דיווח שוטף
מדענים: יש ראיות שהמוטציה הדרום אפריקנית נצמדת בקלות רבה יותר לתאים
הדבר גורם לכך שתהיה מדבקת יותר, אך עם זאת אינה גורמת למחלה חמורה יותר; מספר המתים היומי מהנגיף בפורטוגל הגיע אתמול לשיא של 167; בנורבגיה משחררים חלק מההגבלות ומאשרים לילדים ונוער לעסוק בספורט
נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם
23:00 - כמעט 4,000 מקרי קורונה חדשים בצרפת
משרד הבריאות של צרפת הודיעה כי התגלו היום 3,736 מקרים חדשים של קורונה, זאת לעומת 16,642 מקרים אתמול. ביום שני בשבוע שעבר התגלו 3,582 מקרים במדינה. מספר המתים עלה ב-404 ל-70,687 - השביעי בגבוהו בעולם. מספר החולים במדינה עומד על כמעט 3 מיליון - השישי בגובהו בעולם.
20:45 - מדענים: יש ראיות שהמוטציה הדרום אפריקנית נצמדת בקלות רבה יותר לתאים
מדענים מצאו ראיות ביולוגיות לכך שהמוטציה הדרום אפריקנית של נגיף הקורונה נצמדת בקלות רבה יותר ובעוצמה רבה יותר לתאים בגוף האדם - מה שהופך אותה למדבקת יותר. כך מסר האפידמיולוג סלים עבדול קרים מדרום אפריקה. הוא הוסיף כי לפי הנתונים שנאספו עד כה היא לא גורמת למחלה חמורה יותר, אך ציין כי עדיין אין תשובה לשאלה אם היא עמידה בפני החיסון או לא.
17:15 - פורטוגל: שיא במספר המתים ביממה מקורונה, עומס כבד בבתי החולים
מספר המתים היומי מנגיף הקורונה בפורטוגל הגיע אתמול לשיא של 167. בכך טיפס מניין המתים מפרוץ המגפה במדינה ל-9,028 בני אדם. פורטוגל, שבה חיים כעשרה מיליון בני אדם, נמצאת כעת תחת סגר במטרה לבלום את התפשטות הנגיף. במחלקות הקורונה במדינה מאושפזים 664 חולים, ובתי החולים מתקשים להתמודד עם העומסים הכבדים.
14:25 - נורבגיה משחררת הגבלות; צרפת מאיצה את מבצע החיסונים
ממשלת נורבגיה מתכוונת להקל חלק מההגבלות לאחר שצעדים נוספים בהם נקטה בשבועיים האחרונים החלו להשפיע לטובה, כך הודיעה ראש הממשלה ארנה סולברג. "עדיין יש לנו שליטה על התפשטות ההדבקות, אך המצב יכול להשתנות במהירות", אמרה בנאום בפרלמנט. הממשלה תרשה לארח בבית אנשים ממשקי בית אחרים, אך רק עד חמישה אנשים, וילדים ונוער יכולים לחזור לפעילות ספורט. עם זאת, ברים ומסעדות עדיין לא מורשים להגיש אלכוהול.
צרפת צפויה לעמוד ביעד שלה לחסן מיליון אנשים עד סוף ינואר ויש לה מספיק מנות להעלות את מספר המתחסנים ל-2.4 מיליון עד סוף פברואר, כך הכריז שר הבריאות אוליבייה וראן. לדבריו, הממשלה הקימה 800 מרכזי חיסון ברחבי המדינה. "בזכות ההאצה של קמפיין החיסונים בבתי אבות, אנחנו נגיע בבטחה ליעד התחסנות של מיליון צרפתים עד סוף החודש", הדגיש.
סינגפור קוראת לעובדים בחברת התעופה הלאומית לסייע לה להפוך לחברת התעופה הראשונה בעולם שכל העובדים שלה מחוסנים נגד קורונה. גם מנכ"ל סינגפור איירליינס גוה פונג צ'ון מעודד את העובדים ללכת להתחסן. בסינגפור פועלים לחסן את 37 אלף עובדי תעשיות התעופה והים במטרה להצליח לפתוח מחדש את הגבולות. בעיר-מדינה מתכוננים בחודשים הבאים לאירוח אירועים כמו הפורום הכלכלי העולמי וכנס האבטחה של אסיה Shangri-La Dialogue. "סינגפור איירליינס יכולה להיות חברת התעופה הבינלאומית הראשונה שתהיה מחוסנת. נסו לעשות זאת", קרא שר התחבורה אונג יה קונג.
11:04 - בריטניה: כל מי שקיבל מנת חיסון ראשונה - יקבל גם את השנייה
סטיבן פאויס, המנהל הרפואי הראשי של מערכת שירותי הבריאות (NHS) בבריטניה, מבטיח כי כל מי שקיבל מנה ראשונה של החיסון של פייזר או אסטרזניקה נגד קורונה יקבל גם את השנייה. "תכננו את זה, את השינוי, את הארכה בזמן עד קבלת המנה השנייה ל-12 שבועות, ואני בטוח שהמלאי יגיע כך שכל מי שקיבל את המנה הראשונה יקבל גם את השנייה", אמר בריאיון לטלוויזיה הבריטית.
בתשובה לשאלה האם לבריטניה יש אספקה מובטחת של מנות חיסון להבטיח שהמנה השנייה תינתן בזמן שהוחלט ענה: "כן, יש לנו. יש לנו ראייה ברורה של המלאי שיגיע בשבועות הקרובים". עוד הוסיף, כי המומחים היושבים בוועדה המשותפת לחיסונים אישרו כי ניתן לתת את המנה השנייה לאחר 12 שבועות מהמנה הראשונה. "זה מה שאנחנו מתכננים לעשות, ואת זה אני יכול להבטיח שכל מי שקיבל את המנה הראשונה יקבל את השנייה".
יפן: ראש הממשלה לא מוותר על אולימפיאדה בקיץ
ראש ממשלת יפן יושיהידה סוגה התחייב לקדם תוכניות לקיים השנה את האולימפיאדה, על אף עלייה במספר הנדבקים בעיר המארחת והספקות המתגברים לגבי היכולת לקיים את האירוע בנסיבות הקיימות. סוגה נאם בפרלמנט היפני ואמר כי יינקטו כל הצעדים הנחוצים כדי להבטיח שהאולימפיאדה, שמתוכננת לצאת לדרך ב-23 ביולי, תהיה בטוחה. הוא תיאר את המאמצים כ"הוכחה לניצחון של המין האנושי על הקורונה". האולימפיאדה הייתה אמורה להתקיים בקיץ שעבר אך נדחתה בשנה בשל התפרצות המגפה. "יהיו לנו צעדים נגד הדבקה ונמשיך עם ההכנות מתוך נחישות להשיג אולימפיאדה שיכולה לספק תקווה ואומץ לכל העולם", הוסיף.
ביפן הצליחו לשמור על מספר נמוך יחסית של נדבקים בקורונה לעומת מדינות גדולות אחרות, ומספר המתים עומד על 4,500, שנה לאחר שהתגלה המקרה הראשון במדינה. אולם, עלייה בתקופה האחרונה בנדבקים הובילה את סוגה להכריז מוקדם יותר החודש על מצב חירום בטוקיו ובשלושה מחוזות סמוכים. ההגבלות שהוטלו בעקבות זאת כוללות סגירה מוקדמת של מסעדות וברים ואיסור על התקהלויות. ההגבלות הוארכו בשבוע שעבר וחלות כעת על יותר ממחצית האוכלוסייה המונה 126 מיליון איש. "על מנת להשיב תחושת בטיחות, אני אשתלט בהקדם האפשרי על מגפת הקורונה, שפשתה ברחבי העולם ומשפיעה בצורה חמורה על יפן", הכריז סוגה. עם זאת, שיעורי התמיכה בו נפלו בשל ביקורת על אופן ניהול המשבר. "אני אעמוד בחזית המאבק", הבטיח.
מרבית היפנים מתנגדים לקיום האולימפיאדה השנה. לפי סקר שנערך לאחרונה, כ-80% מהמשתתפים טענו שיש לדחות את האולימפיאדה פעם נוספת. אולם, האפשרות הזו נדחתה על ידי הוועד האולימפי הבינלאומי. בשבוע שעבר אמר אחד משרי הקבינט כי בשלב זה האולימפיאדה עדיין יכולה להתבטל. לפי הדיווחים, המארגנים ככל הנראה ידרשו מהספורטאים לחזור לארצות שלהם מיד לאחר שיסיימו להתחרות וכן תוגבל תנועתם בזמן שהותם ביפן. בנוסף, ביפן מתכוונים להתחיל בחלוקת חיסונים רק בסוף פברואר, כך ששיעור המחוסנים יהיה נמוך ביותר בזמן תחילת מרוץ הלפיד בפוקושימה ב-25 במרץ.
בתוך כך, הרשויות ברוסיה דיווחו על 22,857 נדבקים חדשים בקורונה ביום שני, ביניהם 3,679 במוסקבה. מספר הנדבקים הכולל ברוסיה הוא הרביעי בגובהו בעולם ועומד על מעל 3.5 מיליון. ב-24 השעות האחרונות מתו 471 אנשים מסיבוכי הקורונה, כך שעד כה מתו ברוסיה מעל 66 אלף אנשים.
09:10 - סין: אותרו 102 נדבקים בצפון מזרח המדינה ממרצה שערך מסע הרצאות
רשויות הבריאות בסין אתרו 102 הדבקות שמקורן ב"מדביק על" אחד – גבר בן 45 שטייל באזור צפון מזרח המדינה והעביר הרצאות בנושאי בריאות. במחוז ג'ילין שגובל בצפון קוריאה דיווחו על 10 נדבקים חדשים ביום שבת ו-63 נדבקים אסימפטומטים, שבסין נספרים בנפרד. לפי הרשויות, 62 מהנדבקים ללא סימפטומים קשורים לאותו מרצה שנסע ברכבות בחרבין ובערים במחוז ג'ילין.
לפי הדיווחים, אותו מדביק על העביר 4 הרצאות במועדוני בריאות בג'ילין בין התאריכים 8-11 בינואר. מבין 102 הנדבקים הקשורים אליו, 79 השתתפו בהרצאות ו-23 הם קרובים שלהם. סין מתמודדת כעת עם ההתפרצות החמורה ביותר מזה 10 חודשים, שכוללת 700 מקרים במחוז חביי המקיף את בייג'ינג. בסין דיווחו אתמול על 109 מקרים חדשים.
09:00 - שוויץ: עובדי 2 מלונות הוכנסו לבידוד וסגרו בי"ס לסקי בסנט מוריץ
רשויות הבריאות בשוויץ שמו בבידוד שני מלונות וסגרו בתי ספר לסקי באתר היוקרתי סנט מוריץ, וזאת בניסיון לבלום התפשטות של מוטציית הקורונה המדבקת במיוחד. הרשויות במחוז המזרחי גריסונס הורו ל-5,200 התושבים בעיירה לעטות מסכות, ומחר מתוכננות להתקיים בדיקות המוניות של התושבים. סנט מוריץ נחשב למקום בו נולד ספורט החורף המודרני. "התגלו בסביבות 20 מקרים בשני בתי מלון. כדי להגן על הבריאות של האוכלוסיה והאורחים, משרד הבריאות שם בבידוד את שני המלונות והורה לערוך בדיקות קורונה לכל העובדים והאורחים", נמסר בהצהרה הרשמית. עם זאת, ההצהרה לא פירטה מאילו מדינות מגיעים האורחים ועל איזו מוטציה מדובר. בשוויץ אמנם הורו על סגירת מסעדות, ברים ובתי תאטרון, אך השאירו את אתרי הסקי פתוחים תוך דרישה לשמור על נהלי בטיחות.
08:45 - בריטניה: החיסונים יורחבו לאנשים מעל גיל 70 ולחולים
הממשלה בבריטניה הודיעה כי ירחיבו השבוע את מתן החיסונים גם לאנשים מעל גיל 70 ולחולים. מעל 3.8 מיליון אנשים בבריטניה, ביניהם אנשים מעל גיל 80, דיירי בתי אבות, עובדי שירותי הרפואה ועובדים סוציאליים, כבר קיבלו את המנה הראשונה של החיסון נגד קורונה, והחל מהיום החיסון יינתן גם לקבוצה הבאה. מהממשלה נמסר כי העדיפות תינתן לשתי הקבוצות הראשונות, אך מרכזי חיסונים שיש להם מספיק מלאי ויכולת לחסן יותר אנשים יורשו להציע את החיסונים גם לבאים בתור.
08:30 - גרמניה: מספר הנדבקים עלה ב-7,141 נוספים ועומד על מעל 2 מיליון
מספר הנדבקים המאומתים בגרמניה עלה ב-7,141 נוספים ועומד על מעל 2 מיליון, כך לפי הנתונים שאוספים במכון רוברט קוך למחלות זיהומיות. עם זאת, נרשמה ירידה במספר הנדבקים היומי שעמד ביום שבת על קרוב ל-15 אלף. מספר המתים עלה ב-214 ל-46,633.
8:10 - הקורונה בברזיל: 551 מתו ביממה האחרונה
משרד הבריאות של ברזיל עדכן כי ביממה האחרונה 33,040 בני אדם נמצאו חיוביים לקורונה. כמו כן, מתו 551 מהחולים הפעילים במדינה. בכך התקרב מניין המתים במדינה ל-210 אלף והוא עומד כעת על 209,847. בברזיל התגלו מפרוץ המגפה כ-8.5 מיליון נשאי קורונה.
7:45 - הקורונה במקסיקו: 463 חולים מתו ביממה האחרונה
משרד הבריאות של מקסיקו עדכן כי ביממה האחרונה מתו עוד 463 חולי קורונה. ב-24 השעות האחרונות נמצאו 11,170 חיוביים לנגיף במדינה, שסובלת משיעור התמותה הגבוה ביותר בעולם. עד כה אובחנו במקסיקו 1.6 מיליון חולים, מתוכם מתו 140,704 בני אדם.
שנה לאחר פרוץ המגיפה: סין מציגה צמיחה חיובית של 2.3% ב-2020
מגיפת הקורונה פרצה במלא עוזה בסין בינואר 2020 – והכניסה בחודשים הבאים את העולם כולו למצב חירום בריאותי ולמשבר כלכלי אדיר ממדים. עתה מתברר שסין תהיה היחידה מבין הכלכלות המובילות שתציג צמיחה חיובית בסיכום השנה.
התוצר של סין צמח ברבעון הרביעי ב-6.5% בקצב שנתי (בהשוואה לרבעון המקביל בשנת 2019), מעל התחזיות שעמדו על 6.1%. בחישוב רבעוני - כלומר בהשוואה לרבעון שלישי - גדל התוצר ב-2.6%, לאחר עלייה של 3.2% ברבעון השלישי.
ברבעון השלישי התרחבה כלכלת סין ב-4.9% בקצב בשנתי, לאחר עלייה של 3.2% ברבעון השני ונסיגה חדה של 6.8% ברבעון הראשון. מהנתונים עולה שהתוצר הסיני צמח ב-2.3% בסיכום שנת 2020 - הנתון הרשמי הסופי צפוי לצאת בהמשך.