. עם זאת, הנשיא מון ג'אי־אין הזהיר כי אין ליפול לשאננות. ה־KCDC חזר על המסר של הנשיא, כשדיווח על 60 מקרי הידבקות בקרב עובדי מוקד טלפוני של חברת ביטוח, שלא הקפידו על מרווחים ביניהם. "מספר המקרים החדשים נמצא בירידה, אבל קיים חשש ממקרי הידבקות המוניים", מסר הארגון.
בכירים בממשל מסתייגים מהטלת סגר על ערים והגבלת תנועת האזרחים, כפי שנעשה בסין ואיטליה. לדבריהם, לצד חסרונות מובהקים כמו פגיעה בדמוקרטיה, מהלך כזה קשה לאכיפה.
משכך, ממשלת דרום קוריאה מעדכנת פעמיים ביום את אזרחיה במידע הנחוץ כדי להישאר מוגנים ושולחת התרעות לטלפונים הסלולריים למי שחיים ועובדים במקומות שבהם התגלו מקרים חדשים. בנוסף, באתרי האינטרנט של הרשויות המקומיות מתפרסמים המקומות שבהם שהו החולים לפני התפרצות המחלה. זאת, תוך השמטת פרטים שמקלים על זיהוי מדויק של החולה, כדי לשמור על פרטיותו.
למודת קרבות
ברחבי המדינה הוצבו 50 תחנות לבדיקה לגילוי קורונה. הליך הבדיקה נמשך עשר דקות בלבד, והתוצאות מגיעות בתוך כמה שעות. אף שבמדינות רבות האזרחים נאלצים לשלם סכום גבוה עבור הבדיקה, בדרום קוריאה היא ניתנת בחינם. מערכת הבריאות במדינה מסוגלת להתמודד עם 15 אלף אבחונים כאלה ביום, ועד כה נבדקו כמעט 200 אלף תושבים. מומחים טוענים כי קיבולת הבדיקות הגבוהה מאפשרת לדרום קוריאה גילוי מוקדם של חולים ובכך את צמצום התפשטות המגפה.
אמצעי נוסף שתורם להפחתת מקרי ההידבקות בדרום קוריאה הוא שימוש בטכנולוגיות ה־IT המתקדמות שלה ובמערכת מצלמות מעקב. כך, המדינה יכולה לזהות תנועות של מקרים מאובחנים, על סמך העסקאות שביצעו בכרטיס האשראי ומיקום הסלולרי. הרשויות משתמשות במידע זה כדי לעדכן את מי שהיו עלולים לבוא איתם במגע. מי שאותר כחולה נתון בבידוד עצמי, ומפוקח על ידי רשויות הרפואה במדינה.
גם הציבור נרתם להאטת התפשטות הקורונה, כאשר בניינים רבים במדינה הציבו שלטים בכניסה שמכריזים "אין מסכות, אין כניסה". עובדי מסעדות וחנויות חובשים מסכות כשהם משרתים את הלקוחות.
"דרום קוריאה הפיקה לקחים חשובים ממגפות קודמות", טען קים וו־ג'ו, פרופסור בבית הספר לרפואה בקוריאה יוניברסיטי, שאמר את הדברים ל"סאות' צ'יינה מורנינג פוסט". "גם מודעות הציבור להיגיינה אישית כמו שטיפת ידיים וחבישת מסכות עלתה, הודות להתמודדויות עם מצבי חירום רפואיים".
בסינגפור סורקים קודי QR במוניות ואתרי תיירות כדי לאתר נדבקים
סינגפור, שהיתה בין המדינות הראשונות מחוץ לסין שנפגעו מהקורונה, מוכיחה עמידות מרשימה במיוחד. עד כה אושרו רשמית 160 מקרי הידבקות במדינה, ואף לא מקרה מוות אחד. רשויות סינגפור עוקבות בקפדנות אחר תנועת האזרחים, זאת תוך שיתוף פעולה מצידם. על כך מדווח ה"וול סטריט ג'ורנל".
אזרחי סינגפור התבקשו בשבועות האחרונים על ידי בכירי מערכת הבריאות לתעד את תנועותיהם באמצעות סריקת קודי QR, המשמשים בדרך כלל לביצוע תשלומים בסלולרי. הקודים שמיועדים לסריקה הוצבו במוניות, מבואות משרדים, אתרי תיירות וכיתות באוניברסיטאות. סריקתם תביא את המשתמשים לעמוד שבו הם מתבקשים לכתוב את שמם, דרכי ההתקשרות עמם, ובמקרים מסויימים אף להצהיר על מצבם הבריאותי.
מעקב אחר תנועת התושבים מאפשר לרשויות סינגפור לצמצם את הנזקים במקרה של הידבקות, שכן ביכולתם לאתר בקלות את המקומות שבהם שהו הנדבקים, ולהתריע על כך בפני תושבים אחרים ששהו באותם האתרים.
באוניברסיטת נניאנג, למשל, המידע שנאסף בדרך זו סייע לאוניברסיטה לגלות מי מבין 33 אלף הסטודנטים שלומדים בשטחה באו במגע עם עובד ניקיון שאובחן כחולה קורונה.
בתוך כך, סינגפור הכריזה שלשום כי תפסיק לממן טיפולים נגד קורונה לזרים הנמצאים בשטחה. "לאור העלייה במקרי ההידבקות מקורונה בעולם, וציפייה לעלייה במקרי ההידבקות בסינגפור, ניאלץ לבצע תיעדוף בבתי החולים שלנו", מסר משרד הבריאות הסינגפורי. עם זאת, אזרחים זרים עדיין זכאים להחזרים כספיים על בדיקות לגילוי המחלה שיתקיימו בסינגפור.
שירות כלכליסט