$
תעשייה ופיננסים

כך הפכה אירלנד למקלט מס עבור יותר מאלף חברות רב-לאומיות

בניגוד למדינות אחרות, אירלנד קיבלה בשמחה את "הכסף החם" שהגיע מתאגידים בינלאומיים ומהשקעות ספקולטיביות

יואב בורנשטיין, לונדון 23:0222.05.13

הרומן של אירלנד עם החברות הרב־לאומיות החל כבר בשנות החמישים. אירלנד ניסתה למצב את עצמה כיעד להשקעות זרות באמצעות מענקים והטבות מס, ובניגוד למדינות אחרות, כמו פינלנד למשל, היא קיבלה בשמחה את "הכסף החם" שהגיע מתאגידים בינלאומיים ומהשקעות ספקולטיביות.

 

מס החברות באירלנד הוא מהנמוכים באירופה היום (12.5%) כדי לעודד השקעה מבחוץ. חלק מהתאגידים הבינלאומיים משלמים מס נמוך הרבה יותר, הודות להטבות ממשלתיות ולתרגילים חשבונאיים. השילוב של תשלומי מס נמוכים, אוכלוסייה דוברת אנגלית וגישה לאיחוד האירופי משך לאירלנד יותר מאלף חברות בינלאומיות עד היום.

 

דבלין, אירלנד דבלין, אירלנד צילום: בלומברג

 

כשמסתכלים על מספר העובדים המועסקים בתאגידים בינלאומיים באירלנד - כ־150 אלף - אפשר להבין מדוע הם כל כך חיוניים לכלכלה שלה. אף שחלק מהתאגידים הללו נהנים משיעורי מס כמעט אפסיים, העובדים משלמים מס הכנסה ומסים אחרים.

 

אירלנד, שנחשבה במשך שנים למדינה שמהגרים ממנה, נהנית מזרם של עובדים צעירים מהאיחוד האירופי שעוזרים למשק לצמוח. בנוסף, החברות שהקימו את המטה האירופי שלהן באירלנד, הופכות למחויבות יותר למדינה הודות לכסף שכבר השקיעו ומרחיבות את פעילותן בהדרגה. על פי הערכת איגוד לשכות המסחר של ארה"ב, תאגידים רב־לאומיים שמקורם בארה"ב ייצרו באירלנד סחורות ושירותים בהיקף של 55 מיליארד דולר ב־2010.

 

 

מתכנוני המס של התאגידים הבינלאומיים ניתן להבין כי את המחיר על התרומה היחסית שלהן לכלכלה האירית משלמות מדינות אחרות. אחד מתכנוני המס הנפוצים ביותר נקרא "האירי הכפול והסנדביץ' ההולנדי", במסגרתו, חברה אחת שרשומה באירלנד מעבירה תשלומים לחברה אירית אחרת, שאיננה תושבת אירלנד לצורכי מס. התשלום מתבצע דרך הולנד ואינו ממוסה כיוון שהולנד חברה באיחוד האירופי. משם הכסף עובר למקלט מס שבו אין מס חברות, כמו ברמודה או איי קיימן. שינויי חקיקה חדשים מאפשר כעת לחברות בינלאומיות לדלג על "הסנדביץ' ההולנדי" ולהעביר את הכספים מאירלנד ישירות למקלט מס.

 

את המחיר על האסטרטגיה שלה שילמה אירלנד ב־2008, כשהמשבר הפיננסי הגיע אליה, וחלק מההשקעות יצאו החוצה. בשנה שלאחר מכן כלכלת אירלנד התכווצה ב־10%, אחרי שבשנים שקדמו למשבר היא נהנתה מצמיחה גבוהה וכונתה "הנמר הקלטי". מנגד, ללא הפעילות של התאגידים הבינלאומיים, מצבה של אירלנד היה היום הרבה יותר גרוע. העובדה שהתאגידים הללו מעסיקים עובדים רבים יחסית למספר התושבים עזרה לכלכלה האירית לחזור לצמיחה - על פי תחזית של המכון האירי למחקר חברתי וכלכלי, היא צפויה לצמוח השנה ב־1.8%.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x