$
כלכלה ומדיניות

"אין זמן לבזבז": בליץ הצווים הנשיאותיים של ביידן

רק נכנס לבית הלבן, וכבר מפרק את מורשת טראמפ: הנשיא החדש ביטל את "צו המוסלמים" של קודמו, הקפיא את בניית החומה בגבול מקסיקו והורה לחזור להסכם האקלים ולארגון הבריאות. "זו רק ההתחלה", הבטיח. מצוותו דרש ביידן להפגין כבוד זה לזה: "אם אשמע שזלזלתם במישהו – אפטר אתכם על המקום". על המכתב שהשאיר לו טראמפ: "אדיב מאוד"

ynet 07:1621.01.21

שעות ספורות לאחר השבעתו, נשיאה החדש של ארה"ב ג'ו ביידן חתם הלילה (בין רביעי לחמישי) על שורה של צווים נשיאותיים שלהם קו משותף מרכזי: ביטול מורשתו של קודמו בתפקיד דונלד טראמפ. בין היתר ביטל ביידן את "צו המוסלמים" שאסר על הגירה מכמה מדינות מוסלמיות, הורה להחזיר את ארה"ב להסכם האקלים ולארגון הבריאות העולמי והכריז על חובת עטיית מסכות במבנים פדרליים.

 

"עם מצבה של האומה כיום אין זמן לבזבז, אנחנו נתחיל לעבוד מיד", אמר ביידן לכתבים בחדר הסגלגל בבית הלבן. הוא ציין כי ימשיך לחתום על צווים נוספים בימים ובשבועות הקרובים. "חלק מהצווים הנשיאותיים שאחתום עליהם היום הולכים לשנות את הכיוון במשבר הקורונה, ואנחנו ניאבק במשבר האקלים בצורה שלא עשינו עד עכשיו".

 

 

 

הוא הוסיף כי מדובר ב"נקודות התחלה" בלבד, עבור פעולות "נועזות וחיוניות" שאותן יוביל במהלך כהונתו: "ואין זמן מתאים יותר להתחיל מאשר היום". ביידן חתם הלילה על 15 צווים נשיאותיים – יותר מכל נשיא אחר ביומו הראשון בהיסטוריה המודרנית. רק שני נשיאים בעת המודרנית חתמו על צווים ביומם הראשון, אחד מהם היה טראמפ, ושניהם חתמו על צו אחד בלבד.

 

תחום ההגירה היה אחד הנושאים המרכזיים שבהם התמקד ביידן בצווים הראשונים שלו. כאמור, הוא הורה על ביטול הצו הפרובוקטיבי של טראמפ מתחילת כהונתו, שאסר על כניסת אזרחים מ-13 מדינות מוסלמיות ואפריקניות, צו שעקב מאבקים משפטיים טראמפ נאלץ לרככו. "הפעולות הללו הן כתם על המצפון הלאומי שלנו ולא תואמות את ההיסטוריה הארוכה שלנו של קבלת אנשים מכל האמונות ואנשים ללא אמונות כלל", כתב ביידן בצו שבו ביטל את הצו של קודמו.

 

ג'ו ביידן בנאום ההשבעה ג'ו ביידן בנאום ההשבעה צילום: גטי

 

ביידן הורה גם להקפיא את הבנייה בחומה בגבול עם מקסיקו, אחד הפרויקטים המרכזיים שהוביל טראמפ, שאף ביקר בקטע מהגדר החדשה בגבול בימיו האחרונים בתפקיד. בנוסף ביטל ביידן צו של טראמפ שהורה להחמיר את האכיפה נגד מהגרים לא-חוקיים בתוך ארה"ב, ודרש מהמשרד לביטחון המולדת וממשרד המשפטים לפעול על מנת להגן על תוכנית DACA שיזם הנשיא לשעבר ברק אובמה. התוכנית, שטראמפ ניסה לחבל בה ללא הצלחה מרובה, מונעת את גירושם של מאות אלפי מהגרים לא-חוקיים שהגיעו לארה"ב בעודם ילדים.

 

בתחום האקלים הורה ביידן להחזיר את ארה"ב להסכם האקלים שנחתם בפריז ב-2015, ושבמסגרתו כ-200 מדינות התחייבו לצמצם את פליטות גזי החממה שתורמות להתחממות הגלובלית. ביידן חתם על מכתב שמתחיל רשמית הליך חזרה להסכם שיימשך כחודש ימים. ביידן הורה בנוסף לסוכנויות בממשלו לבחון את כל ההחלטות שהתקבלו בממשל טראמפ – אלו מביניהן ש"הזיקו לבריאות הציבור, פגעו בסביבה ושלא היה להן בסיס במדע או שלא תאמו את האינטרס הלאומי".

 

צו נוסף בתחום שעליו חתם ביידן הוא ביטול ההרשאה שנתן ממשל טראמפ לבניית פרויקט הענק של הצינור "קיסטון XL", שנועד להעביר נפט מקנדה למתקני זיקוק בארה"ב. החלטה זו עוררה כנראה את המשבר הדיפלומטי הראשון שלו, וראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו אמר שהוא "מאוכזב" מההחלטה – אם כי הוא שיבח את ביידן על מחויבותו למאבק בהתחממות הגלובלית. לא פלא לפיכך שהבית הלבן הודיע הלילה שהשיחה הראשונה של ביידן עם מנהיג עולמי תהיה עם טרודו.

 

ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו צילום: רויטרס

 

הנשיא הורה גם לחדש את היחסים עם ארגון הבריאות העולמי, שעל פרישה ממנו הכריז טראמפ בשנה שעברה בטענה שכשל במניעת התפשטות נגיף הקורונה כיוון שהוא מוטה לטובתה של סין. הפרישה האמריקנית מהארגון אמורה הייתה להיכנס לתוקף רק ביוני השנה, כך שלמעשה ארה"ב לא פרשה עדיין מהארגון. ביידן – שלאורך קמפיין הבחירות שלו תקף את טראמפ על הזלזול שהפגין בהמלצות גורמי הבריאות ונמנע לרוב מעטיית מסכה – חייב עטיית מסכות בכל המבנים הפדרליים. צו נוסף של ביידן מאריך את האיסור הפדרלי על גירוש דיירים שמתקשים בתשלום שכר הדירה, עקב המשבר הכלכלי החמור שנלווה למגפה המשתוללת עדיין ברחבי ארה"ב.

 

כבוד, אמת ושקיפות

 

בדבריו הלילה בחדר הסגלגל הודה ביידן כי הצווים הנשיאותיים לא יאפשרו לו לממש במלואה את האג'נדה השאפתנית שאותה הוא מקדם – וכי לשם כך תידרש חקיקה בקונגרס. "אלו הן רק פעולות נשיאותיות. הן חשובות אבל אנחנו נצטרך חקיקה עבור הרבה מהדברים שאנחנו הולכים לעשות", אמר. אחד מהדברים הללו הוא הצעת חוק לרפורמה מקיפה בתחום ההגירה, שאותה ביידן הגיש הלילה לקונגרס. ההצעה קוראת, בין היתר, לאפשר את אזרוחם של כ-11 מיליון מהגרים לא-חוקיים החיים בארה"ב, במסלול שיימשך כשמונה שנים.

 

אולם לדמוקרטים רוב דחוק ביותר בקונגרס, ולפיכך אישור רפורמות דרכו – במיוחד חוקים דרמטיים כמו רפורמת ההגירה שמציע ביידן – צפוי להיות סבוך עד בלתי-אפשרי כמעט. הלילה, אגב, הדמוקרטים השיגו רשמית שליטה בסנאט, עם השבעתם של שני הסנאטורים החדשים מג'ורג'יה, ג'ון אוסוף ורפאל וורנוק. גם אלכס פדילה הושבע לסנאטור, והוא ימלא את המקום הפנוי בסנאט מטעם קליפורניה שהותירה סגנית הנשיא קמלה האריס. מי שהשביעה את שלושת הסנאטורים החדשים היא האריס עצמה, שכסגנית נשיא מכהנת כנשיאת הסנאט – וקולה יהיה שובר שוויון בתיקו שכעת קיים שם בין הדמוקרטים לרפובליקנים (50-50). הדמוקרטים שולטים גם בבית הנבחרים, אולם בעוד שם ניתן להעביר חוקים ברוב פשוט, בסנאט הנוהג הוא שכדי למנוע פיליבסטר ולאשר חוקים, ברוב המקרים נדרש רוב מיוחס של 60 סנאטורים.

 

לאחר שחתם על הצווים הנשיאותיים הלילה, ביידן נשאל על ידי הכתבים בחדר הסגלגל על המכתב שהשאיר לו טראמפ בשולחנו, מסורת אחת שעליה שמר הנשיא לשעבר, שהיה הראשון זה 152 שנה שהחרים את טקס ההשבעה של מחליפו – בצל הטענות חסרות הבסיס שלו לזיופים בבחירות. ביידן אמר שהמכתב היה "אדיב מאוד", אך שהוא "פרטי" ושלפיכך לא ידבר על תוכנו לפני שישוחח עם טראמפ בעצמו. הוא לא ציין אם בכוונתו לדבר עם הנשיא לשעבר.

 

טראמפ עוזב את הבית הלבן טראמפ עוזב את הבית הלבן צילום: איי אף פי

 

זמן קצר לאחר שחתם על הצווים השביע ביידן כ-1,000 פקידים פדרליים בממשלו, בטקס שנערך באופן וירטואלי עקב המגפה. הוא קרא לפקידים החדשים להיות "הגונים, מכובדים וחכמים", והדגיש בפניהם: "אנחנו עובדים עבור העם". ביידן דרש מצוותו בבית הלבן להימנע מסכסוכים ולהפגין כבוד זה לזה – והזהיר שמי שלא יעשה זאת יפוטר. "אם אי פעם תעבדו איתי ואני אשמע שאתם מתייחסים לעמית אחר בחוסר כבוד, שאתם מזלזלים במישהו, אני אפטר אתכם על המקום". הוא ציין כי יחסי עבודה תקינים ומכובדים היו חסרים "בגדול" בארבע השנים האחרונות, בתקופת טראמפ.

 

ביידן נכנס לבית הלבן מבלי שהמינויים שלו לתפקידים הבכירים בממשל אושרו עדיין, ולפיכך נאלץ למנות שורה של ממלאי מקום זמניים. לאור הרוב הדמוקרטי בסנאט אישור המינויים צפוי לעבור בקלות, וביידן אמר הלילה שאינו מודאג מסוגיה זו. "אני בטוח שנוכל להתקדם במהירות", אמר כשנשאל על המינויים הללו. ואכן, שעה קלה לאחר כניסתו לבית הלבן אישר הסנאט מינוי ראשון שלו: אווריל היינס, שתכהן כמנהלת המודיעין הלאומי, התפקיד הבכיר ביותר בקהיליית המודיעין האמריקנית. מינויה אושר ברוב גדול: 84 סנאטורים תמכו בה, ורק עשרה רפובליקנים התנגדו.

 

במהלך נוסף שנועד להפגין את השינוי הדרמטי מאופן ההתנהלות של הממשל הקודם, דוברת הבית הלבן החדשה ג'ן סאקי ערכה הלילה תדרוך ראשון לעיתונאים. ממשל טראמפ הפסיק כמעט לגמרי לקיים תדרוכים כאלו בשנה האחרונה, וגם כשקיים אותם ספגו הדוברים השונים של טראמפ ביקורת על מה שנתפס כאי-אמיתות ואף שקרים. סאקי הבטיחה להחזיר לחדר התדרוכים בבית הלבן "אמת ושקיפות", ואמרה כי ב"כל יום" היא ואנשיה יפעלו כדי "לשקם את האמון של העם האמריקני". היא אמרה שיש לה "כבוד עמוק" לתפקידה של תקשורת עצמאית וחופשית.

 

זיקוקים וריקודים בבית הלבן

 

סאקי התייחסה בתדרוך לסוגיית הסכם הגרעין עם איראן, הסכם שהממשל החדש מאותת כי בכוונתו לחזור אליו – כל עוד טהרן תחזור למחויבויותיה תחתיו. סאקי אמרה שביידן יפעל "להאריך ולחזק את ההגבלות הגרעיניות על איראן", ויעסוק גם בתחומים מדאיגים אחרים בפעילותה של הרפובליקה האיסלאמית. "על מנת שנוכל להמשיך הלאה איראן חייבת לחזור לציות להסכם, עם הגבלות גרעיניות משמעותיות תחתיו", היא הבהירה.

 

הדוברת החדשה ציינה כי נושא הגרעין האיראני יעלה בשיחות הראשונות שיקיים ביידן כנשיא עם מנהיגים ברחבי העולם. מזכיר המדינה המיועד של ביידן, אנתוני בלינקן, כבר אמר בשימוע שלו בסנאט ביום שלישי כי הממשל החדש יתייעץ בסוגיה עם בעלות בריתה של ארה"ב, ובכללן ישראל. בלינקן הבהיר כי הכרעה בסוגיה לא צפויה להתקבל במהירות.

 

בתדרוך לתקשורת נשאלה דוברת הבית הלבן אם לביידן יש אמון בראש ה-FBI כריסטופר ריי, שטראמפ מינה אותו לתפקיד ב-2017 אחרי שפיטר את ג'יימס קומי. סאקי אמרה כי לא שוחחה עם ביידן על כך, ובכלי התקשורת האמריקניים תהו בעקבות זאת אם ייתכן שביידן יפטר את ריי. בניגוד למינויים אחרים בממשל, יצוין, ראש ה-FBI ממונה לתקופה ארוכה של עשר שנים.

 

בהמשך הלילה נשא ביידן דברים במשדר טלוויזיה מיוחד שהועבר ברשתות האמריקניות הגדולות תחת הכותרת "חוגגים את אמריקה", משדר שהחליף את הנשף המסורתי שבוטל בגלל הקורונה. את המשדר הנחה השחקן טום הנקס, והופיעו בו שלל אומנים, הראשון שבהם היה ברוס ספרינגסטין, ששר את השיר Land of Hope and Dreams. בסיום המשדר שנמשך שעה וחצי החל מופע זיקוקים בוושינגטון שארך דקות ארוכות. גם מהבית הלבן נורו זיקוקים, וביידן ורעייתו ג'יל צפו בו מהמרפסת במעונם החדש. נכדיהם נצפו רוקדים ומוחאים כפיים.

 

ביידן, שדיבר לפני מופע הזיקוקים באנדרטת לינקולן הסמוכה, מנה בדבריו את האתגרים הרבים הניצבים בפניו ובפני האומה האמריקנית – המגפה, הכלכלה שקרסה, האפליה הגזעית שלטענת רבים בארה"ב עודנה קיימת, משבר האקלים והאיומים מבית – אך הדגיש כי "מעולם לא הייתי יותר אופטימי מאשר בעצם היום הזה". לדבריו, "אין דבר שאיננו יכולים לעשות, אם אנחנו עושים אותו יחד".

 

גם דמי לובאטו, ג'סטין טימברלייק וקייטי פרי הופיעו במשדר. ג'ון בון ג'ובי שר את שירם של הביטלס, Here comes the sun, אך כמה מעריצים שלו הביעו אכזבה מכך. "למה לטרוח ולהביא את ג'ון בון ג'ובי רק בשביל שיעשה כיסוי?", כתב אחד מהם בטוויטר.

 

לא רק זמרים השתתפו במשדר, ואחד מאלו שנשאו בו דברים היה הנער בריידן הרינגטון בן ה-13, שריגש רבים באמריקה במהלך הוועידה הדמוקרטית הלאומית בשנה שעברה, שבה סיפר כיצד עזר לו ביידן לגבור על הגמגום שלו, שממנו גם ביידן סבל בילדותו. הרינגטון ציטט בדבריו מנאום ההשבעה של הנשיא לשעבר ג'ון פ' קנדי: "בהיסטוריה הארוכה של העולם הזה רק לדורות מעטים הוענק התפקיד של הגנה על החירות בעת של סכנה גדולה ביותר כלפיה, אני לא בורח מהאחריות הזו... האנרגיה, האמונה והמסירות שעמן אנו נעים לעבר מימוש המטרה הזו יאירו את דרכה של האומה שלנו ושל כל מי שמשרת אותה. והאור מהאש הזו יכול להאיר את העולם. ולכן, עמיתיי האמריקנים, אל תשאלו מה המדינה יכולה לעשות עבורכם, אלא מה אתם יכולים לעשור עבור המדינה שלכם".

 

מסר של אחווה נשמע גם מהאסטרונאוטים בתחנת החלל הבינלאומית. "אנחנו פה למעלה עובדים עם שותפינו הבינלאומיים, כדי להגיע לפריצות דרך מדעיות חדשות: משיפור חיסונים ועד מים בטוחים יותר לשתייה, כדי לעזור לעולם כולו", אמרה האסטרונאוטית קייט רובינס. בהמשך נשאו דברים הנשיאים לשער ברק אובמה, ג'ורג' הבן וביל קלינטון, שהדגישו בדבריהם את החשיבות של חילופי שלטון לא-אלימים בארה"ב. "אני חושב שהעובדה ששלושתנו עומדים פה ומדברים על חילופי שלטון בטוחים מעידה על חוזקת המוסדות במדינה שלנו", אמר בוש הבן במסר המוקלט של הנשיאים לשעבר. הוא הביע תקווה לאיחוי השסעים בחברה האמריקנית. "אני מאמין שאם האמריקנים יאהבו את שכניהם כמו שהם אוהבים את עצמם, הרבה מהמחלוקות בחברה שלנו ייגמרו", אמר בוש, שאיחל הצלחה לביידן: "ההצלחה שלך היא ההצלחה של ארצנו, שאלוהים יברך אותך".

 

x