Airbnb לא מפחיד את ענקי המלונאות, שצומחים בזכות הטכנולוגיה
ענף המלונאות ממשיך לשגשג גם בעידן Airbnb – ומאמץ טכנולוגיות חדשות כדי להוות אלטרנטיבה טובה יותר
בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן
• ההצלחה של Airbnb מעלה תהיות: האם ענף המלונאות יסבול בגלל התחרות?
• למרות כל האתגרים, מצבה של תעשיית המלונאות עדיין יציב, והגידול בביקוש צפוי לעלות על ההיצע.
• רשתות מלונות מפתחות מודלים חדשים כדי לשרוד, וחלקן אפילו מתכננות לאמץ את טכנולוגית הבלוקצ'יין שתהפוך את מחירי ההזמנות לאטרקטיביים הרבה יותר.
כיום, הזמנת חדר במלון היא פעולה פשוטה וטבעית לנו, שנעשית בדרך כלל דרך האינטרנט. אפשרויות הבחירה של הלקוחות מתרחבות כאשר במבט אחד באתר האינטרנט הם יכולים לראות עשרות ומאות מלונות ודירות אירוח המתאימים לצורכיהם. אולם השינוי הגדול בתחום המלונאות לא מתבטא רק באופן ההזמנה. הענף מתמודד עם תחרות הגדלה והולכת מיום ליום, בעיקר בשל אתר Airbnb - שהשווי שלה עקף את זה של מריוט, רשת המלונות הוותיקה. Airbnb מציעה אלטרנטיבה קורצת, ולא פעם גם זולה יותר, ללינה בבית המלון המסורתי.
האם סופה של התחרות החדשה הזו לצמצם משמעותית את ענף המלונאות המסורתי? לא בדיוק, מסביר אסף רוזנהיים, מנהל השקעות בפרופימקס המתמחה בהשקעות נדל"ן בחו"ל, השקעות אלטרנטיביות ואנרגיה מתחדשת, ומשרתת משקיעים המוגדרים "כשירים". "ענף המלונאות מקבל חיזוק, לא צפוי לעתים, מהרשויות והרגולטור, אשר מעדיפים שההכנסה מתיירות תעבור דרך חברות שניתן למסות בצורה מוסדרת - ולא דרך אנשים פרטיים. עוד סיכון שעומד בפני חברות כמו Airbnb הוא שאורח יותקף על ידי המארח, בדומה לנוסעים שהותקפו על-ידי נהגי Uber. כמה מקרים של תקיפה, רצח, צילום במצלמה נסתרת וחטיפה כבר תועדו בשנים האחרונות, וככל שיתרבו, אלה שהזמינו חדרים דרך Airbnb יחזרו למלונות".
למרות כל האתגרים, מצבה של תעשיית המלונאות עדיין יציב. התפוסה הכללית הממוצעת כיום היא כ-66% - שיא של כל הזמנים, ולפי התחזיות, היא תמשיך לעלות. בחברת הייעוץ PwC ערכו סקר שלפיו, בעוד היצע חדרי המלון צפוי לגדול ב-2%, הרי שהביקוש להם צפוי לעלות ב-2.4%. התחזית, לפחות לגבי השוק האמריקאי, היא שהמחיר ללילה ב-2019 יהיה דומה לרמתו ב-2018. ההכנסה הזו תהיה חשובה מתמיד כאשר העלויות השוטפות הכרוכות בניהול צפויות לעלות – ביטוח, שכר עובדים ועוד. אבל כל הנתונים המעודדים הללו עדיין לא מאפשרים למנהלי רשתות המלונות לנוח על זרי הדפנה. בלי חדשנות אמיתית, הם יודעים, העתיד עלול להיות ורוד פחות.
אסף פתאל, מנהל פיתוח עסקי ברשת מלונות פתאל, מספר כי הרשת יוזמת מהלכים לשילוב חדשנות בעסקים, בהם התקנת עמדות צ'ק אין עצמי בבתי המלון. לדבריו, "מעבר לחיסכון בכוח אדם, אנחנו רואים שהאורחים אוהבים להשתמש באמצעים טכנולוגיים".
"אנחנו מבינים שהתייר מחפש את החוויה הלוקאלית - לגור בתוך שכונות מגורים ולהרגיש מקומי במדינה זרה", מוסיף פתאל. "לכן, החלטנו על פתיחת מלונות שאינם ממוקמים בפריים לוקיישן של תיירות. במקביל, אנחנו משתפים פעולה עם פלטפורמה טכנולוגית שמאפשרת קבלת המלצות מתושבים באותה מדינה, כך שהתיירים שמגיעים אלינו מקבלים את החוויה המקומית שהם מחפשים".
מאמצות טכנולוגיות
"בתי המלון, שרבים מהם משתייכים לרשתות עולמיות, נדרשים לחשב מחדש את המודל העסקי שלהם, ולשנות אותו בהתאם לסדרי העדיפויות של התיירים החדשים", אומר רוזנהיים, "כך למשל, ישנן חברות שממציאות מודלים חדשים לחלוטין – כדוגמת סלינה, המרכזת בתי מלון שהתפוסה בהם נמוכה, ומציעה חדרים לקהילת המשתמשים שלה, רובם עצמאים שיכולים לעבוד מכל מקום בעולם ונהנים גם מחדר במלון וגם משירותי משרד".
ויש שחקנים בשוק שלוקחים את החדשנות הטכנולוגית צעד נוסף קדימה, בעזרתה של טכנולוגיית ה-Blockchain. מטרות השימוש בטכנולוגיות האלה הן הימנעות מתשלום לצד שלישי ועידוד של קנייה ישירה מול הצרכן הסופי. בחוד החנית נמצאות חברות שיוצרות פלטפורמות ליצירת קשר עם הצרכנים בצורה זולה ושקופה שתואמת את צורכיהם, בין אם זה הזמנת חדר במלון, שכירת חדר בבית משותף או שימוש בנקודות וקרדיט.
נראה שתעשיית המלונאות בשלה לשינוי שמביאה איתה טכנולוגיית הבלוקצ'יין, אבל דרכן של החברות שמשתמשות בטכנולוגיה הזו ומעוניינות לפרוץ לתודעת המשתמשים - עוד ארוכה. ככל הנראה הן יידרשו ליותר מאתר מעוצב והשקת מטבע/אסימון (Token) כדי לזכות בנתח מהתעשייה, ששוויה מגיע כיום ל-500 מיליארד דולר. חברות אלה יזדקקו לגיבוי ותמיכה מהמלונות הקיימים. עם זאת, אם התעשייה רוצה להמשיך ולשרוד את השינויים בשוק, נראה שאימוץ הבלוקצ'יין הוא רק עניין של זמן.
בשורה התחתונה, רשתות המלונאות השונות מבינות שכדי לשרוד הן חייבות להצטרף למגמה ולאמץ טכנולוגיות מתקדמות. אם יעשו זאת בצורה טובה, הן יוכלו להמשיך לשגשג ולצמוח.
מה קורה כשטכנולוגיה וחדשנות פוגשות נדל"ן? – ב-4 בינואר 2019 תקיים פרופימקס את כנס Real Estate 2.0. הכנס, אשר מיועד למוזמנים בלבד, יכלול הרצאה מרכזית של ד"ר לירז לסרי, הרצאה בנושא השקעות נדל"ן לאור ההתפתחויות הטכנולוגיות ופאנל עם קטליזטורים של שינוי.
לפרטים נוספים לחצו כאן >>
לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>