בחירות 2020
הקרב על הבית הלבן: הכלכלה ולא המגפה הובילה את המצביעים
הדמוקרטים תלו תקוות בטיפול הכושל של טראמפ בקורונה, אך סקרים מיקמו את הכלכלה במקום הראשון בדאגות הבוחרים. התחזית שלא התבדתה היתה קריאת התיגר של טראמפ על התוצאות
בשבועות האחרונים חזרו והתריעו מדינות ברחבי ארה"ב מפני חוסר הכרעה ביום הבחירות עצמו. ואכן, שיעורי ההצבעה הגבוהים והעובדה כי עשרות מיליוני אמריקנים הצביעו בדואר בגלל מגפת הקורונה, הפכו את ספירת הקולות למייגעת וממושכת באופן חריג.
- ארה"ב מצביעה גם על הפלות, סמי הזיה עבדות וצווי חיפוש
- "ביידן עשוי למנות את וורן הפרוגרסיבית לשרת אוצר"
- הפייק ניוז עברו למלחמת התשה שלא תיגמר גם אחרי הבחירות בארה"ב
הקמפיין הדמוקרטי תלה הרבה תקוות בטיפול הכושל של טראמפ במגפה ובבעתה ששרויים בה האמריקאים לאחר ש־233 אלף מתו מהנגיף מאז התפרץ. הם נאחזו בירידה שנרשמה בשיעורי התמיכה בטראמפ לאחר שנדבק בנגיף ואושפז בתחילת אוקטובר. אבל כאשר החלו לטפטף תוצאות ההצבעה, התברר כי אזרחים רבים לא חשבו דווקא על הנגיף הסיני כאשר שלשלו את קולם בקלפי. לפי סקר יציאה של CNN, הכלכלה, הנושא היחיד שבו טראמפ זכה לתמיכה גדולה יותר בסקרים לעומת ביידן, היתה הסוגייה המובילה. אחריה דורגו פערים בין־גזעיים, כאשר הקורונה, מושא ללעג ולקלס על הנשיא המכהן, התמקמה במקום השלישי.
אם התקווה הגדולה היתה לניצחונות מובהקים במספר מדינות מפתח, בחירות 2020 התבהרו מהר מאוד כצמודות מכפי שחזו הסקרים (שוב). ארבע מהן - פנסילבניה, נבאדה, מישיגן וג'ורג'יה - ניצבו במוקד תשומת הלב עבור העוקבים אחר הבחירות לנשיאות ארה"ב ברחבי העולם, ובראשם, לפי נתוני גוגל, דוברי סינית ופרסית.
היקף ההצבעה בדואר זינק השנה משמעותית לעומת הבחירות הקודמות. בפנסילבניה, למשל, מספר המעטפות היה גדול פי עשרה לעומת 2016. הספירה של ערימות הקולות הללו הפכה את השעות שלאחר נעילת הקלפיות למורטות עצבים. זאת לאחר שבשלוש ממדינות המפתח, מישיגן, ויסקונסין ופנסילבניה, לא הותר לעשות זאת לפני יום הבחירות. ההערכות היו, כי עיקר ההצבעות בדואר יגיעו מקולות של מצביעים דמוקרטים וכי ההצבעות בקלפיות יהיו בעיקר עבור טראמפ.
כצפוי, בעוד ההליך בתחילתו, הנשיא טראמפ מיהר להכריז על עצמו כמנצח במסיבת עיתונאים חגיגית בבית הלבן והודיע כי המשך הספירה תיחשב להונאת בחירות.
כפי שכולם חששו, הוא גם הבטיח גם כי יילחם בבית המשפט על כל תוצאה אחרת מלבד ניצחון. כאשר ביידן הלך וסגר פערים ולקח את ההובלה בעוד מדינות מפתח, טראמפ המשיך לטעון לזיופים. "ההובלה שלי נעלמה במפתיע", הכריז. "פתקי הצבעה מפתיעים החלו להיספר".
ביידן החזיר את ויסקונסין
וכך, בעוד פתקים נספרים, ארבע שנים אחרי שטראמפ הפך את ויסקונסין לאדומה לראשונה מאז 1984, נראה הערב כי המדינה תיצבע שוב בכחול. מספר המצביעים בוויסקונסין, כ־3.3 מיליון, קבע שיא של כל הזמנים, בעוד שיעור ההצבעה, כ־72.5%, היה מעט נמוך יותר מהשיא הקודם שנרשם ב־2004.
במקביל, תוך כדי הציפיה לכל קול, הכשלים בקמפיין הדמוקרטי החלו לצוף. בראשם, ההתעלמות מהקול ההיספני בפלורידה, שעלה לביידן במדינה החשובה הזו, על 29 האלקטורים שלה. הדמוקרטים תלו תקוות רבות בכך שנשים רפובליקניות תושבות הפרברים ינטשו את הנשיא וטענו כי לביידן יש את הרקע הנכון כדי לכבוש בחזרה מצביעים לבנים בני מעמד הצווארון הכחול, שנדדו לטראמפ ב־2016. התקוות הללו התבדו לנוכח ההובלה של טראמפ בפנסילבניה בשעות שלאחר תחילת ספירת הקולות.
גם התקווה לצבוע בכחול את טקסס, שלא הצביעה בעד מועמד דמוקרטי מאז 1976 אבל נהפכה לליברלית יותר בזכות גלי הגירה, התבדתה במהרה. ביידן איבד את ההובלה ביוסטון, אוסטין וסן אנטוניו, וכך, מדינת הנפט, שהיתה מעניקה לו 38 אלקטורים, נשארה אדומה, עם פער של 6% לטובת טראמפ.
הזכייה הזו התאפשרה, בין השאר, בזכות הקול הלטיני וההיספני שנטה לטובתו של טראמפ, במיוחד באזורים שלאורך הגבול עם מקסיקו. המועמד הדמוקרטי זכה אמנם להצלחה יפה באזורים העירוניים, אבל טקסס הכפרית הוכיחה את עצמה כמעוז אדום.
בשונה מ־2016, איש מהמועמדים לנשיאות לא הטריח את עצמו להגיע לטקסס לפני יום הבחירות והם הסתפקו בשליחת נציגים. טראמפ גם לא הוציא כסף על קמפיינים טלוויזיוניים במדינה, החלטה שהתבררה כנכונה, בהתחשב בקופה הדלה שעמדה לרשותו בישורת האחרונה.
אוהיו נשארה בידי טראמפ
תקוות הקולות הפרבריים התבדתה עבור ביידן גם באוהיו. הנשיא טראמפ הצליח לשמור על 19 האלקטורים במדינה שהיתה קריטית לנצחונו ב־2016. למרות שהניצחון הקודם היה סוחף, בקמפיין 2020 נחשבה אוהיו למדינה שבה יתקיים אחד המאבקים הצמודים.
אף נשיא רפובליקני לא נכנס לבית הלבן מבלי שזכה באוהיו, וטראמפ דאג לערוך בה ביקורים תכופים כדי לזכות בתמיכה של מצביעים לבנים ממעמד הפועלים. כדי לעשות זאת, הוא חזר על אותן ססמאות של 2016 ודיבר נגד הסכם הסחר החופשי של צפון אמריקה (NAFTA) ופגיעתו בעובדי תעשיית הייצור. ביידן קיווה לזכות בקולות השחורים באוהיו והשקיע הרבה יותר מטראמפ בפרסומים בטלוויזיה. אך כמו עם טקסס, גם כאן זה לא עבד.
ברגעים הקריטיים במהלך היום, המחנה הכחול המשיך להיאחז בקדושת ערכי הדמוקרטיה, זאת בניגוד גמור לרוח מחנה טראמפ. "אם הנשיא יממש את האיום שלו ללכת לבית המשפט כדי למנוע ספירת קולות, הצוותים המשפטיים שלנו ערוכים ומוכנים כדי להתנגד למהלך הזה", מסרו. "והם ינצחו".