משבר הקורונה
כלכלת יפן התכווצה ברבעון השני בכ-28%, הירידה החדה ביותר זה 40 שנה
זה הרבעון השלישי ברציפות של ירידות בצמיחה; הצריכה הפרטית צנחה בשיעור שיא של 8.2%, בעיקר בעקבות הסגר שהיה ברבעון. האנליסטים מעריכים כי ההתאוששות הצפויה ברבעון השלישי תהיה מתונה למדי, שכן העלייה המחודשת במספר הנדבקים ממשיכה לפגוע בצריכה
- הסנונית הראשונה? רשת חנויות חשמל ביפן דוחה את גיל הפרישה לפנסיה מ-65 ל-80
- התחלואה בטוקיו עולה, אבל יפן תסבסד חופשות
- יפן חוזרת לשגרה עם מסכות יוניקלו ואפליקציית מעקב
יפן, הכלכלה השלישית בגודלה בעולם, דיווחה על התכווצות בשיעור שנתי של 27.8% עבור שלושת החודשים בין אפריל ליוני. זו כאמור הירידה החדה ביותר מאז החל התיעוד ב-1980.
זה הרבעון השלישי ברציפות של ירידות, כך שהתמ"ג הממשי נפל לשפל של עשורים ועומד כעת על 485 טריליון ין, הנמוך ביותר מאז הרבעון השני של 2011 לאחר הצונאמי. כמו כן, נמחקו ההטבות שנלוו לתכניתו הכלכלית של ראש הממשלה "אבנומיקס" שבה החל בשלהי 2012.
הירידה הנוכחית גדולה בהרבה לעומת הצניחה של 17.8% שנרשמה ברבעון הראשון של 2009 ליהמן ברדרס.
הממשלה ביפן הסירה את מרבית הגבלות הקורונה בסוף מאי, אך ההערכה בקרב האנליסטים היא שההתאוששות הצפויה ברבעון הנוכחי (השלישי) תהיה מתונה למדי, שכן העלייה המחודשת במספר הנדבקים ממשיכה לפגוע בצריכה. "הירידה הגדולה נובעת מהצניחה בצריכה וביצוא", הגיב טאקשי מינאמי, הכלכלן הבכיר במכון המחקר נורינצ'וקין (Norinchukin Research Institute). "להערכתי הצמיחה תחזור להיות חיובית ברבעון השלישי. אך ברמה העולמית, ההתאוששות מקרטעת בכל מקום חוץ מאשר בסין".
לפי הנתונים שפרסמה הממשלה, הצריכה הפרטית צנחה בשיעור שיא של 8.2%, בעיקר בעקבות הטלת הסגר. הביקוש החיצוני, שנמדד לפי יצוא פחות יבוא גילח 3 נקודות האחוז מהתמ"ג, לאחר שהייצוא נפל ב-18.5%. הנפגעות העיקריות הן יצרניות המכוניות, שכן יצוא המכוניות צלל.
שר הכלכלה יאסוטושי נישימורה הודה כי התוצאות "חמורות למדי" אך ציין גם כמה נקודות אור, ביניהן העלייה האחרונה בצריכה. "אנחנו מקווים לעשות ככל יכולתנו כדי לדחוף קדימה את כלכלת יפן, שכנראה הגיעה לתחתית באפריל ובמאי, ולהחזיר אותה להתאוששות שתסתמך על הביקוש המקומי", אמר השר במסיבת עיתונאים.