המגפה הקפיצה את הביקוש לחניונים מדבריים למטוסים
השבתת הציים של חברות תעופה היא שעתם היפה של מתקני אחסון מדבריים בארה"ב ובאוסטרליה, שם קיימים תנאים אידיאליים לשימור כלי הטיס
הקרקוע של אלפי מטוסים בעקבות התפשטות מגפת הקורונה יצר הזדמנות עסקית לחניונים מדבריים, שמתקשים עתה לעמוד בביקוש.
- מזארה ועד דיור: ענקיות אופנה עולמיות עברו לייצר ציוד מגן
- ענף המחסנים עשוי להתאושש ראשון בחלוף הקורונה
- "עברנו טורנדו, הרסו אותנו, חייבים לתת לנו תרופה"
חברת התעופה דלתא איירליינס החלה להחנות את מטוסיה בפארק התעופה פינאל שבאריזונה, ואמריקן איירליינס מפזרת את צי המטוסים שלה בכמה מקומות, בכלל זה מרכז התעופה הבינלאומי רוזוול שבניו מקסיקו, לשעבר בסיס של חיל האוויר האמריקאי וכיום אחד המתחמים הגדולים בעולם לאחסון וגריטת כלי טיס.
באזור אסיה־פסיפיק, חברת אליאנס איירליינס שבסיסה בבריסביין, החלה להחנות מטוסים בשדה התעופה אליס ספרינגס שבמרכז אוסטרליה.
"הטלפון שלי לא מפסיק לצלצל. הביקוש מטורף", אמר טום וינסנט, מייסד חברת אסיה־פסיפיק לאחסון מטוסים, שגייסה מימון כדי להרחיב את האתר שלה ששטחו 1,100 דונם והשוכן בסמוך לשדה התעופה אליס ספרינגס.
"אנחנו בדיוק משפצים ויכולים לאחסן לפחות 30 כלי טיס, אבל כבר קיבלנו אישור להתחיל את ההרחבה החודש, כך שנוכל לאחסן עד 80 מטוסים".
חברות תעופה מחנות מטוסים במדבר כשהן סבורות שיהיו מושבתים שלושה חודשים לפחות. תנאי המדבר הצחיחים, הנעדרים לחות, מלח ותהליכי התעבות, מפחיתים את הסיכוי להיווצרות חלודה.
"האוויר היבש טוב לכלי הטיס המאוחסן. זה גם זול יותר מרוב שדות התעופה", הסביר פיטר הרביסון, יו"ר המרכז לתעופה CAPA.
הוא הוסיף כי נגיף הקורונה עלול לקרקע 80% מציי המטוסים בעולם, כאשר על פי הערכות יצרנית המטוסים איירבוס, ב־2019 היו בשירות חברות תעופה כ־22,680 מטוסים.
בארה"ב נמצאים המתקנים המדבריים הגדולים בעולם. לאירופה מתקני אחסון בבריטניה, ספרד ודרום צרפת אבל הם אינם מדבריים, ולעת עתה חברות תעופה חונות בעיקר בשדות תעופה. דלתא איירליינס אמרה ל"פייננשל טיימס" כי בעקבות המגפה בכוונתה להחנות כ־600 מטוסים. כ־20 הגיעו לחניון פינאל, מתקן מדברי בשטח של 2,000 דונם שמנוהל בידי אסנט שירותי תעופה.
"במהלך שבועיים כמעט והכפלנו את כמות המטוסים המאוחסנים ל־200", אומר סקוט באטלר, ראש המחלקה המסחרית של אסנט, שהשווה את המצב להשלכות מתקפת הטרור של 11 בספטמבר או המשבר הפיננסי של 2008. "עכשיו אנחנו מדברים עם לקוחות בנוגע לאחסון ציים שלמים".
לפי באטלר, חברות תעופה מכניסות עתה מטוסים חדשים לאחסון קצר מועד שבדרך כלל נמשך בין שלושה לשישה חודשים ומאפשר להחזיר מהר את המטוס לשירות. מטוסים ישנים ופחות יעילים נכנסים לאחסון ארוך טווח, שבו מערכות המנועים נשמרות באופן מלא.
עלות החניית מטוס במדבר, לא כולל תחזוקה, עשויה להגיע ל־30 אלף דולר.
אסנט גם מציעה שירותי חידוש או גריטה, הכוללים פירוק של כלי הטיס ומכירה של החלקים היקרים. באטלר אומר כי זה בלתי נמנע שחלק מהמטוסים שמאוחסנים בגלל הקורונה לא יחזרו לשירות פעיל. "זה יאיץ את ניהול הציים והוצאת מטוסים משירות בחברות תעופה רבות משום שהן הזמינו הרבה מאוד.