$
קורונה

הקורונה מכה ללא רחם בגוש היורו: כלכלתו התכוווצה ב-12.1% ברבעון השני

כך עולה מהנתונים שפורסמו היום, הגרועים ביותר מאז החלו המדידה ב-1995; בהשוואה שנתית מדובר בקריסה של 15%; כלכלות גרמניה, צרפת, איטליה וספרד רשמו גם הן נתונים קשים ברבעון, ואלה דחפו מטה את הנתונים

שירות כלכליסט 12:2631.07.20

כלכלת גוש היורו התכווצה ב-12.1% ברבעון השני עקב  הגבלות הקורונה וזאת בהשוואה לרבעון הראשון, כך עולה מנתוני משרד הסטטיסטיקה שלו המתפרסמים היום (ו'). בהשוואה לשנה שעברה מדובר בהתכווצות של 15%.

 

 

 

מדובר בקריאה הנמוכה ביותר מאז החלה המדידה בשנת 1995. נתון נוסף שנבדק היה שיעור האינפלציה בחודש יולי שעמד על 0.4% בחישוב חודשי ו-0.3% בחישוב שנתי. בגוש היורו מצפים כי שיעור האינפלציה יעמוד בשנת 2020 על 0.3%, ב-2021 - 0.8% וב-2022 על 1.3%.

 

 

פגישת ראשי האיחוד האירופי החודש פגישת ראשי האיחוד האירופי החודש צילום: אי פי איי

 

הסיבה לנתונים היא שכל הכלכלות הגדולות באזור התכווצו כל אחת בשיעור דו ספרתי בשל ההגבלות המחמירות שהוטלו בניסיון לבלום את התפשטות הקורונה. לפי נתונים נפרדים שפורסמו אתמול והיום, גרמניה התכווצה ב-10.1%, איטליה - 12.4%, צרפת - 13.8%, וספרד - 18.5%.

 

גוש היורו, המונה 19 מדינות החולקות את אותו מטבע, רשם ירידה של 3.6% בתמ"ג ברבעון הראשון של השנה, כשהתמ"ג של ספרד, איטליה וצרפת נפל באותה התקופה ביותר מ-5%.

 

בחודש שעבר העריכו בבנק האירופי המרכזי כי עבור השנה כולה תתכווץ כלכלת גוש היורו ב-8.7%. עם זאת, ההערכה היא כי הפעילות תתאושש בשיעור משמעותי ברבעון השלישי בהשוואה לששת החודשים הראשונים של השנה.

 

תוצאות הרבעון השני מתייחסות לשלושת החודשים בין אפריל ויוני, אז במרבית מדינות אירופה היה סגר, שהוסר בהדרגתיות רק לקראת סוף הרבעון. יש עדיין חוסר ודאות רב לגבי ההמשך, כשבחלק מהמדינות מדווחים על זינוק במספר הנדבקים בקורונה בשבועות האחרונים. בכל זאת, במרבית המדינות אין כוונה להטיל שוב סגר מוחלט, אלא רק הוספת הגבלות ואיסור על התקהלויות. בראשית החודש אישרו מדינות האיחוד האירופי חבילת סיוע ענקית בסך 750 מיליארד יורו לכלכלות היבשת בעקבות פגעי הקורונה.  

 

בארה"ב נרשם אתמול נתון עגום במיוחד - התכווצות של 32.9% ברבעון השני, השיעור החד ביותר מאז החלה מדידת הנתון ב-1947.

 

x