$
בחירות בארה"ב 2020
באנר בחירות בארה"ב דסקטופ

ביידן בנאום הניצחון: "אהיה נשיא מאחד, לא מפלג. זמן לרפא את אמריקה".

הנשיא הנבחר התייצב לעצרת ניצחון בדלאוור והושיט יד ליריביו הפוליטיים: "אני דמוקרט גאה, אבל אשלוט כנשיא אמריקאי. אעבוד קשה גם עבור מי שלא הצביע לי". הוא פנה לבוחרי טראמפ: "בואו ניתן הזדמנות זה לזה. אנחנו לא אויבים". קמלה האריס, שתהיה סגנית הנשיא הראשונה בהיסטוריה: "לא אהיה האחרונה, ילדות קטנות רואות הלילה שארה"ב היא ארץ האפשרויות"

ynet 06:5908.11.20
הנשיא הנבחר של ארצות הברית ג'ו ביידן הבטיח לפנות בוקר (יום א') בנאום הניצחון שלו להיות נשיא שיחתור לאחד, ולא לפלג. "אני דמוקרט גאה, אבל אשלוט כנשיא אמריקני", אמר ביידן בנאום, שבו הרבה לדבר על הצורך להרגיע את המתיחות בין המחנות הפוליטיים בארה"ב ולהקים גשרים ביניהם: "אעבוד קשה עבור אלה שלא הצביעו לי בדיוק כמו עבור אלה שכן הצביעו לי. זה הזמן לרפא את אמריקה".

 

ביידן נאם בעצרת ניצחון שנערכה בעיר מגוריו ווילמינגטון שבמדינת דלאוור. כמו רוב העצרות בקמפיין הבחירות שלו נערך אירוע הניצחון הלילה במתכונת "דרייב אין": הצופים באו אליו במכוניות, והאזינו לביידן כשהם יושבים בתוכן או עומדים לצדן כדי לשמור על ריחוק חברתי בגלל הקורונה. לאות עידוד צפרו לו צפירות רמות.

 

"העם אמר את דברו", אמר ביידן בפתח נאומו, "הוא נתן לנו ניצחון ברור, ניצחון משכנע". ביידן ציין את העובדה שזכה במספר הקולות הגבוה ביותר שקיבל מועמד כלשהו לנשיאות ארה"ב אי-פעם, וסיפר כי הופתע מהחגיגות הספונטניות הגדולות שבהן פתחו אלפים ברחובות הערים עם היוודע ניצחונו. הוא כינה אותן "התפרצות של אושר, של תקווה, של אמונה מחודשת במחר שיביא יום חדש".

 

ביידן הדגיש בנאומו שוב ושוב כי הוא מבקש להושיט יד למחנה הרפובליקני. "אני מבטיח להיות נשיא שלא רואה מדינות אדומות (כלומר רפובליקניות) או כחולות (דמוקרטיות), אלא רואה רק את ארצות הברית של אמריקה. אעבוד בכלי לבי לזכות באמון של כולם. לכל מי שהצביע לנשיא טראמפ: אני מבין את האכזבה שלכם, הפסדתי בעצמי כמה פעמים, אבל עכשיו, בואו ניתן זה לזה הזדמנות. הגיע הזמן להניח לרטוריקה החריפה, להנמיך את הטמפרטורות, לראות שוב זה את זה, להקשיב שוב זה לזה. כדי להשיג התקדמות אנחנו חייבים להפסיק להתייחס ליריבינו כאל אויבים. הם לא אויבים. הם אמריקנים".

 

תומכי ביידן חוגגים ליד הבית הלבן תומכי ביידן חוגגים ליד הבית הלבן צילום: אי פי איי

 

 

בשני העשורים האחרונים פחת דרמטית שיתוף הפעולה של דמוקרטים ורפובליקנים בקונגרס, ועל רקע זה אמר ביידן: "הסירוב של דמוקרטים ורפובליקנים לעבוד יחד איננו כוח מסתורי. זו החלטה – בחירה שאנחנו עושים, ואם אנחנו בוחרים שלא לשתף פעולה, אנחנו יכולים גם לבחור שכן לשתף פעולה, ואני מאמין שזה חלק מהמנדט שהעם האמריקני נתן לנו. הם רוצים שנשתף פעולה. זו הבחירה שאעשה, ואני קורא לקונגרס, דמוקרטים ורפובליקנים, לקבל את ההחלטה הזו יחד איתי".

 

 

ביידן נואם לאומה ביידן נואם לאומה צילום: גטי

 

 

"אנחנו חייבים להחזיר את נשמתה של אמריקה", אמר ביידן, ובביקורת מרומזת על התנהלותו של טראמפ לאורך שנות כהונתו הדגיש את תפקידו המוסרי של נשיא המעצמה החזקה בעולם: "את דמותה של ארצנו מעצב באופן תמידי המאבק בין המלאכים הטובים שבנו לדחפים החשוכים ביותר שלנו. ולמה שנשיאים אומרים בקרב הזה יש משמעות. הגיע

הזמן שהמלאכים הטובים שלנו יקבלו את הבכורה. הלילה העולם כולו צופה באמריקה, ואני מאמין שכשאנחנו במיטבנו, אמריקה היא מגדלור לעולם".

 

 

ג'ו ביידן ג'ו ביידן צילום: רויטרס

 

 

ביידן הדגיש שכפי שהיה הקמפיין שלו, הוא רוצה שממשלו יהיה מגוון וישקף בהרכבו האנושי את אמריקה על כל גווניה – לבנים, שחורים, לטינים, גברים, נשים, סטרייטים, להט"בים, דמוקרטים, רפובליקנים ונציגים מכל שכבות האוכלוסייה. הנשיא הנבחר ציין את הצורך לעקור מהשורש את הגזענות השיטתית בארה"ב, להשיג שליטה באקלים, ולתת לכל אדם במדינה הזדמנות שווה. דגש מיוחד שם על מגפת הקורונה: ביידן הודיע כי כבר מחר, יום שני, ימנה צוות שיכלול מדענים, כדי לגבש דרכי פעולה לקראת הטיפול במגפה עם כניסתו לבית הלבן. 

 

האריס: "בחרתם בהגינות, בתקווה, במדע"

 

לפני ביידן עלתה לבמה סגניתו קמלה האריס, והיא דיברה על הניצחון בבחירות במונחים של הצלת הדמוקרטיה. האריס אמרה שהדמוקרטיה של ארה"ב אינה מובטחת, אלא היא חזקה רק כמו נכונותם של האמריקנים להילחם עבורה: "ההגנה על הדמוקרטיה מצריכה מאבק, אבל יש בזה שמחה, כי לנו, לעם, יש הכוח לבנות עתיד טוב יותר. וכשהדמוקרטיה שלנו עצמה עמדה הייתה מוטלת על הכף בבחירות האלה יחד עם נשמתה של אמריקה-ממש, והעולם כולו צפה, אתם הוצאתם לדרך יום חדש לאמריקה". 

 

 

ביידן והאריס ביידן והאריס צילום: אי פי איי

 

 

האריס פנתה לעם האמריקני: "תודה לכם על שיצאתם במספרי שיא כדי לגרום לקולכם להישמע. במשך ארבע שנים צעדתם ופעלתם למען שוויון, למען צדק, למען החיים שלנו, למען כדור הארץ, ואז – הצבעתם. והעברתם מסר ברור – בחרתם בתקווה, באחדות, בהגינות, במדע, וכן – באמת. בחרתם בג'ו ביידן כנשיא הבא של ארה"ב".

 

 

ביידן והאריס ביידן והאריס צילום: גטי אימג'ס

 

 

האריס הזכירה את אמה המנוחה, ואמרה שכשזו היגרה מהודו לארה"ב בגיל 19 היא כנראה לא דמיינה רגע שבו תהפוך בתה לסגנית נשיא ארה"ב, אבל האמינה בכל ליבה באמריקה שבה רגע כזה אפשרי. "אני אולי האישה הראשונה בתפקיד הזה, אבל לא אהיה האחרונה", אמרה האריס, "משום שכל ילדה קטנה שצופה בנו הלילה רואה שזו ארץ של אפשרויות. ולילדים של ארצנו, בלי קשר למגדר שלהם, המדינה שלנו העבירה היום מסר ברור: תחלמו ותשאפו, תאמינו ותראו את עצמכם באופן שאחרים אולי לא רואים אתכם פשוט משום שהם מעולם לא ראו זאת קודם לכן; אבל תדעו שאנחנו מריעים לכם בכל צעד שאתם עושים בדרך".

 

חגיגות אל תוך הלילה: "טראמפ גמר"

 

ביידן הוכרז על-ידי רשתות הטלוויזיה בארה"ב כמנצח בבחירות אמש, אחרי ארבעה ימים ארוכים של ספירה איטית ומסובכת. ההכרזה התאפשרה אחרי שהרשתות קבעו כי הוא הבטיח את ניצחונו במדינות פנסילבניה ונבאדה, גרף את 26 האלקטורים שלהן והגיע ל-279 אלקטורים לכל הפחות, כשלניצחון דרושים 270. בחלק מהרשתות עומד מאזנו כבר על 290 אלקטורים. זמן קצר אחרי ההכרזה עליו כנשיא הבא כתב ביידן בטוויטר: "אמריקה, אני חש כבוד על שבחרתם בי להנהיג את ארצנו הגדולה. העבודה שמצפה לנו תהיה קשה, אבל אני מבטיח לכם זאת: אהיה הנשיא של כל האמריקנים – בין שהצבעתם לי ובין שלא. אדאג להצדיק את האמון שנתתם בי".

 

דקות אחרי ההודעה על ניצחון ביידן יצאו המונים ממתנגדיו של הנשיא טראמפ לחגוג ברחובות הערים הגדולות של ארה"ב. מניו יורק, וושינגטון, פילדלפיה, אטלנטה ומרכזים אורבניים אחרים הגיעו תמונות של תושבים רוקדים, צוהלים, מתחבקים, שרים ומכים בסירים ובמחבתות לאות ניצחון. הם הניפו שלטים שעליהם נכתב בין השאר "טראמפ גמר", "תארוז את החפצים שלך" ו"אתה מפוטר". מנגד, בכמה מוקדים הפגינו תומכי טראמפ וטענו שהבחירות נגנבו ממנו. במישיגן צעקו תומכי הנשיא היוצא "זה לא נגמר" ו"נהיה כאן לָנֶצַח", ובקפיטול של אריזונה בפיניקס התאספו מאות מאוהדיו, חלקם חמושים, וקראו "טראמפ ניצח" ו"התקשורת היא חלק מההפיכה". כוונתם לכך שערוצי הטלוויזיה הסכימו להכריז על ביידן כמנצח בבחירות על סמך הנתונים שבידם.

 

דקות אחרי ההכרזה על ניצחון ביידן מיהר טראמפ להדגיש שוב שהוא אינו מכיר בניצחונו. בהודעה שפורסמה מטעמו, בשעה שהוא למעשה שיחק גולף בווירג'ניה, הבטיח טראמפ ש"הבחירות האלה רחוקות מלהיגמר" וטען כי ביידן "ממהר להכריז על עצמו באופן שקרי כמנצח". בהודעה מסר טראמפ כי הקמפיין שלו יתחיל לקדם הליכים משפטיים בעניין ביום שני. זמן קצר לפני ההכרזה הספיק טראמפ לצייץ בטוויטר: "ניצחתי בבחירות האלה, בפער גדול!". כתבת BBC בוושינגטון דיווחה כי בשובו ממשחק הגולף לבית הלבן נראה טראמפ שפוף: "כתפיו היו שמוטות וראשו נפול, היהירות נעלמה לרגע והוא נראה מוכנע".

 

טראמפ, שלא הציג עד כה שום ראיות לטענות שלו לזיופים ושחיתויות בספירת הקולות, דורש אמנם שלא להכיר בביידן כנשיא הנבחר, אבל מנהיגי העולם ברובם לא שיתפו איתו פעולה, ומיהרו לברך את ביידן. נשיא צרפת עמנואל מקרון אמר ש"האמריקנים בחרו את הנשיא שלהם", וראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו הצהיר כי הוא מצפה לעבוד עם ביידן והאריס. גם ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון אמר כי הוא מצפה לשיתוף פעולה הדוק איתם, וכך עשתה גם אנגלה מרקל. מישראל, לעומת זאת, לא יצאה שום הודעה רשמית.

 

ביידן מסיים מערכת בחירות קשה, מתוחה מאוד ולפרקים גם אלימה, עם הישג אלקטורלי מרשים. דונלד טראמפ אמנם הוכיח כי הפופולריות שלו גדולה בהרבה משטוענים הפרשנים ומשמשתקף בסקרים, כשזכה בעצמו ליותר מ-70 מיליון קולות, אבל ביידן עמד בכל המשימות הראשיות שקבע לעצמו ולמעלה מכך: הוא הקים מחדש את "החומה הכחולה" במערב התיכון של ארה"ב, כשהחזיר לשליטת הדמוקרטים את פנסילבניה, וויסקונסין ומישיגן – שלוש מדינות שהצביעו לדמוקרטים מאז 1992 עד שבא טראמפ וניצח בהן במפתיע; הצליח לשמור על כל המדינות שבהן ניצחה הילרי קלינטון ב-2016; והוא נמצא גם על סף ניצחון באריזונה, שלא בחרה בדמוקרט לנשיאות מאז 1996, ובג'ורג'יה, שלא עשתה זאת מאז 1992.

 

באופן סמלי, ניצחונו של ביידן הוכרז בדיוק ביום שבו מלאו 48 שנה לפעם הראשונה שבה נבחר לסנאט, ב-1972. הניצחון הזה קובע שורה של ציוני דרך היסטוריים: טראמפ הפך לנשיא המכהן הראשון שמפסיד בבחירות מאז ג'ורג' בוש האב ב-1992; ביידן יהפוך לנשיא המבוגר בהיסטוריה; וקמלה האריס תהפוך לסגנית הנשיא הראשונה בתולדות ארה"ב. אמש נודע כי מי שבישרו לביידן על ניצחונו אמש היו נכדיו. נכדתו הגדולה, נעמי, אף פרסמה תמונה שצולמה זמן קצר אחרי שנודע לו שנבחר לנשיא, ובה נראים הנכדים מחבקים את ביידן.

 

בין המברכים את ביידן אמש היו גם בכירים במפלגה הרפובליקנית, בעיקר כאלה הנמנים עם מבקריו של טראמפ, כגון הסנאטור מיט רומני, שהיה מועמד המפלגה לנשיאות ב-2012, וסינדי מקיין, רעייתו של הסנאטור המנוח ג'ון מקיין, שהיה המועמד הרפובליקני לנשיאות ב-2008.

x