$
קורונה

החנויות המשפחתיות יוציאו את איטליה מהסגר הארוך במערב

שבעה שבועות אחרי שהפכה למדינה המערבית הראשונה שהטילה סגר, איטליה תיפתח בהדרגה לפעילות. החלוצות שחזרו לפני הסרת הסגר הרשמית הן חנויות ספרים ומלאכות יד. הקורונה גם נתנה טוויסט עכשווי למנהג צדקה נפוליטני ותיק

תמר טוניק 19:0825.04.20

הסגר הממושך והמחמיר ביותר שהטילה ממשלה מערבית בצל מגפת הקורונה, יוסר בהדרגה החל ממחר בהובלתן של חנויות משפחתיות קטנות ומפעלים לציוד חקלאי. לפי נתונים רשמיים, 25,969 איטלקים מתו מנגיף הקורונה, הנתון השני בגובהו בעולם אחרי ארה"ב. 

"איטליה תיפתח מחדש בהדרגה בארבעת ימי שני הבאים", דיווח היומון "קוריירה דלה סרה" ביום שישי. אלפי מקרים חדשים מדווחים עדיין על בסיס יומי, אך קצב ההתפרצות האט. "הכל תלוי בעקומת ההדבקה", ציין העיתון. אם היא לא תחזור לעלות, "מפעלים שמייצרים ציוד חקלאי וציוד יערנות ייפתחו ב־27 באפריל". אתרי בנייה, כמו גם תעשיית הטקסטיל והאופנה, יוכלו לשוב לעבודה ב־4 במאי, ובעקבותיהם, חנויות הלבשה והנעלה. בשלב האחרון ייפתחו מחדש בארים, מסעדות ומספרות.

 

חנות ספרים ברומא חנות ספרים ברומא צילום: אי פי איי

 

הפתיחה ההדרגתית בעקבות שבעה שבועות של סגר תהיה מלווה בנהלי היגיינה מחמירים ובשמירה על ריחוק חברתי. בארים ומסעדות יידרשו למרחק של מטר בין לקוחות, כאשר העדפת ההושבה תהיה בשטחים פתוחים. מסעדות מסויימות אף יציבו מחיצות פרספקס בין לקוחות באותו שולחן.הודעתו הרשמית של ראש הממשלה ג'וזפה קונטה לגבי אסטרטגיית היציאה צפויה להימסר היום.

 

הסגר האיטלקי הוא הארוך ביותר המוטל בעת הזו בעולם, לאחר שהפכה לדמוקרטיה המערבית הראשונה שהשיתה את המהלך. בעקבות תקנה המחייבת את התושבים להישאר בבתיהם, הוכנסו כל החנויות לסגר ב־12 במרץ, מלבד בתי מרקחת וחנויות מזון. לפי קונטה, "תוכנית מדעית מחמירה" תיושם כדי לדאוג לבטיחות הנוסעים בתחבורה הציבורית וכדי לנטר את עקומת ההדבקה.

 

540 מיליארד יורו בסיוע

 

כמו בשאר העולם, גם בעלי העסקים באיטליה נואשים לסיוע פיננסי ומזהירים מפני קטסטרופה כלכלית. על פי תחזיות קרן המטבע הבינלאומית, הכלכלה השלישית בגודלה באירופה תתכווץ השנה ב־9.1%, המיתון החמור ביותר שידעה איטליה מאז מלחמת העולם השנייה.

 

בפסגה מקוונת שערכו מנהיגי 27 מדינות האיחוד ביום חמישי, הוסכם על תוכנית להזרמת מיליארדי יורו לכלכלות האירופיות שסבלו את המכה הקשה ביותר, ובכלל זה איטליה וספרד. מלבד כספי החירום, שיהוו חלק אינטגרלי מתקציב שבע השנים הבא של האיחוד, 540 מיליארד יורו יוזרמו מתוך תקציבים קיימים החל ב־1 ביוני. נציבת האיחוד האירופי אורסולה פון דה ליין אמרה כי הקרן האירופית תבצע השקעות בהיקף כולל של טריליון יורו כדי לאושש את הכלכלה. אף כי ויכוחים מרים ניטשו באחרונה סביב מקורות המימון של כספי החירום, קונטה ציין בשביעות רצון כי בפסגה הושגה "התקדמות משמעותית". דבריו נאמרו ברקע בקשות חוזרות ונשנות מצד איטליה, כי המדינות העשירות בצפון היבשת יפגינו סולידריות רבה יותר כלפי אחיותיהן המוחלשות.

 

בנפרד מהסיוע האירופי, קונטה התחייב להגדלת תקציב החירום האיטלקי מ־25 מיליארד יורו שאושרו בחודש שעבר, ל־75 מיליארד יורו. זאת בצילו של יחס חוב תוצר מפלצתי שצפוי לזנק השנה לכ־159% מהתמ"ג לעומת 134.8% בסוף 2019.

 

עוד לפני החזרה הרשמית לשגרה, החלו להיפתח בטפטופים חנויות ספרים, מכשירי כתיבה, בגדי ילדים וחנויות המשווקות מוצרים ייחודיים בעבודת יד. התחושה בקרב בעלי העסקים הללו מעורבת. "אני שמחה מאוד לפתוח מחדש את החנות, למרות שזה יהיה מאוד קשה", ציינה פאולה, שבבעלותה חנות ספרים ברומא, אותה היא מנהלת עם אחותה לוויניה. בשיחה עם רשת CNBC היא אמרה כי תקנות הריחוק החברתי יפגעו במיוחד בעסקים קטנים כמו שלה. "לא נחזור לשגרה שלפני הקורונה", סיכמה.

 

חנות הספרים של האחיות היא עסק משפחתי אחד מני רבים באיטליה, הנחשבים לעמוד השדרה של הכלכלה. עסקים קטנים ובינוניים במדינה אחראיים על 66.9% משווי הפעילות של עסקים שאינם פיננסיים, לעומת ממוצע האיחוד האירופי העומד על 56.4%. שיעור התעסוקה שמייצרים העסקים הללו עומד על 78.1% לעומת ממוצע אירופי של 66.6%. עסקים זעירים, שמעסיקים עד תשעה אנשים, הם חשובים באופן מיוחד ומייצגים 44.9% מהתעסוקה בהשוואה ל־29.7% באיחוד האירופי.

 

מילאנו תוסיף שבילי אופניים

 

לקראת עידן של דו־קיום עם נגיף קורונה, מילאנו הציגה את אחת התוכניות השאפניות ביותר ביבשת לצמצום נפח המכוניות והקצאת יותר שבילים לאופניים ולהולכי רגל. בירת הפיננסים והאופנה, השוכנת בליבו של מוקד המגפה בצפון המדינה, מעוניינת לשמר את רמות הזיהום הנמוכות שנרשמו מאז האטה התחבורה בשיעור של עשרות אחוזים בגלל הסגר.

 

"הגרדיאן" מדווח, כי העירייה הודיעה על הסבת 35 ק"מ של רחובות בקיץ הקרוב לשבילים להולכי רגל ורוכבי אופניים כדי למנוע צפיפות בתחבורה הציבורית. התוכנית, סטראדה אפרטה, כוללת גם מדרכות מורחבות ורחובות שיתעדפו הולכי רגל ורוכבי אופניים. החידושים יוצגו, בין השאר, בשכונה ששימשה בימי הביניים כמקום מקלט לנפגעי מגפת הדבר. "כמובן, אנחנו רוצים לפתוח מחדש את הכלכלה, אבל זה צריך להיעשות באופן שונה מבעבר", ציין בכיר בעיריית מילאנו, מרקו גראנלי. "במשך שנים פעלנו כדי לצמצם שימוש במכוניות פרטיות. אם כולם ינהגו במכוניות, אין מקום לאנשים, אין מקום לפעילות מסחרית מחוץ לחנויות. אנחנו צריכים חזון חדש למילאנו, לתמוך בבארים, במסעדות. כשהכל ייגמר, נרצה להיות בחזית השינוי".

 

המצוקה של בעלי העסקים הקטנים נתנה רוח גבית למנהג עתיק יומין הידוע כ"קפה בהשהייה". המנהג, שמהותו מתן בסתר לנזקקים, עשוי לסייע עתה כדי להתניע מחדש את הכלכלה. זאת אחרי שלמעלה מ־2 מיליון עסקים נסגרו ואחד מכל שני עובדים נשאר ללא הכנסה.

 

פיאצה סן ג'ובאני דלה מלווה, בימים רגילים ככר שוקקת חיים ברומא, היא כעת כמעט שוממה. באחד הבקרים האחרונים, לקוחה במכולת ביקשה להוסיף 10 יורו לחשבון שלה עבור "לה ספסה סוספסה" — קניות בהשהייה. מקורו של המנהג במסורת נפוליטנית לפיה לקוח משלם מראש עבור מי שאינם יכולים להרשות לעצמם לקנות קפה. כעת, מנהג הקפה הוחלף בקנייה מראש של מוצרי מזון. "הלקוח שיש לו משאיר עבור מי שאין לו", הסבירה בעלת החנות, שבהתאם לנוהג, מכפילה את הסכום ומספקת מזון עמיד, כמו פסטה ושימורים, לארגון סיוע מקומי. כעת, כאשר כלכלתה של איטליה נמצאת כולה בהשהייה, המנהג הזה יורחב, מתוך ידיעה ברורה כי מיליונים נוספים יזדקקו לו.

x