$
נדל"ן בינ"ל
האדר מובייל זירת הנדל"ן מעודכן

בנייה ירוקה בנדל"ן מסחרי: מגמה מואצת ברחבי העולם

בשנים האחרונות נרשמו במטרופולינים הגדולים בעולם זינוקים של מאות אחוזים בשטחים מסחריים שבהם מיושמים תקני בנייה הירוקה

רונן ניב 09:5710.06.18

בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן

 

על פי מחקר שנערך על ידי CBRE, חברת ההשקעות ושירותי הנדל"ן המסחרי מהגדולות בארצות הברית, ואוניברסיטת מסטריכט שבהולנד, בנושא מדד אימוץ הבנייה הירוקה הבינלאומי (IGBAI) – שווקי הנדל"ן המסחרי במטרופולינים הגדולים ברחבי העולם חווים עלייה משמעותית באימוץ תקני בנייה ירוקה. מהמחקר עולה כי 18.6% מכלל החללים המסחריים בעשרה שווקים מרכזיים ברחבי אוסטרליה, קנדה ואירופה ממותגים כיום כירוקים לעומת 6.4% בלבד בשנת 2007.

 

בנייה ירוקה היא בנייה ידידות לסביבה בהתאם לתקנים המתבססים בין היתר על עקרונות של חיסכון באנרגיה, מים וחומרי גלם, ודגש על שמירה והימנעות מפגיעה במשאבי טבע.

מלבורן מלבורן צילום: justalf/Pixabay

 

קנדה בחוד החנית

ערים בקנדה מובילות את הרשימה, כאשר 51.6% מהחללים המסחריים בוונקובר ו־51% בטורונטו ממותגים כירוקים. נתון זה משמעותי במיוחד עבור ונקובר, שהציבה לעצמה מטרה להיות העיר הירוקה ביותר בעולם בשנת 2020, ומקדמת תכנית פעולה מקיפה בנושא. בוונקובר, יותר ממחצית מ־457.2 קמ"ר של שטח תחת פיתוח נבנה בהתאם לתקנים של בנייה ירוקה.

 

בהקשר הזה חשוב להוסיף כי מצד ממשלות, תאגידים ומשקיעים מוסדיים קיים ביקוש גובר לשטחים בתקני בנייה ירוקה, וזה ניכר במיוחד בערים שבהן בנייה ירוקה כמעט ולא היתה חלק מהנדל"ן המסחרי עד לפני כמה שנים. כך למשל בערים האוסטרליות סידני ומלבורן, רשמה הבנייה ירוקה בחללים מסחריים זינוק חד: מפחות מאחוז אחד בשנת 2006 ל־46.5% בסידני ו־28.8%, במלבורן.

 

אפילו השווקים בהם נרשם האחוז הנמוך ביותר של שטחי משרדים ירוקים ביחס למלאי הנכסים המסחריים הכולל, נרשמה צמיחה מרשימה. בבירת צרפת פריז, השוק הגדול ביותר במחקר, נרשמה עלייה בתקני בנייה ירוקה מ־0.1% בשנת 2007 ל־9.1% בשנת 2017. בבירת אנגליה לונדון, השוק השני בגודלו במחקר, חלה קפיצה מ־0.2% בשנת 2010 ל־8.7% בשנת 2017.

 

באופן דומה, גם בעיר פרנקפורט שבגרמניה דווחה עלייה מרשימה בבנייה ירוקה מ־1.4% בשנת 2009 ללא פחות מ־17.5%. בשטוקהולם שבשבדיה נרשם גידול מ־1.2% ל־12.6%. עיר אירופית נוספת שרשמה עלייה נכבדת היא אמסטרדם שבהולנד שטיפסה מאחוז זעום של 0.1% בשנת 2011 ל־11% בשנת 2017.

 

על ההתפתחות בכל הקשור לבנייה ירוקה ניתן ללמוד גם מנתוני מדד הנכסים הירוקים של אוסטרליה לשנת 2017, לפיהם בממוצע, סך התשואה הכוללת השנתית למבנים שעמדו בסטנדרט גבוה של בנייה ירוקה עמד על 15.6% לעומת תשואה כוללת שנתית של 12.8% לשאר השוק. נתון בולט נוסף מצביע על כך שבתשעת החודשים הראשונים של 2017 רבע מפעילות ההשכרה בעיר פרנקפורט התבצעה במבנים בתקני בנייה ירוקה.

 

 צילום: PilotBrent/Pixabay

 

"בנייה ירוקה הופכת הרבה יותר נפוצה"

"מבנים, ובעיקר נכסים מסחריים, היו מזה זמן רב בחזית, בהקשר לנושאים כמו מים, פסולת ושימוש משמעותי באנרגיה", מסביר דייויד פוג, סגן נשיא בכיר ב־CBRE. לדבריו, "ככל שתשומת הלב לנושאים אלו גדלה, כך בנייה ירוקה הולכת והופכת להרבה יותר נפוצה והיא משחקת תפקיד חשוב אצל הגורמים הרלוונטיים".

 

החוקר ד"ר רוג'ייר הולטרמנס, ממובילי המחקר, מדגיש כי "למרות שקיים מגוון רחב של תכניות לבנייה מקומית, בנייה ירוקה ברחבי העולם נוטה להיות מקובלת יותר בשוק הנדל"ן המסחרי. הדיירים והמשקיעים זקוקים למדדים סטנדרטיים בכל הנוגע לאיכות הסביבה".

 

הכתבה תורגמה מאתר: www.worldpropertyjournal.com

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>

פאנל התחדשות עירונית בחולון
"תקווה למשפחות הוותיקות": מוטי ששון ועו"ד יוסי אומיד על מהפכת ההתחדשות בחולון
ראיון עם דליה עסיס שמאית המקרקעין ומתכננת הערים
דליה עסיס: "גביית היטל השבחה בסמיכות לרכבת הקלה – ענישה כפולה של בעלי הנכסים"
עוד בזירת הנדל"ן