$
קורונה

משבר הקורונה

הערכות: כלכלת דובאי תתכווץ השנה ב-6% בגלל משבר הקורונה

חובות החברות הממשלתיות תפחו לכמעט 90 מיליארד דולר - מעל ל-80% מהתמ"ג של המדינה; כלכלנים מחברת הייעוץ הבריטית קפיטל אקונומיקס: "דובאי היא הכלכלה הפגיעה ביותר במזרח התיכון ובצפון אפריקה לשינויים כלכליים כתוצאה מהמהלכים שננקטו נגד הקורונה

שירות כלכליסט 20:0224.04.20

כלכלנים מזהירים כי דובאי עומדת בפני משבר חובות בדומה לזה שחוותה ב-2009, והוביל לאיבוד של אלפי משרות ומחק כמחצית משווי בורסת הנסיכות. המשבר הנוכחי יהיה התוצאה של האטה בצמיחה בשנים האחרונות בשילוב עם צניחת מחירי הנפט וההאטות הכלכליות כתוצאה מהשלכות התפרצות מגפת הקורונה.

 

"דובאי היא הכלכלה הפגיעה ביותר במזרח התיכון ובצפון אפריקה לשינויים כלכליים כתוצאה מהמהלכים שננקטו נגד הקורונה", נכתב בדו"ח שפרסמה חברת הייעוץ הבריטית קפיטל אקונומיקס (Capital Economics). "להערכתנו, כלכלת דובאי תתכווץ בסביבות 5%-6% השנה אם המצב ימשיך גם בקיץ".

 

מספר החולים הנדבקים באיחוד האמירויות טיפס ל-8,200, ובדובאי הכריזו על סגר ואפשרו פתיחתם רק של עסקים חיוניים. "כתוצאה מכך, הכלכלה של דובאי תתכווץ בחדות", הדגישו בדו"ח והוסיפו כי לחברות הממשלתיות יהיה קשה לשלם את החובות שלהן. לפי החישובים, החברות הממשלתיות צברו כבר חובות של 88.9 מיליארד דולר, שמייצגים מעל 80% מהתמ"ג של דובאי.

 

"זו לא הפעם הראשונה שהשווקים חוששים מחדלות פירעון בדובאי", הוסיף צ'רלס רוברטסון, הכלכלן הראשי בחברת המחקר רנסנס קפיטל. "אולם הפעם זה רציני ביותר, בהתחשב במשבר הבריאות, משבר התחבורה והתיירות, שוק נדל"ן רווי וצניחת מחירי הנפט".

 

דובאי דובאי צילום: שאטרסטוק

 

 

משבר הקורונה מגיע לאחר שבשנים האחרונות נרשמה כבר ירידה בכמה מהסקטורים המרכזיים בנסיכות, בראשם הנדל"ן והתיירות. מחירי הנדל"ן למגורים נפלו ב-30% ממחירי השיא שנרשמו ב-2014, על רקע היצע גבוה וירידה בביקוש. במקביל, ההכנסה לחדר מלון נפלה ביותר מ-25% מאז 2015.

 

המשבר הנוכחי קרוב לוודאי שיוביל לדחייה באירוע דובאי וורלד אקספו 2020, שקיוו שימשוך השקעות לנסיכות. "אם אכן יהיו לחברות בעיות בתשלום החובות, הממשלה בדובאי לא במצב טוב בעצמה בהתחשב בנטל החובות הגבוה שלה", נכתב עוד בדו"ח של קפיטל אקונומיקס. הגירעון של הממשלה עמד בשנה שעברה על 110% מהתמ"ג, כך לפי נתוני קרן המטבע הבינלאומית.

 

בשנה שעברה כלכלת דובאי צמחה בשיעור של 1.94% בלבד, הנמוך ביותר מאז שיאו של המשבר הכלכלי ב-2009. המשבר הקודם נבע מסקטור הנדל"ן ובעקבותיו נאלצו בדובאי לקבל חילוץ של 20 מיליארד דולר מאבו דאבי.

 

נראה אם כך שמצבה של דובאי ייקבע במידה מסוימת לפי התגובה מצד שכנתה העשירה יותר, אבו דאבי. בחודש שעבר הכריזו באבו דאבי על תכנית תמריצים בגובה 27 מיליארד דולר לסייע לסקטור הפרטי בעקבות משבר הקורונה. קרן ההון הממשלתית מנהלת נכסים בשווי קרוב ל-950 מיליארד דולר, מספיק כדי לשלם את החובות של החברות הממשלתיות של דובאי. "אולם, הרשויות באבו דאבי לא ימהרו לחלץ שוב את דובאי בהתחשב בסכנות ובהשלכות ירידת מחירי הנפט", הדגיש בקפיטל אקונומיקס. "מצד שני, ייתכן וקובעי המדיניות יחושו צורך לפעול במהירות ובאגרסיביות. הימנעות מהצלת דובאי תעלה חששות לגבי היציבות הכלכלית והפוליטית של איחוד האמירויות כולו".

x