מעוניינים לערוך צוואה? הכירו את סוגי הצוואות
חשוב שתדעו – חוק הירושה קובע מספר סוגי צוואות, כאשר לכל סוג של צוואה כללים משלה
דיני הירושה מכירים בזכותו של כל אדם לבחור אל מי יעבור רכושו בעת פטירתו. אולם לשם זאת, יש לערוך צוואה, אשר תתייחס לכל רכושו של המצווה ותגדיר באופן מפורש וברור מי הם היורשים ומהו חלקו של כל יורש בעיזבון.
כאשר המצווה עורך את צוואתו באופן עצמאי, ללא ייעוץ משפטי של עורך דין, יש סיכוי גדול יותר להיווצרותו של סכסוך ירושה. המשמעות: ייתכן כי רצונו האמיתי של המצווה בדבר חלוקת רכושו, לא יתממש ויתרה מזאת, סכסוך ירושה יכול לפגוע באחדות המשפחה.
סוגי צוואות
כאמור בפתח הדברים, חוק הירושה מכיר במספר דרכים לערוך צוואה ואלו הן:
צוואה בכתב יד, צוואה בעדים, צוואה בפני רשות וצוואה בעל פה:
1. צוואה בכתב יד: המוריש מנסח צוואה בכתב ידו, בה הוא מפרט את אופן חלוקת הרכוש כפי שהוא רוצה בו. על הצוואה חייב להופיע תאריך עריכתה ועליה להיות חתומה על ידי המצווה. אלו הם התנאים לתוקפה המשפטי של צוואה זו.
2. צוואה בפני עדים: זהו סוג הצוואה השכיח ביותר מבין כל ארבע סוגי הצוואות, במסגרתה מצהיר המצווה בפני שני עדים, כי זוהי צוואתו והעדים מאשרים את הצהרת המצווה בחתימתם על הצוואה.
3. צוואה בפני רשות: סוג הצוואה השלישי בו מכיר החוק, הוא צוואה בפני רשות ופירוש הדבר כי המצווה מביע את צוואתו בפני בעל תפקיד מסוים אשר הוגדר בחוק כ"רשות" כמו שופט, רשם ונוטריון. לאחר שהמצווה הביע את רצונו, הצוואה תוקרא לו בחזרה בעל פה ולאחר שהוא מאשר כי זוהי צוואתו, יחתום עליה.
4. צוואה בעל פה: כאשר המצווה הוא על ערש דווי, מאפשר לו החוק לומר צוואתו בעל פה בפני שני עדים, אשר יעלו על הכתב את הדברים, יציינו תאריך ויסבירו מדוע נערכה הצוואה באופן הזה. תוקפה המשפטי של צוואה זו מותנה בתנאי נוסף: העדים יפקידו את הצוואה בידי הרשם לענייני ירושה, בסמוך ככל שניתן, למועד פטירתו של המצווה.
צו קיום צוואה
חלוקת הירושה הלכה למעשה, לאחר פטירתו של המצווה, דורשת קבלת צו קיום צוואה, כאשר היורשים יכולים להגיש את הבקשה לקבלת הצו באופן עצמאי, או להסתייע בעורך דין, אשר יטפל בעניין עבורם. הליך הגשת הבקשה איננו ארוך בדרך כלל, אולם יש להקפיד להגיש בקשה מלאה, עם כל הפרטים והמסמכים הדרושים. הבקשה תוגש ללשכת הרשם לענייני ירושה, שיפרסם את דבר הגשת הבקשה בעיתון, על מנת ליידע את הציבור כי הוגשה בקשה למתן צו קיום צוואה ולאפשר הגשת התנגדויות כדין.
עו"ד אמיר זבולון עוסק בתחום דיני המשפחה והירושה.