מספר המתים מקורונה בעולם - מעל 10,000
הרשויות באיטליה דיווחו הערב כי 427 בני אדם נוספים מתו מהנגיף ביממה האחרונה - 3,405 בסך הכל, יותר מאשר בסין. מניין הנדבקים במדינה ממשיך לזנק אף הוא - ועומד כבר על 41,035 איש; טסלה סוגרת מפעלים; ג'נרל מוטורוס ופורד מפסיקות לייצר מכוניות, נשיא טויוטה דווקא מבטיח: "הייצור במפעלים ביפן יימשך"
משבר הקורונה - דיווחים שוטפים מהעולם
00:00 - מעל 10,000 מתים: נגיף הקורונה ממשיך להתפשט ברחבי העולם, הדביק עד כה כ-240 אלף בני אדם בסך הכל – והערב חצה רף טרגי למדי, עם יותר מ-10,000 שמתו במגפה. היום המשיכו עוד ועוד מדינות לנקוט צעדים נוקשים במסגרת המאבק בנגיף, צעדים שחלקם לא נראו כבר עשרות שנים. בארה"ב מתכננים לפי דיווחים לקרוא לכל האזרחים להימנע מטיסות לחו"ל, בעוד באירופה שוקלים להאריך את הסגר במדינות שבהן הוא כבר הוטל, ואף להחמירו אולי, בהודו מתכננים ניסוי בעוצר ליום אחד, ובדרום אפריקה מקימים גדר ענקית בגבול עם זימבבואה.
23:30 - טסלה סוגרת מפעלים. יצרנית המכוניות החשמליות טסלה עוצרת את הייצור במפעלים שלה בקליפורניה וניו יורק, החל מיום שני, בגלל הקורונה.
19:30 - מספר המתים באיטליה - הגבוה בעולם. הרשויות באיטליה דיווחו הערב (ה') על זינוק נוסף במספר המתים מנגיף הקורונה, והוא עומד כעת על 3,405. מדובר בעלייה של 427 בתוך יממה אחת. מדובר אמנם בירידה לעומת אתמול, אז דווח על 475 מתים ביממה, אך העדכון הערב הופך את מניין המתים באיטליה לגבוה בכל העולם – יותר מסין, בה התפרץ הנגיף בסוף השנה שעברה, ושם מתו ממנו 3,245 בני אדם עד כה.
מניין הנדבקים באיטליה ממשיך לזנק אף הוא, ועלה ביממה האחרונה בעוד 5,322. כעת יש באיטליה 41,035 בני אדם שנדבקו בקורונה. נראה שישנה עלייה בקצב ההידבקות באיטליה,למרות הסגר שמוטל בה כבר ימים ארוכים. אתמול דווח על 4,207 נדבקים חדשים, והיום מדובר בעלייה של 5,322. מתוך כל אלו שנדבקו, יצוין, 4,440 החלימו, לעומת 4,025 שהחלימו אתמול. 2,498 נמצאים כעת בטיפול נמרץ, לעומת 2,257 אתמול.
14:50 - "הייצור במפעלים ביפן יימשך", כך ציין אקיו טויודה, נשיא טויוטה. טויודה בן ה-65 הוא נכדו של קיצ'ירו טויודה, שיסד את יצרנית הרכב היפנית. (היצרנית נקראת טויוטה כדי להקל על הגיית השם). טויוטה עצמה הודיעה כבר לפני מספר שבועות על פגיעה ביכולת היצור שלה בסין וביפן, אך התגברה על הבעיות בשרשרת האספקה וכעת מייצרת מכוניות במפעליה במזרח הרחוק.
לעומת זאת באירופה המצב שונה: טויוטה הודיעה אתמול על סגירה של מפעליה בצרפת, שם מיוצרים מספר דגמים - בין היתר גם טויוטה יאריס. דברי טויודה נאמרו במהלך ישיבה מיוחדת של ה JAMA, ארגון הגג של יצרני הרכב היפנים, שטויודה מכהן כנשיאו. לדברי טויודה: "היצור ימשך ברמת המפעלים, כי אם הוא ישובש, לקוחותינו יחוו אי נוחות. לעולם לא נפסיק את פעולות היצור". עוד ציין טויודה בפני יצרני הרכב היפנים: "אל תדאגו, אך היו נכונים לסייע זה לזה. בתקופה כזו עלינו לחייך ולהתגבר". לדברי טויודה: "אם אנשים יתמקדו במה שיהיה, במה שאינו בר שליטה, חשיבה שלילית תתפשט. הבעיה העיקרית שניצבת כיום בפני הכלכלה היא חוסר וודאות".
(תומר הדר)
12:45 - תחזיות ראשונות: מכירות רכב חדש בסין ירדו ב45% ברבעון הראשון של השנה. לפי הערכות שמפרסם ה-CAAM, ארגון יצרני הרכב הסיני, יימסרו בסין כ29.9 מיליון מכוניות ברבעון הראשון של השנה. במהלך החודשים האחרונים יצאו הרשויות בסין בשורה של יוזמות שמטרתן המוצהרת היתה הזנקה מחודשת של מכירות רכב חדש בסין. בניגוד למדינות רבות ובהן גם ישראל, בסין נושא הפיקוח על תחבורה ועל גודש וזיהום מבוצע על ידי רשויות מקומיות, הקובעות בין היתר גם את מכסת המכוניות החדשות המותרות לאזרחים, באמצעות ניפוק מספר מוגדר מראש של לוחיות רישוי.
במהלך החודשים האחרונים הודיעו גואנגז'ו ושנזן כי הן מרככות את המגבלות שהטילו על מספר המכוניות לאזרחיהן, כדי להתניע מחדש את תעשיית הרכב הסינית. לפי פרסומים, CAAM דורש מרשויות מקומיות נוספות, כדוגמת בייג'ינג ושנחאי, לנהוג כפי שנהגו שנזן וגואנגז'ו-ולהתיר מכירה של יותר מכוניות. בשנים האחרונות העניקה סין שורה של סובסידיות לרכבים חשמליים, כדי להימנע מיצירת זיהום אוויר בערים הגדולות. כעת לנוכח המצב דורש ה CAAM מהרשויות בסין לרכך את תקנות איכות הסביבה כדי לאפשר הגדלה של קיבולת היצור, באמצעות הפחתה של מיסי הקניה המוטלים על מכוניות בעלות מנועי בעירה פנימית (כלומר כאלה שמתודלקות בבנזין או סולר).
(תומר הדר)
8:10 - תעשיית הרכב האמריקאית נעצרת: ג'נרל מוטורס ופורד מפסיקות לייצר. ג'נרל מוטורס תתחיל בקרוב את מה שהיא מגדירה כ"השבתה שיטתית ומסודרת של מפעלי היצרן בצפון אמריקה בעקבות תנאי שוק וכדי לשמר את ניקיון המפעלים ולהמשיך להגן על העובדים". לפי ג'נרל מוטורס, ההשבתה תימשך "לפחות עד ה-30 במרץ".
ג'נרל מוטורס לא לבד: לפי הודעת פורד ארה"ב, היצרנית מפסיקה את ייצור המכוניות בכל מפעליה בארצות הברית ובקנדה. השבוע הודיעה פורד על עצירה מוחלטת של היצור באירופה - כך שכעת פורד כמעט ואינה מייצרת מכוניות בחצי הכדור המערבי. לפי הודעתה של פורד "אנו ממשיכים לעבוד מול מנהיגי איגודי העובדים כדי לוודא שכוח העבודה נשאר בריא ובטוח. בזמנים קשים אלה אנו בוחנים פתרונות יצירתיים לתמוך בעובדינו, לקוחותינו, סוכנינו וספקינו". במקביל מודיעה FCA, החברה האם של ג'יפ ודודג' על הטמעת שיטת עבודה במשמרות במתקני היצור של החברה שמיועדת לסייע בהפחתת הסיכוי להידבקות. אתמול פנה ארגון סוכנויות הרכב האמריקאי לנשיא טראמפ בבקשה להחריג את סוכנויות הרכב במקרה של מצב חירום שיונהג בארה"ב- כדי שאלה יוכלו להמשיך ולספק שירותי מוסך לאמריקאים במקרה ההולך ומתפתח של התפרצות המונית.
(תומר הדר)
התחלואה באירופה