ההימור הגדול של סין: חצי מיליארד איש נופשים במדינה
חגיגות שבוע הזהב שלחו את המוני התיירים הסינים לאתרים הפופולריים במדינה. הכרטיסים לחומה הגדולה אזלו, אפליקציית שיתוף הנסיעות דידי קרסה מהעומס ומחירי המלונות זינקו ב־20%. פרופ' לאבטחת בריאות: "ההשלכות יתבררו בתוך שבועיים"
מחירי המלונות זינקו, אפליקציות שיתופי הנסיעות קרסו, הכרטיסים לחומה הגדולה אזלו: לאחר יותר מתשעה חודשים ארוכים שבהם נשארו בבתים, קרוב לחצי מיליארד סינים יוצאים כעת לחופשה.
מגפת הקורונה שנמצאת ברובה תחת שליטה בסין, מאפשרת לחופשת שבוע הזהב להציג לראווה את האמון של האזרחים בהתאוששות הכלכלית של המדינה ובצעדים שננקטו לשמירה על הבריאות. בארבעת הימים הראשונים של החופשה, שנמשכת שבוע והחלה ב־1 באוקטובר, כ־425 מיליון אנשים נסעו לחופשות בתוך גבולות המדינה, כמעט 80% מהיקף המבקרים בשנה שעברה. כך על פי נתוני משרד התרבות והתיירות.
הזינוק בפעילות מדגיש את חוזקה היחסי של ההתאוששות הכלכלית בסין, ועומד בניגוד מוחלט למצב בשאר העולם (ראו מסגרת). תחזית של ה־OECD מספטמבר צופה כי סין תהיה היחידה מבין מדינות ה־G20 שפעילות התיירות שלה תתרחב השנה. זאת, בהנחה שהמעצמה תוכל להימנע מגל נוסף של התפרצות קורונה ומהסגר האגרסיבי שהטילו הרשויות בסין כדי לבלום אותה.
עם זאת, במהלך החג שמציין את הקמתה של הרפובליקה העממית של סין ב־1949, מיליוני אנשים ינפשו ברחבי המדינה בלי כל דרישה לבידוד או לבדיקות קורונה. לכן, גדל הסיכון לעלייה בתחלואה. בנוסף, בסוף החודש שעבר פתחה סין את גבולותיה לאזרחים זרים המחזיקים בתעודת תושב.
טיולים מאורגנים מותרים
"אין ספק שקיים סיכון כשמאפשרים לתיירות ההמונית לשוב, ובמובנים מסוימים, זו אבן בוחן למה שהעולם צפוי לעבור לאחר שהתיירות העולמית תחזור בשנה הבאה", אמר ניקולס תומאס, פרופסור בתחום אבטחת בריאות באוניברסיטת סיטי בהונג קונג.
מאז 15 באוגוסט לא דווח בסין על הידבקויות מקומיות, אף שזוהו שני מקרים א־סימפטומטיים בסוף החודש, והממשלה הסירה כמעט את כל ההגבלות על התנועה. כך, למשל, האיסור על טיולים מאורגנים הוסר באמצע יולי. כמו כן, כל המחוזות בכל הערים הוגדרו כבעלי "סיכון נמוך" וכבר אין חובה לבצע בדיקת קורונה לפני שעוברים בין המחוזות. "עברנו כבר כמעט שישה שבועות מבלי לדווח על מקרה מקומי מאומת אחד. פירוש הדבר הוא שהסביבה נטולת נגיף", טען וו זוניו, האפידמיולוג הראשי במרכז הסיני לפיקוח ומניעת מחלות, במהלך תדרוך שקיים בשבוע שעבר בבייג'ינג. "הסיכוי להיתקל באדם א־סימפטומטי הוא מאוד מאוד נמוך, כמעט זניח".
בעוד במדינות אחרות עדיין לא ממהרים לחזור לחופשות כמו בימים שלפני הקורונה, בסין התיירים מפגינים ביטחון. "אני לא מודאגת מהנגיף", אמרה זורה לי (35), שמתכננת לטוס מבייג'ינג לגואנגשי שבדרום המדינה ביחד עם שני ילדיה והוריה, הנסיעה הראשונה שלהם מאז תחילת השנה. "אין לי ברירה. הילדים יכולים לטייל רק כשיש חופש".
לי אינה היחידה שמוכנה לגוון קצת את הנוף. מדו"ח שפרסמה סוכנות המחקר סיריום עולה כי היקף ההזמנות לטיסות בחופשה הנוכחית גבוה ב־11% לעומת השנה שעברה. ההזמנות למלונות במדינה החלו לעלות לקראת סוף אוגוסט, והמחירים זינקו בהתאם: ב־10 בספטמבר, התעריף הממוצע ללילה במלון היה גבוה בכ־20% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, כך לפי הנתונים שאסף אתר התיירות Qunar.com Inc.
במקביל דיווחה סוכנות הידיעות הסינית שינחואה, כי אפליקציות שיתוף הנסיעות דידי ודידה קרסו כבר בתחילת הפגרה. בנוסף, ב־3 באוקטובר נסעו ברכבת 11.7 מיליון נוסעים, ירידה של 15% מ־2019.
הכרטיסים לאתר באדאלינג, המקטע הפופולי ביותר בחומה הסינית, אזלו כבר בשעות הבוקר של 3 באוקטובר. היתה זו הפעם הראשונה מאז שלהי מרץ שהכרטיסים היומיים אזלו. אתרים פופולריים נוספים כמו העיר האסורה בבייג'ינג ומערות מוגאו במחוז גנסו היו מלאים עד אפס מקום עוד לפני שהחופשה החלה. מקומות נוספים בסין נהנים מכמויות של תיירים מקומיים, שבנסיבות אחרות היו מעדיפים לטוס לחו"ל.
עדיין מתקשים לבזבז
אף שטיסות מחוץ למדינה אינן אסורות באופן מפורש, המחסור בהן והדרישה לבידוד ולביצוע בדיקות לפני החזרה גרמו לרבים לוותר על הרעיון. טיבט, שינג'יאנג ונינגשיה היו בין האזורים שההוצאות בהן על נופש והסעדה עלו בשיעור המהיר ביותר ביומיים הראשונים של החודש, כך לפי דיווח של שינחואה. ההוצאות על מלונות בטיבט יותר מהוכפלו לעומת
השנה שעברה, וההוצאות על מזון ושתייה זינקו ב־49%.
"נדע עד כמה סין הצליחה במיגור המגפה רק שבועיים־שלושה לאחר החופשה, אז נראה כמה נדבקים חדשים יהיו", הוסיף תומאס. "אם הם יצליחו להימנע מזינוק במקרים, זו תהיה הוכחה לכך שסין אכן מתקדמת לעבר תקופת פוסט קורונה".
על אף נהירת התיירים, השפעות הקורונה וההתאוששות הכלכלית השברירה עדיין מורגשות, וייתכן שלא כל התיירים מוכנים לבזבוזים. על פי נתוני משרד התיירות בסין, בארבעת הימים הראשונים של החג עמדו ההכנסות מתיירות על 312 מיליארד יואן (45 מיליארד דולר), צניחה של 31% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. בנוסף, לא מעט אנשים בחרו להישאר בבית. שירלי זהאנג (29) משנזן ביטלה את החופשות שלה השנה, כולל טיסה מתוכננת ליפן. "השנה הזו קשה לכולם", היא מסבירה. "חלק מהחברים שלי פוטרו. לראשונה בחיי אני מרגישה שאני צריכה לחסוך כסף לקראת חוסר הוודאות העתידי".