פרשנות
האם הפסקת האש בין פוטין לבן סלמאן תקפיץ את הנפט
מדינות אופ"ק+ הגיעו להבנות בנוגע לקיצוץ תפוקת הנפט העולמית שאינן עונות על צורכי השוק הנוכחיים ויישומן מוטל בספק. רק עלייה חדה בביקושים העולמיים תשיב את מחיר הנפט לרמתו לפני משבר הקורונה
מלחמת מחירי הנפט אותה החלו בחודש שעבר סעודיה ורוסיה, שהובילה לשפל במחירים שלא נראה זה קרוב ל־20 שנה, הסתיימה במהלך סוף השבוע. ההסכמות הגיעו לאחר מאמץ בינלאומי קדחתני שכלל פגישה וירטואלית של שרי האנרגיה של מדינות אופ"ק+ (חברות קרטל הנפט ויצרניות עצמאיות בראשות רוסיה) וכן פגישת שרי האנרגיה של מדינות ה־G20. ביום שישי בלילה ולראשונה מאז פרוץ המשבר שוחחו נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ויורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, בשיחה שסימנה את חזרת ההידברות בין שתי יצרניות הנפט החשובות והשבת השאיפה ליציבות בשוק הנפט, אל שולחן הדיונים.
- מי ימצמץ ראשון: מחיר הנפט בשפל של 18 שנה, אך רוסיה וערב הסעודית לא נכנעות
- בכירי חיזבאללה חטפו קורונה, אך עדיין שולטים בכלכלת לבנון
- ההתגרות ברוסים מכוונת
טראמפ יתקזז עם מקסיקו
ההסכמות החדשות יחולו למשך שנתיים. במאי ויוני הקרובים מתחייבות יצרניות אופ"ק+ לקצץ 10 מיליון חביות ביום, כשמחצית מכמות זו תקוצץ על ידי רוסיה וסעודיה. מיולי ועד דצמבר השנה יקצצו מדינות אופ"ק+ 8 מיליון חביות ביום, והחל מינואר 2021 ועד אפריל 2022 תקוצץ התפוקה של המדינות בראשות ריאד ומוסקבה ב־6 מיליון חביות ביום. חישוב הקיצוצים בתפוקה יבוצע על פי נתוני אוקטובר 2018.
נוסף לקיצוצים אלה, תיגרע משוק הנפט כמות נוספת שבשלב זה אינו ברור היקפה, אך לפי הערכות תגיע לכ־5 מיליון חביות ביום. קיצוץ זה יבוצע על ידי יצרניות שמכונות בשם "אופ"ק++" וכוללות בין השאר את יצרנית הנפט הגדולה בעולם ארה"ב, ולצידה קנדה וברזיל. מדינות אלה לא התחייבו באופן רשמי להיקף תרומתן, אך נוכח התפקיד המרכזי ששיחק נשיא ארה"ב דונלד טראמפ במגעים שהביאו להסכמות, אין ספק כי יצטרפו לקיצוץ.
למעשה, טראמפ היה זה שהסיר את המכשול האחרון בדרך להסכם, לאחר שמקסיקו, החברה באופ"ק+, סירבה למכסת הקיצוץ שלה, כ־400 אלף חביות ביום. הנשיא האמריקאי התחייב כי ארה"ב תיקח על עצמה את רוב מכסת הקיצוץ של שכנתה מדרום והצדדים יתחשבנו מאוחר יותר. גורמים במשרד האנרגיה האמריקאי מעריכים כי עד סוף השנה תפוקת הנפט של ארה"ב תרד ב־2 מיליון חביות ביום. המעורבות האמריקאית במו"מ שהיתה בהיקף חסר תקדים היוותה פועל יוצא של הלחץ על הממשל. זאת, נוכח המצוקה האדירה אליה נקלעה תעשיית הנפט מפצלי שמן בארה"ב עקב צניחת המחירים ואובדן עשרות אלפי מקומות תעסוקה.
למרות הקיצוץ ההיסטורי, תגובות הסוחרים בשוק הנפט להסכם היו צוננות ביום המסחר האחרון לפני חופשת חג הפסחא. לאחר מסחר הפכפך, מחיר נפט מסוג טקסס איבד למעלה מ־9% מערכו ונסגר במחיר של פחות מ־23 דולר לחבית, מחיר הנפט מסוג ברנט צנח ביותר מ־4% ונסגר ברמה של כ־31.5 דולר לחבית. ירידות אלו מצטרפות לקריסה של 51% במחירי חבית נפט טקסס ו־62% במחיר נפט ברנט, מאז תחילת השנה.
חוסר ההתלהבות של הסוחרים כלפי ההסכם החדש נובע משני טעמים. ראשית, ספקות בנוגע ליישומו, שכן ניסיון העבר מוכיח כי הסכמים קודמים בין חברות אופ"ק+ לא כובדו בצורה מוחלטת וחלק מהמדינות הערימו אחת על השנייה במטרה להגדיל את נתחן בשוק. סיבה שנייה ומשמעותית הרבה יותר היא ההבנה שהקיצוץ המוצע אינו עונה על צרכי השוק הנוכחיים. לפי הערכות מומחים בתחום, משבר הקורונה העולמי הביא לירידה של כשליש מצריכת הנפט העולמית. הצניחה בביקושים נוצרה כתוצאה מסגירת המשק הסיני — יבואן הנפט הגדול בעולם, הפסקת תנועת הטיסות הבינלאומית ובהמשך מדיניות העוצר והשבתת המשק במדינות רבות בעולם.
לפי התסריטים האופטימיים ביותר, התאוששות בביקושים צפויה להירשם במהלך המחצית השנייה של 2020, ולכן הקיצוץ המוצע אינו עונה על ציפיות הסוחרים. כך למשל, עודף ההיצע הנוכחי יוצר חשש גם בעניין יכולות אחסון הנפט, שנראות קרובות לרמתן המקסימלית. במילים אחרות, ההסכם שהושג לגבי קיצוץ התפוקה חשוב מבחינת בלימת צניחת המחירים, אך ספק אם יוכל להביא לבדו לעלייה לרמת המחירים שלפני המשבר. כדי להגיע אל רמות אלה דרושה עלייה בביקושים, כלומר התפוגגות האפקט השלילי של נגיף הקורונה על כלכלת העולם.
סעודיה מקצצת בהוצאות הממשלה
עם התפזרות אבק המלחמה ניתן לומר כי סעודיה ורוסיה יצאו המפסידות הגדולות. הרוסים נכנסו למלחמה הזו כדי לרסק את תעשיית הנפט מפצלי השמן בארה"ב, אך לא העריכו נכונה את הנחישות הסעודית לדרדר את מחיר הנפט לרמה של פחות מ־20 דולר לחבית. בסופו של דבר, בהסכם הנוכחי הרוסים נאלצו לקצץ יותר משהתבקשו לעשות בתחילת מרץ, דבר שהוביל לפיצוץ עם ריאד. גם הסעודים יצאו בשן ועין מהקרב, ולראייה, לאחרונה נאלץ הממשל להכריז על קיצוץ של כ־13 מיליארד דולר בהוצאות התקציב לשנה הנוכחית כתוצאה מהירידה החדה בהכנסות הנפט. גם הודעת הסעודים לפני ימים ספורים על הפסקת אש בתימן, אחרי חמש שנות לחימה, מעידה על מצוקת התקציב הגוברת של הממלכה. מנגד, הסעודים יכולים לזקוף לעצמם הישג מסוים עם רכישת מניות בארבע חברות נפט מובילות בעולם, תוך ניצול הירידה החדה בשערי המניות שלהן.
באופן אירוני, מי שיצאה נשכרת ממלחמת הנפט היא דווקא סין, שנתפסת במידה רבה כמחוללת המשבר. הסינים ניצלו את המחיר הנמוך של הנפט כדי להאיץ את רכישתו ולבנות את מלאי החירום שלהם. בחודש שעבר רכשה המעצמה כ־45 מיליון טונות של נפט, עלייה של כ־12.5% לעומת חודש פברואר.
הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com .