הגידול ברכישות הדירות: "עוד אין שינוי מגמה – הוא יגיע אחרי הבחירות"
נתוני הלמ"ס בדבר גידול במספר הדירות שנרכשו בספטמבר-נובמבר הפיחו תקוה בשוק, אך יש מי שסבור שמדובר במקריות ■ אבי דויטש: "הממשלה הבאה תהיה חייבת להעלות מסים ולהפסיק את סבסוד הקרקעות"
מדובר בשינוי מגמה ראשון במכירת הדירות החדשות מאז כניסתו של משה כחלון למשרד האוצר ב-2015. בעוד בספטמבר-נובמבר 2017-2015 חלה ירידה במספר העסקות, ב-2018, לראשונה, נרשמה עלייה. "בחינת נתוני המגמה של החודשים האחרונים מראה כי החל מחודש מרץ 2018 מספר הדירות החדשות שנמכרו עלה ב־2.2% בממוצע לחודש, מכ־1,720 דירות לכ־2,100 דירות", נכתב בסקירת הלמ"ס, שם מגדירים את הנתונים כמסמנים מגמה.
לפי הנתונים, בנובמבר (חודש שהנתונים אודותיו צפויים להתעדכן בהמשך) נמכרו 2,178 דירות בכל הארץ, כאשר במחוזות תל אביב והמרכז התרחשו מרבית העסקות. כך, במחוז תל אביב נמכרו 676 דירות ואילו במחוז המרכז 673 דירות. אחריהם, בפער משמעותי, נמצא מחוז חיפה עם 251 דירות, ובמקום הרביעי מחוז הדרום עם 212 דירות חדשות שנמכרו בנובמבר. במחוז ירושלים נמכרו 199 דירות, ואילו הרחק מאחור נמצא מחוז הצפון שם נמכרו 109 דירות בלבד. במלים אחרות - על כל דירה אחת שנמכרה במחוז הצפון נרכשות יותר מ-6 דירות במחוז תל אביב.
עוד מלמדת הסקירה כי מרכז הארץ מוביל גם בנתוני הדירות המבוקשות - דירות חדשות שנמכרו ודירות חדשות שלא למכירה (לשימוש עצמי של בעל הזכויות בקרקע, לקבוצות רכישה ולהשכרה – ד"כ). 56.4% מכלל הדירות המבוקשות היו במחוזות אלה. 11.7% מהדירות המבוקשות היו במחוז הצפון, כ-10.6% במחוז הדרום ובמחוז ירושלים פחות מ-9%. בבניית אלה נרשמה ירידה של 9.7% לאחר ניכוי העונתיות.
מוקדם לשמוח
על אף העלייה העקבית במספר הדירות שנמכרו, הרי שבחינה שנתית של הנתונים פחות משמחת: ב-11 החודשים הראשונים של 2018 נמכרו 19,829 דירות חדשות לעומת 22,348 דירות חדשות שנמכרו באותה התקופה ב-2017 - ירידה של 11.5%. המשמעות היא כי השוק עדיין נמצא בהאטה, ורבים מרוכשי הדירות החדשות עדיין לא ממהרים לבצע עסקות באקלים הנוכחי בשוק הדיור.
אבי דויטש, מנכ"ל קרן אקספו, המעמידה אשראי ליזמים וקבוצות רכישה, סבור כי העלייה במספר הדירות שנמכרו בחודשים האחרונים לא מצביעה עדיין על שינוי מגמה בשוק הנדל"ן: "כל מי שחושב על השקעה, ולא משנה באיזה תחום, מקווה ליציבות כדי שיוכל לכלכל את צעדיו בנחת ובתבונה. כך כל מי שחושב אם להשקיע בשוק ההון או בשוק הנדל"ן, או אפילו אם לרכוש רכב חדש. יציבות היא שם המשחק.
""אלא שבשנתיים האחרונות, עקב מדיניות משרד האוצר, נוצרו שני שוקי נדל"ן בישראל: הראשון הוא שוק הדיור של מחיר למשתכן – שוק של אי-ודאות, הגרלות, עיכובים במסירה, פגמים באיכות הדירות ומכרזים גדולים שלא מתממשים. אלה דברים שכמובן מרחיקים רבים מהשוק; ושוק שני שהוא שוק הדיור החופשי, אשר נכנס למצב של קיפאון ואי-ודאות גדולים עוד יותר בגלל מחיר למשתכן. השוק המסובסד מקרין ישירות על שוק הדיור החופשי, כשעיקר ההשפעה בא לידי ביטוי במספר התחלות הבנייה שירד בעשרות אחוזים".
האם הבחירות הקרובות יגרמו לדעתך לעליית מחירי הדיור?
"שוק הנדל"ן מהווה כרבע עד שליש מהיקף הצמיחה במשק הישראלי. כשהוא נעצר, הצמיחה במשק יורדת. אין זה פלא שכלכלנים מקטינים את תחזית הצמיחה של המשק הישראלי ל- 2019. הדבר נובע במידה רבה מההאטה בשוק הנדל"ן: נעשות פחות עסקות, והיקף המסים שהמדינה משלשלת לכיסה מעסקות אלה יורד בהתמדה. זוהי עוד תופעת לוואי שלילית של מחיר למשתכן".
וכאילו שכל זה לא מספיק, דויטש מזכיר כי הגירעון שיקבל שר האוצר הבא יהיה ברמה של כ-4%. לדבריו, "זו כבר בעיה של ממש כי יעד הגירעון הממשלתי עומד על 3%. לכן, הממשלה הבאה תהיה חייבת להעלות מסים בתחומים שונים, ולחילופין להפסיק לסבסד קרקעות של מחיר למשתכן. כמו כן, שר האוצר החדש יהיה חייב להעיר את שוק הנדל"ן ולהביא למצב שבו יהיו יותר עסקות אשר יניבו למדינה יותר הכנסות ממסים, יקטינו את הגירעון הממשלתי ויגדילו את הצמיחה במשק. כל אלה עשויים במידה גדולה של סבירות להשפיע לכיוון של עליית מחירי הדירות".
לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן>>