$
קורונה

הסעיף שיאפשר לבריטים לחסן לקורונה לפני העולם

בריטניה תעזוב רשמית את הרגולציה של האיחוד האירופי רק ב־31 בדצמבר, ואולם היא השתמשה בסעיף המתיר לה לקבל החלטות באופן עצמאי במקרה של צורך ציבורי דחוף. מבצע החיסונים ייפתח בשבוע הבא עם דיירי בתי אבות וצוותיהם. שר הבריאות: "בשנה הבאה יהיה לנו קיץ"

עדי ברק 22:5202.12.20

בריטניה הפכה היום למדינה הראשונה בעולם שאישרה את השימוש בחיסון לנגיף הקורונה, בעקבות שורת ניסויים קליניים רחבי היקף במוצר שפיתחו ביונטק הגרמנית ופייזר האמריקאית. האישור מהווה את יריית הפתיחה לאחד המבצעים הגדולים והמשמעותיים ביותר בגזרת בריאות הציבור מאז מלחמת העולם השנייה. מתן החיסונים לאוכלוסייה הבריטית, שלא יוגדר כחובה, יחל בשבוע הבא. על כך מדווח ה"פייננשל טיימס".

 

בחודש שעבר דיווחו החברות על 95% הצלחה בניסויים שבהם השתתפו למעלה מ־4,300 בני אדם. לפי שעה, הרגולטורים באיחוד האירופי ובארה"ב עדיין בוחנים את השימוש בחיסון, כאשר מינהל התרופות והמזון האמריקאי (FDA) צפוי לפרסם את החלטתו בנושא באמצע החודש, ואילו סוכנות התרופות האירופית אמרה כי אינה צפויה לאשר את הפצת החיסון לפני סוף השנה. אף שבריטניה תעזוב רשמית את הרגולציה של האיחוד האירופי רק ב־31 בדצמבר, היא השתמשה בסעיף המתיר לה להתפצל מהרגולטור האירופי במקרה של צורך ציבורי דחוף.

 

ר"מ בריטניה בוריס ג'ונסון ביקור בית חולים באוקטובר ר"מ בריטניה בוריס ג'ונסון ביקור בית חולים באוקטובר צילום: איי אף פי

 

סין ורוסיה כבר התירו שימוש מוגבל במספר חיסונים, אך מבלי להמתין לשלב השלישי של המחקר, שבו נבחן הטיפול על מספר גדול של מטופלים. מהלכים אלו גררו ביקורות מצד מומחים בתחום, שהתריעו כי ההליך המהיר טומן בחובו סכנה. בבריטניה מיהרו להצדיק את האישור המוקדם. "סוכנות הרגולציה לתרופות מסרה את אישורה לאחר בחינה מדעית קפדנית ומדוקדקת של כל הגורמים לרבות בטיחות, יעילות ואיכות", אמרה לפייננשל טיימס ג'ון ריין, העומדת בראש הארגון. "בטיחות היא מילת המפתח שלנו. כולם יכולים להיות בטוחים ב־100% שלא עוגלו שום פינות".

 

"מפסחא המצב ישתפר"

 

בריטניה היתה גם החלוצה בחתימה על הסכם אספקת החיסונים עם פייזר־ביונטק. ביולי הזמינה הממלכה 30 מיליון מנות חיסון, ומאוחר יותר חתמה על עסקה לאספקת 10 מיליון מנות נוספות. מרבית החיסונים שהזמינה בריטניה ייוצרו במפעלי פייזר בבלגיה, וחלק קטן יותר באתרי ביונטק בגרמניה. סך הכל, עד סוף השנה צפויים לזרום למדינה 10% מהזמנותיה.

 

 

נוסף על הזמנות אלה חתמה בריטניה על הסכמים עם יצרניות אחרות, בהן מודרנה ואסטרה־זנקה, לאספקת 375 מיליון מנות של שבעה חיסונים שונים.

 

"כעת, אני משוכנע שמחג הפסחא ואילך המצב ישתפר", אמר לבי.בי.סי שר הבריאות הבריטי מט האנוק. "בשנה הבאה יהיה לנו קיץ, כך שכולם יוכלו ליהנות". למרות פרץ האופטימיות, ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון מיהר לצנן את הרוחות. "זה מאוד מאוד חשוב שאנשים לא יטפחו תקוות שווא לגבי מהירות הפצת החיסון", אמר. "אין ספק שאלה חדשות טובות, אבל זה לא סוף הסיפור".

 

יעילות החיסון של פייזר וביונטק מותנית בקבלת שתי מנות חיסון. מנהיג מפלגת הלייבור קיר סטארמר טען כי 800 אלף מנות החיסון שיגיעו לבריטניה בשבוע הבא, עבור 400 אלף מתושבי הממלכה, לא יספיקו כדי לכסות את כל קבוצות סיכון.

 

"זו תוכנית החיסון הגדולה בהיסטוריה והדרישות הלוגיסטיות אדירות", טען מנכ"ל הוועדות הרפואיות האזוריות של ווסקס, ד"ר נייג'ל ווטסון. דיוויד סליסבורי, שעד 2013 עמד בראש אגף החיסונים של הממשלה הבריטית, טען כי העולם כולו נמצא כעת בניסוי חסר תקדים: לשכנע מספר גדול של מבוגרים בריאים להתחסן במטרה להאט את קצב ההדבקה. לדבריו, הגורם הלא ידוע הראשי הוא מידת שיתוף הפעולה של הצעירים מ־65.

 

חיסונים במגרשי חנייה

 

בניגוד לחיסון של פייזר־ביונטק, הדורש אחסון בטמפרטורה של מינוס 70 מעלות צלזיוס ושינוע באמצעות קרח יבש, חיסונים אחרים הנמצאים בפיתוח נדרשים לתנאים מורכבים פחות. "התחושה הכללית היא, למה לקחת את הסיכונים האלה כשכל מה שצריך זה לחכות עוד קצת ולקבל חיסון שלא מחייב את כל הדרישות האלה", אמר לפייננשל טיימס מרטין מרשל, יו"ר הקולג' המלכותי לרופאי משפחה, והזכיר כי החיסון של אסטרה־זנקה ואוניברסיטת אוקספורד, זקוק לאחסון בטמפרטורה שבין 2 ל־8 מעלות צלזיוס ונהנה מחיי מדף של ששה חודשים.

 

החיסונים יופצו בשלושה אפיקים עיקריים, הגדול שבהם באמצעות מרפאות של רופאי משפחה ברחבי בריטניה, שיספקו חיסונים ל־17 מיליון בריטים הנמצאים בסיכון גבוה. באפיק השני, כמה מאות בתי חולים יהיו אחראיים על חיסון צוותים רפואיים, ולצידם, מרכזי חיסון ארעיים יוקמו במרכזי קניות או במגרשי חנייה לחיסון שאר האוכלוסייה.

 

x