כשהנדל"ן פורח: לימודי שמאות מקרקעין הם כבר מזמן לא נישה
שמאות המקרקעין הפכה בשנים האחרונות מפרופסיה "משפחתית" כמעט למקצוע מבוקש המחייב שליטה בתחומים משיקים רבים. אלי קאופמן: "כל עסקה עוברת דרך שמאי, והאחריות הרובצת עליו - אדירה"
בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן
השמאים של היום זה לא השמאים של פעם: כחלק מהתפתחותו של שוק הנדל"ן בישראל, גם המקצועות הקשורים בו עוברים שינוי מהותי. מבין אלה, אחת הדוגמאות הבולטות היא מקצוע שמאות המקרקעין, שהופכת בהדרגה מנישה "אפרורית" ונחלת מעטים, למקצוע נדרש ומבוקש המרחיב את שורותיו בעקביות, תוך שגבולות הגזרה שלו מתרחבים והולכים, ונוגעים כיום במרכיבים שפעם כלל לא נחשבו שייכים למקצוע.
"אין בכלל ספק שההתעניינות כיום במקצוע שמאות המקרקעין גדולה בהרבה מבעבר", קובע שמאי המקרקעין אייל יצחקי, מי שהיה בעבר השמאי הממשלתי הראשי. לדבריו, "מקצוע שהיה בסך הכל די משפחתי וכלל כמה עשרות שמאים פעילים, מתקרב כבר לאזור ה-2,000 שמאים. גם בלימודי השמאות נרשם גידול, ואם בשנות ה-90 בכל מחזור היו נבחנים כמה עשרות, היום כבר מדובר באזור ה-200 נבחנים. לצד זה, רף הדרישות והיקף החומר הנלמד עלה משמעותית ביחס לשנים עברו, וגם האוריינטציה של המקצוע משתנה עם הזמן, כשבעידן הנוכחי הוא נעשה יותר כלכלי ומשפטי, מה שאומר ששמאי המקרקעין המודרני מביא איתו ערך מוסף".
עליית קרנו של תחום הנדל"ן ומקומו המרכזי בחיינו מתבטאים היטב במידת החשיפה והסיקור שהם מקבלים באמצעי התקשורת. "אם לפני 40-30 שנה פורסמו בעיתונים ידיעות בודדות שהוקדשו לנדל"ן, ב-2018 המציאות שונה, ובהתאם התחום זוכה להתעניינות ציבורית רבה, גם מצד אלה שלא עוסקים בו", מרחיב יצחקי. "זה בא לידי ביטוי באתרי אינטרנט שמוקדשים אך ורק לנדל"ן, כמו גם מוספי נדל"ן מודפסים ייחודיים, כשכמעט לכל גוף תקשורת יש מוסף או ערוץ נדל"ן משלו. מעבר לזה, ומבלי להיכנס למודלים כלכליים מורכבים מדי, אנו רואים כי בכלכלות המודרניות, שישראל היא אחת מהן, תחום הנדל"ן תופס משקל גדול יותר ויותר מנפח הפעילות הכלכלית".
"ניתן לראות עלייה משמעותית בהתעניינות בלימודי שמאות מקרקעין וברצון להשתלב בתחום שהדרישה לו במשק רק הולכת ועולה", אומרים באתר לימודים בישראל, המציע בין היתר שירותי הכוונה וייעוץ למתעניינים בלימודים אקדמיים, הכשרות מקצועיות, ובגרויות. באתר מוספים כי "התחום כולו עובר בעשור האחרון מתיחת פנים ומושך אליו יותר ויותר צעירים, שרבים מהם גם מגיעים עם רקע פיננסי או עם זיקה לעולם המשפטים - זאת בניגוד לעבר, שבו התחום נשלט בעיקר על ידי מהנדסי בניין ותיקים. הצעירים הללו רואים בשמאות המקרקעין מקצוע מתגמל ובעל סביבת עבודה דינמית ומאתגרת".
לימודי שמאות מקרקעין בעידן הדיגיטלי
על רקע ההתעניינות הגוברת בתחום, בשנים האחרונות מתרחב בהדרגה גם היצע המוסדות המציעים לימודי שמאות מקרקעין, והדרך להשגת האסמכתא המקצועית, כך נדמה, מתארכת גם היא: כדי להירשם בפנקס השמאים נדרשים הנבחנים לעבור לא פחות מ-14 בחינות (11 בחינות מוקדמות ו-3 בחינות מסכמות), כמו גם התמחות ותואר ראשון המוכר על ידי המל"ג. את בחינות הרישוי מקיימת מועצת השמאות, המשתייכת למשרד המשפטים.
"איך שלא מסתכלים על זה, שמאי המקרקעין הוא שחקן מרכזי בשוק הנדל"ן, ולמעשה אין עסקה בתחום שלא עוברת דרכו", אומר אלי קאופמן, הבעלים והמנכ"ל של מכללת אפיק, המציעה מסלול לימודי שמאות מקרקעין ולימודי שמאות מקרקעין און ליין. "צריך להבין שעסקה מינימלית היא בגובה 2-1 מיליון שקל, כשבפועל יש גם עסקות של 10 מיליון שקל וגם של 50 מיליון שקל - ועל כן למקצוע השמאות נלווית אחריות אדירה.
"מעבר לזה, ישראל נחשבת למדינה מורכבת מבחינה שמאית, ועל כן שמאי המקרקעין הפועל בה מחויב ביכולות גבוהות ובשליטה בתחומים רבים המשיקים לתחום הנדל"ן, ובהם מימון, מיסוי, כלכלה, חשבונאות, סטטיסטיקה, תכנון והנדסה. ברור שללא הכשרה יסודית ומקיפה, יהיה קשה לבצע באופן ראוי את המעבר מהתיאוריה אל הפרקטיקה".
במכללה של קאופמן השכילו להתאים את מסלול הלימודים לעידן הדיגיטלי, עם פתיחת מסלול ייחודי המאפשר לסטודנטים לשלב בין לימודי שמאות לעבודה ולחיי המשפחה. הבשורה הגדולה היא לימודי און ליין, המאפשרים למידה בשלט רחוק ולא מחייבים את הסטודנטים להתייצב באולמות ההרצאות. "אנחנו מבינים שכיום התלמיד הממוצע לא יכול להרשות לעצמו פשוט לקחת פסק זמן של שנה-שנתיים מהחיים ולהקדיש את עצמו אך ורק ללימודים", אומר קאופמן, "לכן בנינו מערך גמיש, שבו השיעורים וההרצאות מצולמים כולם, והם מועברים יחד עם החומר הרלוונטי וספרי הלימוד היישר לביתו של הסטודנט. בנוסף, וכדי להכניס את התלמידים שלנו ללב לבו של המקצוע, אני מקיימים סיורים ומפגשים עם גורמים בכירים בתחום.
"כדי להתמודד בצורה הולמת עם הדרישות הגבוהות, אנו מספקים לסטודנטים מעטפת נרחבת שמסייעת להם לצלוח את המבחנים", ממשיך קאופמן, "מדובר למשל על חומרי לימוד מזוקקים ומתומצתים, תרגולים אינטנסיביים לפני המבחנים, רכז מסלול שנותן ליווי צמוד ומענה שוטף לסטודנטים וכמובן צוות מרצים איכותי ומיומן.
"בנוסף, אצלנו במכללה ניתנת האפשרות לחזרה ללא הגבלה על קורסים, כשבמהלך הלימודים אנו גם מקפידים לערוך לסטודנטים מבחני אמצע כדי לאבחן את רמתם ולקבל תמונת מצב מדויקת ועדכנית. המבחנים הללו מסייעים לנו לראות האם והיכן נדרשים הסטודנטים בעוד חיזוק והעמקה של החומר הנלמד. במבט קדימה אני מאמין שהמקצוע יזכה לדחיפה גדולה יותר", מסכם קאופמן, "מהסיבה הפשוטה ששמאי המקרקעין הולך ומחזק את מעמדו כגורם משפיע ודומיננטי".
לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>