הסכם ממון בין ידועים בציבור
מוסד הידועים בציבור והחשיבות שבעריכת הסכם ממון הם שני נושאים שהולכים וצוברים תאוצה בחברה הישראלית. יותר ויותר בישראל מנהלים חיים משותפים כידועים בציבור ובמקביל רבים (נשואים ולא-נשואים כאחד) אינם מקלים ראש בעריכת הסכם ממון
תביעות רכוש בין ידועים בציבור
כאשר ידועים בציבור מחליטים להיפרד ואין ביניהם הסכם ממון, ייתכן ובית המשפט יראה ברכושם כמשותף ממש כמו בני זוג נשואים. הדברים נכונים אפילו לגבי נכסים שנצברו לפני ההיכרות וייתכן שגם אם אחד מהצדדים היה בטוח שרכוש מסוים לא כלול ב"משק המשותף".
לעתים קשה אפילו לקבוע מתי הצדדים הפכו לידועים בציבור שכן בניגוד לבני זוג נשואים אין בנמצא תאריך מדויק כמו חתונה. העיקרון המנחה כאן הוא "כוונת שיתוף", מושג שאפשר לראות בנקל כמה הוא נתון לפרשנות וכמה הוא תלוי בנסיבות הספציפיות של כל מקרה ומקרה.
"הסכם ממון הוא האמצעי היעיל ביותר לחלוקת רכוש לכאן או לכאן", מדגישה עורכת הדין חמדה בנימיני-דבש, בעלת משרד עורכי דין מהמובילים בישראל בתחום דיני משפחה, גישור משפחה והסכמי ממון, "זה נכון גם לבני זוג נשואים אבל במיוחד עבור ידועים בציבור. בלי הסכם ממון הצדדים עלולים למצוא עצמם נגררים להליכים משפטיים יקרים ומתישים. הליכים שאף אחד לא יכול לדעת כיצד הם יסתיימו. בן הזוג שרוצה להגן על רכושו עלול למצוא את עצמו מתחלק בנכסיו ובן הזוג שהאמין שהכול משותף עלול לגלות שהוא נותר ללא כלום".
"בתור בעלת משרד מוביל בתחום דיני משפחה מזה כ-20 שנה, ואחרי שראיתי אין ספור זוגות הנלחמים זה בזה בנושאי הרכוש, אני יכולה להגיד בוודאות שהסכם ממון הוא כמעט חובה ולא זכות", מדגישה בנימיני-דבש, "לפעמים לא נעים לגשת לנושא הזה אבל בסופו של דבר התמורה ניכרת בשטח. כולנו תקווה שהסכם ממון יצבור אבק במגרה נידחת אבל במידה שצריך להוציא אותו לפועל נחסכת מבני הזוג עוגמת נפש רבה. יתרה מזו, כשהנושאים הכספיים מוסדרים בהסכם חתום אפשר להתמקד בזוגיות ולא ברעשי רקע כלכליים. רעשים שרוחשים מתחת לפני השטח ומאיימים להתפרץ בכל וויכוח קטן".
"הסכם ממון בין ידועים בציבור הוא תשובה מצוינת המספקת מענה לצרכים האישיים, הספציפיים והמשתנים של בני הזוג", מוסיפה בנימיני-דבש, "ההסכם יוצר בהירות משפטית וודאות בכל הנוגע לשיתוף כלכלי מחד והפרדה רכושית מאידך".
אישור בבית המשפט, לא חובה אבל רצוי
בניגוד להסכם ממון לאחר חתונה, הסכם בין ידועים בציבור לא כפוף לאישור בית המשפט. עם זאת, בנימיני-דבש מדגישה שגם ידועים בציבור צריכים לשקול בחיוב את אישור ההסכם בפני ערכאה שיפוטית. "בית משפט הוא גורם אובייקטיבי שבודק את ההסכם ומוודא שהוא הוגן ושהחתימה עליו הייתה מתוך רצון והבנת השלכותיו", היא מסבירה, "זוגות שיפעלו כאמור יקבלו הסכם מאד עוצמתי. הסכם שכל שינוי בו יהיה בכפוף לאישור בית המשפט ושיהיה קשה לדרוש את ביטולו בדיעבד".