$
פייננשל טיימס
גג עמוד פייננשל טיימס חדש לבן

FT

המגפה האיצה יוזמה אירופית לחדש ייצור מקומי של תרופות

נשיא צרפת עמנואל מקרון מקדם חידוש ייצור מקומי למשכך הכאבים פרצטמול של סאנופי, שהרכיבים הפעילים בו מגיעים מהודו, סין וארה"ב. נציבת הבריאות של האיחוד האירופי: "קיים צורך דחוף להתמודד עם כשלים בשרשראות האספקה"

ליילה עבוד, מייקל פיל, פייננשל טיימס 08:0630.07.20

זמן קצר לאחר שצרפת יצאה מסגר הקורונה ביוני, הגיע הנשיא עמנואל מקרון לביקור במרכז המחקר של סאנופי בפאתי ליון.  מטרת הביקור לא היתה רק לפאר את יצרנית התרופות הצרפתית, כי אם לחשוף יוזמה שהנשיא הגדיר כנחוצה מאוד, להחזרת ייצור של תרופות חיוניות לאירופה.

 

 

משכך הכאבים פרצטמול נקבע כחלוץ, כשהתוכנית היא להחזיר את הייצור לצרפת בתוך שלוש שנים, כך לפי מקרון. אף שהתרופה לא אזלה בשיא משבר הקורונה, המכירות בצרפת ובמקומות אחרים הוקצבו, ובאירופה התעורר חשש מפני מחסור בתרופות טיפול נמרץ.

 

 

פרצטמול של סאנופי פרצטמול של סאנופי צילום: שאטרסטוק

 

בצרפת יש הטוענים כי המגפה חשפה את החולשות של מערכת הבריאות המקומית, לאחר שנוצר מחסור במסכות, בדיקות ותרופות, מה שהביא למקרי תמותה רבים יותר מאשר בגרמניה השכנה. "במהלך המשבר נוכחו כולם שתרופות מסוימות כבר לא מיוצרות בצרפת, או אפילו באירופה", ציין מקרון בנאום שנשא בסאנופי. "אנחנו חייבים להפיק מכך לקחים, והמדינה צריכה להיערך להשקעה בפרויקטים להחזרת הייצור המקומי".

 

עוד לפני הקורונה צרפת התמודדה עם מחסור בתרופות. הרגולטורים דיווחו על 44 מקרים ב־2008, שזינקו ל־868 ב־2018. מומחים תולים את האשמה בכמה גורמים, כולל שרשראות הייצור המקוטעות ולחץ המופעל לשמירה על עלויות נמוכות.

 

התרופה הפופולרית בצרפת

 

הייצור של רכיבי תרופות פעילים (API) עבור הרבה מאוד תרופות עבר לאסיה ב־20 השנים האחרונות בשל עלויות הייצור הנמוכות. דו"ח שהוכן עבור נציבות הפארמה של האיחוד האירופי במרץ, מציין כי 90% מהרכיבים הפעילים מקורם בהודו ובסין. עם זאת, הדו"ח הסתמך על נתוני 2008, וכיום, לפי גורמים בתעשייה, מדובר על 50%-80%.

 

ביוני מקרון היה אחד משישה מנהיגים באיחוד שפנו לנשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין כדי לבקש מבריסל תמריצים לפיתוח ייצור מקומי עבור תרופות ורכיבים חיוניים. גורמים רשמיים בנציבות האיצו תהליכים שהחלו לפני פרוץ המגפה על מנת לדאוג לביטחון האספקה, ודנים כעת עם חברות פארמה בדרכים לחיזוק שרשראות אספקה בסיועה של בריסל. סטלה קריאקידס, נציבת הבריאות של האיחוד, אמרה החודש לשרים האירופים כי קיים "צורך דחוף להתמודד עם כשלים מבניים בשרשראות האספקה של מוצרים רפואיים".

 

צרפת בחרה בפרצטמול בשל היותה התרופה הנמכרת ביותר בצרפת, עם חברות מקומיות ספורות המעורבות בייצור, מה שמקל לפתור את הבעיה, כך לפי גורם ממשלתי. המכשול העיקרי יהיה לשכנע חברות לייצר את הרכיבים הפעילים בצרפת. סאנופי ו־UPSA, שמוכרות כ־90% מהפרצטמול במדינה, מקבלות את הרכיבים מארה"ב, סין והודו. המפעל האירופי האחרון שייצר אותם, בדרום צרפת, נסגר ב־2008.

 

עם זאת, ישנם מומחים המפקפקים בכדאיות המהלך וטוענים כי פוליטיקאים מזדרזים למצוא פתרונות לקויים לבעיות סבוכות. הישטם ג'ובאר, מנכ"ל ויועץ לתעשיית הפארמה באליקס פרטנרז, אומר כי אפשר להחזיר לצרפת את ייצור הפרצטמול עם סובסידיות ממשלתיות, אבל מפקפק בכדאיות בשל העלויות הנמוכות הכרוכות בייצור באסיה. "זו נראית כמו תגובה פוליטית למשבר הקורונה. לא יפתיע אותי אם הפרויקט ייגנז בשקט", אמר. בכירים אחרים בתעשייה אומרים כי החזרת ייצור לצרפת אינה הגיונית כלכלית, אלא אם תוענק תמיכה ממשלתית משמעותית.

 

שלוש החברות שפריז ביקשה מהן להתגייס לפרויקט הפרצטמול - סאנופי, UPSA וסקנס המייצרת רכיבים פעילים - טרם התחייבו בפומבי, אך קיימו מגעים עם הממשלה. הפתרון שנידון היה כי סקנס, המייצרת רכיבים פעילים לפרצטמול במפעל שלה בסין, תקים פס ייצור בצרפת, וסאנופי ו־UPSA יתחייבו לרכוש ממנה כמויות מסוימות. הממשלה הביעה נכונות להעלות את המחיר שמשלמים שירותי הבריאות עבור התרופה ותוכל לספק הלוואות או סיוע פיננסי לסקנס, כך לפי יועץ לממשלה.

 

"צריך בסיס עסקי"

 

הרבה יהיה תלוי בהחלטתה של סקנס. "כחברה פרטית לא נוכל להתקדם ללא בסיס עסקי", אמר המנכ"ל פייר לוזו. לפי מנכ"ל UPSA פרנסואה דופלה, החברה רוכשת 15% מהרכיבים הפעילים לפרצטמול מסין ואת השאר מארה"ב. "בסיס אספקה מגוון יותר יהיה דבר טוב", אמר. סאנופי סירבה להגיב בציינה כי התהליך עדיין בראשיתו.

 

מלבד הפרצטמול, צרפת קראה לחברות לשקול החזרת ייצור של 30 תרופות גנריות המשמשות למלחמה בקורונה, בהן תרופות למכונות הנשמה, אנטיביוטיקה ומשככי כאבים כמו מורפיום.

 

"הממשלה צריכה לנקוט גישה יותר מערכתית", ציין ז'אק ביו, לשעבר ראש האקול פוליטכניק, שנתבקש על ידי הממשלה בשנה שעברה לבחון את סוגיית המחסור בתרופות ולהציע פתרונות. "הממשלה לא צריכה לקבוע שחברות יחזירו תרופה זו או אחרת. עליה לזהות אילו מהן נמצאות בסכנת מחסור ולהגות אסטרטגיית רכש ארוכת טווח כדי להתמודד עם זה".

 

 

x