איראן עשויה להחליף את רוסיה כספקית גז מרכזית לאירופה
חשש כבד במוסקבה מהשלכות ההסכם: חזרתה לזירה של איראן עשויה לפגוע ברוסיה בגלל ירידה צפויה במחירי הנפט והגז וגם משום שתתחרה על לקוחות של רוסיה בתחום
שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב היה אחד האדריכלים שמאחורי הסכם המסגרת שנחתם ביום חמישי בין המעצמות לאיראן. ואולם, ההסכם עלול להתברר כחרב פיפיות עבור הרוסים.
על פי הנתונים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה, הנפט והגז היוו כ־68% מהכנסותיה של רוסיה מיצוא ב־2013. לפני החמרת הסנקציות של המערב היתה איראן שחקנית מרכזית בשוק האנרגיה. חזרתה לזירה עשויה לפגוע ברוסיה בגלל ירידה צפויה במחירי הנפט והגז וגם משום שתתחרה על לקוחות של רוסיה בתחום.
ההשפעה האיראנית על מחיר הנפט בשנה הקרובה צפויה להיות מצומצמת. ואולם, עבור רוסיה כל תנודה היא משמעותית. קיים קשר ישיר בין ערך המטבע הרוסי, הרובל, ובין מחירי הנפט. הרוסים תלו תקוות בתחזיות שלפיהן מחירי הנפט יעלו בשנה הקרובה. לכן כל ירידה ואף קיפאון במחיר הם קריטיים עבורם.
ואולם, האיום המרכזי על כלכלתה של רוסיה הוא הגז האיראני. רוסיה אחראית ליותר מרבע מאספקת הגז לאירופה, שמהווה כשליש מהכנסתה מיצוא. "איראן עלולה להחליף את רוסיה כיצואנית המרכזית של גז לאירופה בעשור־שניים הקרובים", אומר סטניסלב מיטרחוביץ', אנליסט בכיר של קרן הביטחון האנרגטי של רוסיה. איראן מחזיקה בעתודות הגז השניות בגודלן בעולם בהיקף של כ־34 מיליארד קוב. "זה איום ממשי מאוד משום שהמערב להוט להיפטר מהגז הרוסי", ציין.
הרוסים הם בני ברית קרובים מאוד לאיראן ומחזיקים בלא מעט מנופים דיפלומטיים וכלכליים מול טהרן. איראן אף החליפה את אירופה ביצוא סחורות רבות לרוסיה, כמו פירות וירקות, לאחר הטלת האמברגו הרוסי על תוצרת המערב בספטמבר 2014. אלא שעל פי הערכות של אנליסטים רוסים שהובאו באתר החדשות הרוסי Gazeta.ru, הרפובליקה האסלאמית תוותר בקלות על הסחר בהיקף מיליארד דולר מול רוסיה לטובת סחר בהיקף של כ־5 מיליארד דולר עם ארה"ב.