משבר הקורונה
מנכ"ל ג'יי פי מורגן פסימי: "העולם עומד בפני משבר דומה לזה של 2008"
במכתב לבעלי המניות של הבנק העריך ג'יימי דיימון כי מגפת הקורונה תוביל להרעה משמעותית במצב הכלכלי. "אנו מניחים שלכל הפחות אנחנו לפני מיתון בשילוב עם לחץ פיננסי הדומה למשבר של 2008", אמר. "אנחנו לא יכולים להיות חסינים מפני השפעות של מתח כזה"
ג'יימי דיימון, יו"ר ומנכ"ל ג'יי פי מורגן צ'ייס, סבור שמגפת הקורונה תוביל להרעה משמעותית במצב הכלכלי ולחץ ברמות דומות לאלו שאפיינו את ההתמוטטות שכמעט הפילה את המערכת הפיננסית בארה"ב בשנת 2008.
- ג'נט ילן על משבר הקורונה: "זוהי מכה עצומה, הרסנית - התוצר צפוי להתכווץ ב-30%"
- בנקים לא יקרסו, חברות יתמזגו ושכירים ימשיכו לעבוד מהבית
- מיליוני מובטלי קורונה בארה"ב יאבדו גם את ביטוח הבריאות
"אנו מניחים כי לכל הפחות אנחנו לפני מיתון בשילוב עם לחץ פיננסי הדומה למשבר הכלכלי העולמי של 2008", כך כתב אתמול (ב') דיימון במכתב השנתי לבעלי המניות. "הבנק שלנו לא יכול להיות חסין מפני ההשפעות של מתח מסוג זה".
המכתב בן 23 העמודים (הקצר ביותר שלו מאז שנת 2008), הגיע פחות משבוע לאחר שדיימון הודיע לצוותו שהוא חזר לעבוד לאחר שעבר ניתוח לב פתאומי. זו היתה הפרשנות הציבורית הראשונה שלו הקשורה לקורונה מאז צוין יום המשקיעים בבנק ב-25 בפברואר. באותה עת, ההתפרצות נראתה עדיין כאיום רחוק, עם פחות מ-60 מקרים מאומתים בארה"ב ואף לא אחד מהם בניו יורק.
דיימון (64), המנכ"ל הנוכחי היחיד שניווט בנק אמריקאי מרכזי במהלך המשבר הפיננסי, אמר כי הרווחים של ג'יי.פי. מורגן "ירדו באופן משמעותי" השנה, אם כי "לא סביר" כי הבנק יקצץ את הדיבידנד שלו. מהלך שכזה היה נובע רק מ"זהירות קיצונית", אמר, והוסיף כי ג'יי פי מורגן יספק פרטים נוספים על ההשפעה כאשר תדווח על רווחי הרבעון הראשון שלה בהמשך החודש.
מנכ"ל ג'יי.פי. מורגן תיאר את היוזמות שהבנק שלו לוקח על מנת לתמוך בעובדים, בעסקים ובקהילה, אך נמנע מלהציע חוות דעת ארוכות בנוגע למדיניות ציבורית, שבלטו במכתביו הקודמים.
לדבריו, 180 אלף מעובדי הבנק (כ-70%) עובדים מהבית, והבנק מעניק 1,000 דולר לאלה שעבודתם אינה מאפשרת להם לעבוד מרחוק.
הבנק ויתר על עמלות על הלוואות מסוימות, מה שמאפשר ללקוחות לדחות את תשלומי המשכנתא והלוואות אוטומטיות ולהסיר את דרישות התשלום המינימליות בכרטיסי אשראי.
בנוסף, הורחבו ההלוואות החדשות לעסקים קטנים ב-950 מיליון דולר בחודשיים האחרונים ובכוונת הבנק להלוות 150 מיליארד דולר נוספים ללקוחות ברחבי העולם.
"לאחר המשבר, נצטרך לנצל את ההזדמנות על מנת לבחון מקרוב את התגובה הכלכלית ולקבוע אם יש צורך בשינויים רגולטוריים נוספים לשיפור המערכת הפיננסית והכלכלית שלנו. יהיה לזה זמן ומקום - אבל לא עכשיו", כתב דיימון.
דיימון הפך לדובר של וול סטריט בזכות הופעותיו הפומביות התכופות, אופיו הישיר וכמעט 15 שנות כהונה בבנק הגדול והרווחי ביותר באמריקה. היעדרותו בזמן שהתאושש מהניתוח הורגשה ברחבי התעשייה כאשר מקבלי מדיניות התמודדו עם אזהרות חמורות על ההשפעות הכלכליות של המגפה והממשלות הגבירו את המאמצים לשמור על מיליוני אנשים בבית כדי למנוע את התפשטות הנגיף.
"הבנק לא יבקש סעד רגולטורי"
דיימון פסימי יותר לגבי סיכויי המשק מאשר כמה מהדמויות המובילות בתעשייה כאשר התברר לראשונה היקף המשבר. לפני חודש, כששוקי המניות החלו לצנוח, כתב מנכ"ל גולדמן סאקס לשעבר, לויד בלנקפיין, בטוויטר: "יש לצפות להתאוששות מהירה כאשר האיום הבריאותי ייעלם. הכלכלה תמנע מנזק מערכתי שלוקח שנים להיחלץ ממנו".
דיימון אמר כי ג'יי פי מורגן עובד בשיתוף פעולה הדוק עם הממשלה במהלך המשבר, אך הבנק "לא יבקש סעד רגולטורי" לעצמו. עם זאת, הרגולטורים יכולים לשנות את דרישות ההון והנזילות בכדי לעזור לזרימת ההון במערכת, אמר.
"כללים מסוימים יכולים למנוע באופן לא ראוי מבנקים בריאים ובעלי הון טוב מלתת הלוואות בחופשיות בעתות לחץ", אמר דימון. "זה יכול לפגוע בלקוחות ככל שהמשבר מעמיק. השארת נזילות באיכות גבוהה וזמינה שלא מופעלת בזמני צורך היא הזדמנות אבודה לנצח".
הוא ציין לשבח את פעולותיהם האחרונות של משרד האוצר האמריקני והפדרל ריזרב, שלדבריו סייעו למתן את ההשפעה הכלכלית של המגפה.
מניות ג'יי פי מורגן עלו ב-6.3% ל-89.36 דולר בשעה 9:48 שעון ניו יורק, יותר מהעלייה של 4.1% במדד S&P 500, שהגיעה לאחר שהאזורים החמים בהם משתוללת המגפה, בניו יורק, איטליה וספרד רשמו שיפור בשיעורי המוות בסוף השבוע. מניית ג'יי.פי. מורגן צנחה השנה בכ-36%, פחות מהשפל של 43% במדד KBW של מניות הבנקים.
עוד מציין דיימון במכתבו כי ג'יי פי מורגן בוחן את ההשפעה שיש לתרחישים שליליים, כמו זינוק ב-10% של האבטלה וירידה של 50% בשוק המניות על הבנק. הרווחים לפני מסים של החברה בסך 48 מיליארד דולר מהשנה שעברה יאפשרו לה להישאר רווחית גם אם ההכנסות ייפלו ב-20% ועלויות האשראי יעלו ב-20 מיליארד דולר משנת 2019, אמר.
לדבריו, החברות משכו יותר מ-50 מיליארד דולר ממסגרות האשראי שקיבלו על מנת לחזק את קופת המזומנים שלהן - הרבה מעבר לסכומים שנרשמו במשבר הפיננסי של 2008. בחודש מרץ הבנק הרחיב את מסגרות האשראי לפי בקשות של חברות בסכום כולל של 25 מיליארד דולר.
ג'יי פי מורגן אמר כי אנשים יוכלו לחזור לעבוד מהר יותר אם הממשלות יבצעו בדיקות נרחבות לאבחון הנגיף. "המדינה לא היתה מוכנה מספיק למגפה זו. תקופת מעבר ממושמעת תמקסם את בריאותם של האמריקאים ותאפשר החלמה כלכלית מהירה יותר", סיכם דיימון.