$
השקעות ומימון

מחסור משמעותי בשמאי מקרקעין בישראל ביחס למדינות העולם; פורסם מכרז ממשלתי ל-300 שמאים

לפי נתוני מועצת שמאי המקרקעין, בישראל יש שמאי אחד לכל 4,685 תושבים ב-2018; בשנים 2017-2014 הוכפל מספר המשרות הפתוחות לשמאים אך כמות המתמודדים על כל משרה ירדה

רותי זילברברג 09:4609.07.18

בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן

 

כרוניקה של מחסור: מקצוע שמאות המקרקעין בארץ סובל מחוסר משווע באנשי מקצוע מוסמכים. בישראל, על כל 4,685 תושבים ישנו שמאי מקרקעין מוסמך בודד (לפי כמות אוכלוסייה של 8.861 מיליון נפש, על פי הלמ"ס נכון לסוף מאי 2018). קצב הגידול של מספר השמאים המוסמכים גם הוא נמוך: בשנת 2013 היו בארץ 1,850 שמאי מקרקעין מוסמכים, ונכון ליוני 2018 פועלים בארץ רק 1,891 שמאי מקרקעין מוסמכים. כך לפי מועצת שמאי המקרקעין במשרד המשפטים, ברשות עו"ד דוד שני.

 

 

השמאי הממשלתי הראשי אוהד עיני   השמאי הממשלתי הראשי אוהד עיני צילום: משרד המשפטים

 

משרדי האוצר והמשפטים פרסמו בסוף מאי השנה מכרז לאיתור 300 שמאים. השמאים שיבחרו ייכללו ברשימת שמאי המקרקעין של הממשלה ויבצעו שומות לנכסים בשווי של 50 מיליארד שקל בשנה, ובהם קרקעות מחיר למשתכן. אוהד עיני, השמאי הממשלתי הראשי, הסביר: "במכרז זה החלטנו לתעדף מבחינת ניקוד במכרז ומבחינת תשלום שכר טרחה שמאים שמאמנים מתמחים בשמאות מקרקעין. שמאים שיזכו במכרז יכנסו לרשימה אשר תבטיח להם עבודה לשש שנים עם אפשרות הארכה לשנתיים נוספות. עבור כל שומה לדירה בודדה, שכר הטרחה הוא 925 שקלים ותוספת של 128 שקלים לשמאים המכשירים שמאים מתמחים. שכר הטרחה עולה כאשר מדובר בשומות מקרקעין למתחמים נרחבים על פי גודל ומורכבות השומה".

עיני מוסיף: "זו הזדמנות כמעט חד פעמית להגדיל את מספר השמאים המאמנים. נוכח האופי המצומצם של קהילת שמאי המקרקעין בישראל, המונה כ-1,000 שמאים פעילים בלבד, יש מחסור במקומות להתמחות, מה שמנציח את הקושי להרחיב את שורות המקצוע".

 

"שמאי נדל"ן הוא הדוקטור של הנדל"ן"

לדברי אלי קאופמן, מנכ"ל מכללת אפיק ניתן להסביר את הביקוש הרב ללימודי שמאות מקרקעין בארץ באמצעות שלושה היבטים: ריבוי עסקאות הנדל"ן, מיעוט שמאי המקרקעין הפעילים והקושי במעבר בחינות המועצה לשמאי מקרקעין.

"שמאי נדל"ן הוא הדוקטור של הנדל"ן", אומר קאופמן. "אנשים הולכים ללמוד יזמות, קבלנות או מקצועות אחרים שקשורים בנדל"ן ואילו במסלול שמאות מקרקעין הם מקבלים את כל ההיבטים שקשורים בנדל"ן. שמאי מקרקעין יודע לראות מגרש ויודע מה הפוטנציאל שלו, כמה יעלה לבנות, מה זה אומר בהיבטים שונים כמו היבט תכנוני, יזמי, מיסוי וכדומה".

 

לפי נתוני מועצת שמאי המקרקעין, משנת 2014 ועד לשנת 2017 הוכפל מספר המשרות הפתוחות לשמאי מקרקעין: מ-123 משרות שהוצעו בשנת 2014 עד ל-255 משרות בשנת 2017. בהתאמה, כמות המתמודדים על כל משרה ירדה מ-28 מתמודדים בממוצע למשרה בשנת 2014 ל-12 מתמודדים בממוצע למשרה ב-2017. מסלול הכשרת שמאי מקרקעין אינו פשוט. ניתן ללמוד לשני המסלולים במקביל אולם על מנת לגשת לבחינות ההסמכה ולקבל תעודה של שמאי מקרקעין מוסמך יש להחזיק בתואר ראשון במקצוע נוסף. תארים כגון מנהל עסקים, כלכלה ומשפטים מקנים יותר פטורים מול המועצה. בחינות ההסמכה קשות ודורשות ליווי והדרכה צמודים, ובנוסף יש לבצע סטאג' של שנה.

 

"רוב הלומדים לתואר בכלכלה לא הולכים להיות כלכלנים", מציין קאופמן, "כנ"ל לגבי מנהל עסקים ומשפטים. לימודי שמאות מקרקעין מהווה פתיחת דלת. אם ניקח לדוגמה עריכת דין – סטודנט שלמד משפטים יוכל לעשות שימוש גם בידע לתואר וגם בידע שנרכש בלימודי שמאות מקרקעין. הוא יוכל לייצר עסקאות שעורך דין אחר לא מסוגל לכך. הדבר נכון גם ללימודי מנהל עסקים. הרי לא קיים באמת מקצוע שנקרא ניהול עסקים ורוב הסטודנטים לתואר כזה לא עושים כלום עם מה שלמדו. במידה ואדם כזה יוציא רישיון שמאי מקרקעין, כל דלתות הנדל"ן נפתחות עבורו גם בפן האישי כיזם וגם כקריירה".

   

אלי קאופמן, מנכ"ל בעלים ומייסד מכללת אפיק   אלי קאופמן, מנכ"ל בעלים ומייסד מכללת אפיק צילום: מכללת אפיק

 

שמאי המקרקעין בראי העתיד

לאור החשש הכלל עולמי כי עיבוד מידע באמצעות מחשבים עלול לפגוע בתחום ולייתר את המקצוע, קאופמן אינו חושש לעתיד המקצוע בארץ. "המקצוע הזה הולך להיות המקצוע בה"א הידיעה כי המדינה מתפתחת וזה מקצוע שהוא חובה והוא נדרש", קובע קאופמן. "בארץ הכל נעשה תלאי על תלאי, כתוצאה מכך הנתונים הנדל"ניים לא רשומים בצורה מסודרת. אולם עדיין חשוב לזכור שאנחנו בישראל ולא בארצות הברית, המדינה שלנו טרם רשמה 100 שנות קיום. כך שהפיגור שלנו בתחום הנדל"ן לעומת מדינות אחרות, כגון מדינות אירופה, זהה לפיגור שלנו בתחום התחבורה והשינוע בתוך הערים – פיגור של עשרות שנים.

 

"לפחות ב-20 השנים הבאות, שמאי המקרקעין בארץ הולכים להתעשר. אנדרואידים לא יחליפו את השמאים בעתיד הנראה לעין. המקצוע הזה דורש המון ניסיון, ידע וגמישות. בדיוק אותה דירה יכולה להיות מוערכת בעלות שונה במקומות שונים ולא כל המידע נגיש למחשבים כיום: תוכניות מתאר ותוכניות עתידיות, שינוי בתוואי הנוף והרבה נתונים שהם לא שחור או לבן. שינויים בתכניות ודרישות אינן מתעדכנות בזמן באופן שנגיש למחשבים – התשתיות לכך עדיין לא קיימות".

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>

 

פאנל התחדשות עירונית בחולון
"תקווה למשפחות הוותיקות": מוטי ששון ועו"ד יוסי אומיד על מהפכת ההתחדשות בחולון
ראיון עם דליה עסיס שמאית המקרקעין ומתכננת הערים
דליה עסיס: "גביית היטל השבחה בסמיכות לרכבת הקלה – ענישה כפולה של בעלי הנכסים"
עוד בזירת הנדל"ן