$
חדשות הבריאות

היעד: הפחתת 30% מזיהום אוויר שמקורו בכלי רכב תוך שלוש שנים

כ־80% מזיהום האוויר התחבורתי מקורו בכלי רכב ישנים המונעים בדיזל. תקנות חדשות יחייבו רכבים כבדים ישנים המונעים בדיזל להתקין מסננים, כשבמקביל תעודד גריטה

יונתן סידון 09:3306.06.18

בשיתוף מערכת זירת הבריאות

 

מחקרים רבים קובעים כי זיהום אוויר מהווה גורם ישיר לתחלואה ותמותה מוקדמת. במשרד להגנת הסביבה מציינים כי זיהום אוויר ממקורות תחבורתיים מהווה כשליש מפליטות המזהמים לאוויר בישראל, כשבמרכזי הערים הוא מקור הזיהום המשמעותי ביותר. לפי דוח ה־OECD לשנת 2015, חשיפה לזיהום אוויר בישראל גורמת לכ־2,220 מקרי מוות מוקדם בכל שנה, כאשר מחיצתם, על פי ההערכות, נגרמים בשל חשיפה לזיהום אוויר מכלי רכב.

 

מנתוני נסועה (קילומטראז') לשנת 2017, שנמסרו מהמשרד להגנת הסביבה, עולה כי כ־80% מזיהום האוויר התחברותי מקורו בכלי רכב ישנים המונעים בדיזל – זאת למרות שהם אחראיים רק על כ־20% מהנסועה הכללית. ככל שכלי הרכב כבדים וישנים יותר כך הם תורמים משמעותית יותר לזיהום האוויר ביחס לחלקם בנסועה הכללית. בהקשר הזה מוסיף המשרד להגנת הסביבה כי בישראל ישנם כ־15 אלף רכבי דיזל כבדים ישנים (אוטובוסים, מיניבוסים ומשאיות כבדות).

 

"השפעות בריאותיות שליליות רבות"

"כבר שנים רבות ידוע כי זיהום אוויר תחבורתי גורם לתמותה מוקדמת ויש לו השפעות בריאותיות שליליות רבות", מסביר ד"ר רענן רז מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטה העברית, "מנועי דיזל ישנים מאופיינים בפליטת כמות גבוהה מאוד של מזהמים ביחס למנועי בנזין, ובעיקר מדובר על חלקיקים – המזהם הבעייתי ביותר שנפלט מכלי תחבורה".

 

לדברי ד"ר רז: "במהלך השנים האחרונות אנו למדים עוד ועוד באשר למערכות בגוף שנפגעות כתוצאה מחשיפה לזיהום אוויר. אם בעבר היה ידוע כי חשיפה לזיהום אוויר מגבירה את הסיכוי לתמותה מוגברת בעיקר בכל מה שקשור במחלות נשימה ומחלות לב - הרי שהיום עם התקדמות המחקר והטכנולוגיה אנו יודעים שחשיפה שכזו גורמת גם לסרטן, בעיקר סרטן ריאה. נוסף על כך אנו רואים השפעות שליליות כתוצאה מחשיפה לזיהום אוויר גם על סוכרת וגם על תוצאי הריון פחות טובים, כמו לידה מוקדמת או משקל לידה נמוך. חשוב רק להדגיש שהדברים אמורים באשר למנוע הדיזל הישנים, היות והיום קיימים תקני יורו 6, תקנים מתקדמים אותם אימצה גם מדינת ישראל, המחייבים את יצרני הרכבים החדשים להתקנת מנועים הפולטים כמות נמוכה משמעותית של מזהמים".

 

ישראל דנציגר, מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה ישראל דנציגר, מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה צילום: המשרד להגנת הסביבה

 

תקציב התכנית: 260 מיליון שקלים

במסגרת הפעילות של המשרד להגנת הסביבה לצמצום זיהום האוויר, חתם באחרונה השר זאב אלקין (ליכוד) על תקנות חדשות לצמצום זיהום האוויר מכלי רכב ישנים המונעים בדיזל. התקנות החדשות מחייבות החל מחודש נובמבר הקרוב, התקנה של מסנן חלקיקים על כלי רכב כבדים ישנים וסימון כלי רכב מזהמים באמצעות תווית ייעודית.

 

לצד התקנות מפעיל המשרד תכנית תמיכות הכוללת עד 100% סבסוד להתקנת מסנני חלקיקים והענקת מענקים תמורת גריטת רכב דיזל כבד וישן. תקציב התכנית עומד על 260 מיליון שקלים, כאשר בשלב הראשון יוקצו 100 מיליון שקלים לעידוד גריטה באמצעות מענקי גריטה שינועו בין סכומים של 22-5 אלף שקלים. עוד 67 מיליון שקלים יוקצו לסבסוד מסנני חלקיקים. המשרד להגנת הסביבה יבחן את קצב מימוש הגריטה והמסננים, ובהתאם לביקוש יוגדל התקציב.

 

במשרד להגנת הסביבה צופים כי ניתן יהיה להפחית 30 אחוז מזיהום האוויר מכלי רכב בתוך פרק זמן של שלוש שנים מרגע כניסת התקנות לתוקף. במשרד מדגישים עוד כי ימשיכו בפעילות לצמצום זיהום האוויר ממקורות תחבורתיים עם מגוון תכניות בנושא ותמיכה בטכנולוגיות הנעה נקיות יותר. בתוך כך יפעל המשרד ביו השאר לתמיכה בחברות תחבורה ציבורית הרוכשות אוטובוסים חשמליים, יעודד רכישת מוניות היברידיות, יתמוך ברשויות מקומיות בהקמה והפעלה של "אזורי אוויר נקי" מופחת פליטות, ויתמוך בהתקנת מסנני חלקיקים למשאיות איסוף אשפה בערים.

 

השר אלקין מתייחס לתקנות החדשות ומבהיר: "אנחנו מצילים חיי אדם, פשוטו כמשמעו. בחתימתי על תקנות אלו נצמצם את השימוש בדיזל ישן, נפחית משמעותית את רמת זיהום האוויר מתחבורה ונחסוך חיי אדם יקרים. בכל שנה מתים מוות מוקדם כ־1,100 איש כתוצאה מכך – פי שלושה ממספר ההרוגים בתאונות דרכים בישראל בשנת 2017. באמצעות התקנות החדשות אנחנו מבצעים צעד דרמטי בדרך לשינוי. זוהי בשורה גדולה לבריאות הציבור בישראל".

 

ישראל דנציגר, מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, אומר: "התכנית הלאומית לצמצום זיהום אוויר מתחבורה היא חלק ממהלך אסטרטגי של המשרד להתמקד בהפחתת זיהומים וסיכונים סביבתיים ובשיפור בריאות הציבור בתחומים שונים. כלי רכב ישנים המונעים בדיזל אחראים על כ־80% מזיהום האוויר ולכן הורדתם מהכביש היא משמעותית, לצד תמיכות שיוענקו לבעלי כלי הרכב. במקביל, אנחנו פועלים להעלות באופן דרמטי את מספר כלי הרכב הנקיים בישראל באמצעות סבסוד מסננים, מוניות היברידיות, רכבים חשמליים שיתופיים והקמת אזורי אוויר נקי".

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הבריאות >>

x