$
פייננשל טיימס
גג עמוד פייננשל טיימס חדש לבן

משבר הקורונה

הכלכלות המתפתחות באסיה נמצאות על סף מיתון הרסני

משקיעים זרים משכו 26 מיליארד דולר משוקי ההון של מלזיה, תאילנד, אינדונזיה ודרום קוריאה - יותר מהסכום שנמשך בשלושת החודשים הגרועים ביותר של משבר 2008. הודו הקצתה חבילת סיוע בשווי 1% מהתמ"ג וחוששת להרחיבה, כדי לא להיתפס כפזיזה

ג'יימס קינג', איימי קזמין וג'ון ריד, פייננשל טיימס 08:1230.04.20

וויליאם היינקי, אמריקאי במקור והמייסד של חברה בתחום האירוח והתיירות הנסחרת בבורסת בנגקוק, מעולם לא חווה כזה דבר. הוא כבר חווה על בשרו את קריסת שוקי ההון באסיה ב־1997 ואת המשבר הכלכלי לאחר הצונאמי ב־2004 שאף הרס את אחד מהמלונות שלו, אך לדבריו, מגפת הקורונה פוגעת בעסקים שלו בעוצמה גדולה בהרבה.

 

"המשבר הפיננסי באסיה מרגיש כמו הליכה בפארק לעומת מה שעובר עלינו עכשיו", אומר היינקי, מנכ"ל מינור אינטרנשיונל, שבבעלותה 535 מלונות ולמעלה מ־2,200 מסעדות ברחבי תאילנד ומחוצה לה. "כל מה שהיינו צריכים להתמודד איתו אז היה צניחת השווי של הבאט שהובילה לירידה בהכנסות, כי את החובות היינו צריכים לשלם בדולרים וההכנסות היו בבאט. אבל עכשיו אין כמעט שום הכנסה בכלל", הוסיף.

 

 

 

עסקים רבים בכלכלות המתעוררות של אסיה נמצאים במצב דומה, אם כי בדרגות מצוקה שונות. וירוס הקורונה הולך ומתפשט ברחבי הודו ודרום־מזרח אסיה - אזור בו מתגוררים כ־2 מיליארד אנשים. בהתאם, מצב החירום הבריאותי הופך במהירות למשבר כלכלי. "אסיה נמצאת בעיצומו של מיתון הרסני", הגיב גארת' לית'ר, כלכלן ראשי לענייני אסיה בחברת המחקר קפיטל אקונומיקס. "גם אם יצליחו למגר את הנגיף, ההתאוששות תהיה הדרגתית מאוד".

 

בדומה למשבר הכלכלי באסיה בסוף המאה הקודמת, אחד הדברים הראשונים שבישרו רעות היה משיכות הון מהשווקים הפיננסיים באזור. מאז תחילת השנה ועד ל־14 באפריל, משקיעים זרים משכו סכום נטו של 26 מיליארד דולר משוקי ההון של מלזיה, הפיליפינים, תאילנד, אינדונזיה ודרום קוריאה. סכום גבוה ממשיכות ההון שנרשמו בשלושת החודשים הגרועים ביותר של המשבר הכלכלי של 2008. עם זאת, אנליסטים מציינים כי ביחס לתמ"ג של כל מדינה, מדובר בסכום נמוך לעומת ההון שנמשך במהלך המשבר הפיננסי האסייתי.

 

 

 

שיקולים הומניטריים

 

הודו היא בין הנפגעות. במרץ משקיעים זרים משכו סכום שיא של 16 מיליארד דולר משוקי ההון במדינה - יותר מאשר בכל שנת 2008, כך לפי הנתונים הרשמיים. אף שעדיין לא ברור כיצד יתפתח המשבר הנוכחי, קרן המטבע הבינלאומית כבר פרסמה תחזיות בנוגע לביצועים הכלכליים שיירשמו ב־2020. לפיהן, כלכלות תאילנד ומלזיה צפויות להתכווץ בשיעור של 6.7% ו־1.7% בהתאמה, בעוד אינדונזיה, וייטנאם והפיליפינים יחוו צמיחה בתמ"ג. לפי אותה התחזית, הודו תתרחב ב־1.9%, אולם כלכלנים רבים מחוץ לארגון מאמינים שמדובר בתחזית אופטימית מדי. לאחר שהתכווצה ברבעון הראשון ב־6.8%, סין צפויה לחוות התאוששות מדודה.

 

שדה התעופה של בנגקוק בחודש שעבר שדה התעופה של בנגקוק בחודש שעבר צילום: איי אף פי

 

ההתפתחויות תלויות במידה ניכרת ביכולת של המדינות להשיק תוכניות תמריצים יעילות, שיעזרו לפצות על הנזקים. תאילנד כבר התחייבה להזרים 80 מיליארד דולר כדי לתמוך בחלקים החלשים יותר של הכלכלה - סכום שווה ערך ל־16% מהתמ"ג. בנוסף, מלזיה הודיעה כי תשיק חבילת תמריצים בגובה 59.6 מיליארד דולר, המקבילה גם היא ל־16% מהתמ"ג.

 

"הכלכלות המתעוררות באסיה מבודדות בצורה טובה יותר מכפי שהיו ערב המשבר באסיה ב־1997", אמר דיוויד לובין, ראש חטיבת השווקים המתעוררים בבנק סיטיגרופ. "המדינות המרכזיות באסיה השקיעו ב־20 השנים האחרונות בבניית העתודות שלהן כדי שיוכלו להתגבר על טלטלות מסוג זה בדיוק".

 

במרבית המקרים, התמריצים מיועדים לסייע לחברות קטנות ובינוניות. כך, למשל, הבנק המרכזי של תאילנד הקצה 500 מיליארד באט (15 מיליארד דולר) להענקת הלוואות בריבית 0.01%, הנמוכה משמעותית מהריבית בשוק. הבנקים עתידים להעניק את ההלוואות האלה לעסקים בריבית מוזלת של 2%.

 

עם זאת, כלכלנים מתריעים כי יש למצוא איזון עדין בין הפעולות הנדרשות, שכן מימון חבילות התמריצים על ידי הגדלת החובות הממשלתיים והורדת הריבית בתקופה של משיכות הון עלולים להוביל לפיחות בשווי המטבעות המקומיים מול הדולר.

 

מיליוני עובדים לא חוקיים

 

אינדונזיה היא דוגמה טובה לכך. הבנק המרכזי במדינה הוריד את שיעורי הריבית וביטל את תקרת הגירעון שעמדה על 3%, בניסיון למנוע משבר הומניטרי, אך הפעולות הללו הובילו בסופו של דבר לפיחות בשווי המטבע המקומי.

 

בכל זאת, רבים מאמינים שיש לתת קדימות לשיקולים ההומניטריים. "בשלב הראשון, יש להשתמש בכל מגוון הכלים שעומדים לרשות קובעי המדיניות", מציע חמזה עלי מאליק מהוועדה הכלכלית והחברתית של האו"ם לאזור אסיה והפסיפיק. "הכוונה היא, שללא קשר לעמדות הפיסקאליות, הממשלות צריכות לפעול כדי לסייע לאנשים".

 

גם הודו עומדת בפני כמה החלטות קשות. הסגר המקיף שהוטל על המדינה מעורר חשש בנוגע להתפרצות משבר הומיניטרי והתפשטות רעב, על רקע אובדן ההכנסה של מיליוני עובדים לא חוקיים וזמניים. האיגודים העסקיים בהודו כבר קראו לממשלה לסייע לעסקים לספוג את הטלטלה הנובעת ממחיקת כל ההכנסות.

 

עם זאת, עד כה הממשלה בראשות נרנדרה מודי העניקה סיוע קל בלבד, בדמות חבילת תמריצים שוות ערך ל־1% מהתמ"ג. ההערכה הרווחת היא כי הסיבה לחוסר הנכונות של הממשלה לבזבז יותר קשורה למצבה הפיננסי הלחוץ ממילא.

 

בממשלה ההודית מבינים שכשיחס החוב־תוצר עומד על 68%, הרחבת ההוצאות תיתפס על ידי השווקים כצעד פזיז. כבר עכשיו נראה שהודו לא תעמוד בתקרה שהציבה לגירעון תקציבי של 3.5% מהתמ"ג, שכן בצל הקורונה נרשמה ירידה חדה בהכנסות ממסים, והיא תתקשה לממש את הכנסותיה מהפרטות נכסים במגזר הציבורי כמו אייר אינדיה.

 

מנגד, טוענים אנליסטים, דחיית השקת חבילת תמריצים רחבה יותר רק תחמיר את המשבר. "חייבים לספק עזרה משמעותית בהכנסות", מדגיש ג'אהאנגיר עזיז, ראש חטיבת השווקים המתעוררים בבנק ג'יי.פי. מורגן. "בלי תמיכה בהכנסות, המאזנים של משקי הבית וגם של החברות הגדולות יינזקו עד כדי כך, שגם כשההתאוששות תגיע, הם לא יוכלו לקחת בה חלק".

 

 

x