$
המזרח התיכון

ניתוח כלכליסט

התקווה של לבנון: האסון בביירות יוביל למאמץ בינלאומי לשיקום הכלכלה

עוד טרם הפיצוץ בנמל, לבנון נזקקה ל-100 מיליארד דולר כדי לשקם את כלכלתה אבל אפילו מקצת הסכום הזה לא הגיע - בעיקר בגלל חיזבאללה. מדינות המערב והמפרץ סרבו להעביר כספים למדינה, בשל החשש שיגיע לידי חיזבאללה. כעת לנוכח היקפיו העצומים של המשבר, הלבנונים מקווים כי התמונה תשתנה

דורון פסקין 11:0205.08.20
לבנון נכנסת היום לשלושה ימי אבל לאחר הפיצוץ האדיר שאירע אתמול בנמל הים של ביירות ושהחריב חלקים ניכרים מהעיר. עד כה נמנו למעלה מ-100 הרוגים ולמעלה מ-4,000 פצועים. מניין ההרוגים צפוי לעלות בייחוד נוכח העובדה שישנם לבנונים רבים המוגדרים עדיין "נעדרים".

 

ביירות, אתמול ביירות, אתמול צילום: איי פי

 

לבנון לא יכולה להתמודד במשאביה הדלים עם הנזק העצום והחשש שהפיצוץ הוא רק תחילתו של אסון הומניטרי בהיקפים שלבנון לא התמודדה עימם אפילו בימי מלחמת האזרחים. מערכת הבריאות קורסת נוכח מספר הנפגעים הגדול, אין אספקה של תשתיות בסיסיות (חשמל ומים) ואפילו ציוד חילוץ והצלה אינו נמצא בצורה זמינה ומספקת.

 

כל זה במדינה שעוד בטרם הפיצוץ הייתה נתונה במשבר כלכלי ובריאותי עמוק, במצב של פשיטת רגל, עם מטבע שאיבד 80% מערכו במהלך 10 החודשים האחרונים, סחרור אינפלציוני, אבטלה גואה (למעלה מ-30%) ועוני (כ-45% מכלל האוכלוסיה).

ביירות ביירות צילום: איי אף פי

 

נוכח ממדי ההרס והחורבן מצד אחד וחוסר התפקוד של המדינה מן הצד השני נראה שהסבל של הלבנונים רק יגבר. קיים חשש ממשי למחסור בסחורות בסיסיות. נמל ביירות, הנמל הראשי של המדינה שיצא מכלל שימוש אחראי על בין 70% ל-80% מתנועת סחר החוץ של המדינה ולא ברור מתי יוכל לחדש את פעילותו המלאה. בנוסף, מחסני החיטה שהיו ממוקמים בסמוך לאזור הפיצוץ נפגעו דבר שחייב את נשיא לבנון להורות על צמצום האספקה למאפיות המקומיות. 90% משוק החיטה הלבנוני מבוסס על ייבוא דרך הנמל שנחרב.

 

 צילום: אם סי טי

 

מה שריסק את הכלכלה הלבנונית עוד לפני הפיצוץ של יום שלישי הייתה הפוליטיקה והעדפת האינטרס העדתי על פני האינטרס של המדינה. האם האירוע הזה יביא לשינוי במשוואה? קשה עדיין לקבוע. עד ליום שלישי מדינות המערב ומדינות המפרץ הערביות סירבו לסייע כלכלית ללבנון בגלל ההגמוניה של חיזבאללה והחשש כי כספי הסיוע ינוצלו על ידי הפלגים השונים עבור האינטרסים הצרים שלהם. לפי הערכות, עוד בטרם הקטסטרופה בנמל, לבנון נזקקה ל-100 מיליארד דולר כדי לשקם את כלכלתה אבל אפילו מקצת הסכום הזה לא הגיע בגלל חיזבאללה ולא ברור האם המצב ישתנה מהיום והלאה.

 

מה שברור הוא כי האירוע בנמל ביירות מגביר את הלחץ על ארגונו של חסן נסראללה. מזה שנים סוכני חיזבאללה הם אדוני נמל הים של ביירות ושום סחורה לא יכולה להיכנס או לצאת ממנו בלי ידיעתם. חיזבאללה יצטרך לתת בקרוב הסברים ולהמשיך להתמודד עם האתגרים בזירה הפנימית. אם היה סיכוי לפעולה קרובה בגבול עם ישראל הוא נמוג ביחד עם הפיצוץ בביירות.

 

 

 

הכותב הנו מנהל חברת קונקורד MENA

x