בעקבות תנופת הבנייה – גם תחום עיצוב הבית מעפיל לבירה
ירושלים עומדת בפני תנופת בנייה חסרת תקדים, ושטחים רבים שבאופן מסורתי שימשו למסחר כבר מוסבים למגורים. את הרכישות הגדולות לבית יערכו הירושלמים ביישובי הלוויין הצפוניים שבאזור מעלה אדומים. ראש העיר משה ליאון: "בקרוב יורגש השינוי"
בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן
לאחר שנים של דשדוש, עומדת ירושלים בפני תנופת בנייה יוצאת דופן. החזון של גופי התכנון לחזק את הבירה ולהפוך את אותה מעיר השוכנת לה בדד למטרופולין עם מוקדים לוויין אורבניים – מתחילה לקרום עור וגידים.
לפי נתוני הלמ"ס ל-2018, מבין כל ערי הארץ היתה זו ירושלים שבה החל להיבנות המספר הרב ביותר של יחידות דיור בשנה זו – 2,877 דירות, עלייה של 2.9% לעומת 2017. לפי נתוני עיריית ירושלים, בין 2014 ל-2018 אושרו תוכניות ל-18,934 יחידות דיור.
במסגרת הסכם הגג שנחתם בחודש שעבר בין עיריית ירושלים, משרד האוצר ורשות מקרקעי ישראל, נקבע כי בעיר יוקמו כ-23 אלף יחידות דיור חדשות, 8,000 מתוכן במסגרת מיזמי התחדשות עירונית. כמו כן הוחלט כי סכום של 1.5 מיליארד שקל יושקע בשדרוג התשתיות בשכונות הוותיקות.
על פי פרישת הבנייה הצפויה, ייבנו בין היתר 5,000 דירות ברכס לבן שבהרי ירושלים, 2,000 דירות במורדות נווה יעקב שבצפון העיר, 1,829 דירות במורדות ארנונה בדרומה ו-900 דירות בפסגת זאב.
"2019 היא שנה של תנופת בנייה בירושלים", מצהיר ראש העיר, משה ליאון. "כבר ברבעון האחרון אושרו בוועדה המקומית אלפי יחידות דיור נוספות, נחתם הסכם הגג ואושרו פרויקטים נוספים במסגרת תמ"א 38 ומחיר למשתכן וכן דיור להשכרה. הבשורות בתחום הבינוי ל-2019 ולשנים הבאות הן כבירות, ובקרוב יורגש השינוי".
כאמור, תנופת הבנייה לא פוסחת גם על היישובים שליד הבירה. כך למשל במעלה אדומים, השכנה ממזרח, מתוכננות כיום להיבנות עשרות אלפי יחידות דיור. בטווח המיידי מדובר על כ-1,250 יחידות דיור במתחם כיכר קדם וברחובות הקרן והגיתית. בטווח הארוך למעלה מ-6,000 יחידות דיור נמצאות בהליכי תכנון שונים.
הסכם הגג מאוקטובר האחרון תרם גם הוא את חלקו. לפיו, ישווקו בעיר במהלך חמש השנים הקרובות 6,515 יחידות דיור, שיוסיפו לה יותר מ-26 אלף תושבים חדשים. בטווח הארוך מתוכננות על פיו להיבנות כ-19 אלף יחידות דיור, כשמאות מיליוני שקלים יושקעו בפיתוח תשתיות.
לדברי ראש העיר מעלה אדומים, בני כשריאל, "הסכם הגג מבטיח למעלה אדומים זינוק באיכות החיים, המשך תנופה והתרחבות. ייחודו של ההסכם נובע לא רק מהיקפו חסר התקדים אלא בעיקר מהמשאבים האדירים שיושקעו בעיר לצד פיתוח השטחים ויחידות הדיור באזורים החדשים".
גל הבנייה לא פוסח גם על המועצה המקומית גבעת זאב שמצפון-מערב לירושלים, עם צפי של למעלה מ-1,750 יחידות דיור. השכונה החדשה גני יהודה ויהודית, שעולה בימים אלה על הקרקע, עתידה למנות שישה בניינים ו-228 יחידות דיור; לשכונת משה"ב עתידות להתווסף 880 יחידות דיור; מתחם הסובה במתכונתו הנוכחית, על המבנים הקיימים בו, ייהרס ובמקומו יוקמו שלושה בניינים משולבי מגורים ומסחר, ובהם 72 יחידות דיור; בשכונת אגן האיילות נמצאים מספר מתחמים בהקמה; ואילו בשכונת גבעה הבננה 102 יחידות דיור נמצאות בבנייה ועוד 550 יחידות דיור עתידות לצאת למכרז.
"בעשור האחרון נוספו לגבעת זאב כ-6,000 תושבים חדשים, מה שמציב אותה על המפה כיישוב בצמיחה מתמדת", אומר ראש המועצה יוסי אברהמי. "היישוב עבר שינוי דרמטי, ועם זאת התהליך בעיצומו. אני משוכנע כי אנו נמצאים בפתחה של תקופת צמיחה והתפתחות, שתשנה בשנים הקרובות את פניה של גבעת זאב ותכניס בה משב רוח רענן".
המהפכה הצרכנית
ובינתיים, על רקע התחלות הבנייה והתוכניות העתידיות לירושלים ויישובי הסביבה, גובר גם הצורך בפיתוח מוקדי מסחר שיוכלו לשרת כהלכה את האוכלוסייה הצומחת. אחד הגופים שפועל לספק את המענה הנדרש הוא פארק מישור אדומים, שבונה לעצמו מוניטין כאזור התעשייה והמסחר המוביל באזור ירושלים. הפארק, המאכלס כבר כיום מאות מפעלים ובתי עסק, ממשיך במגמת התרחבות, כשעבודות הפיתוח בשטח צוברות תאוצה.
משרד העבודה והרווחה מקדם תוכנית להרחבת מישור אדומים בכ-1,400 דונם, כשתוכנית הרחבה ראשונה של 400 דונם כבר אושרה בוועדת התכנון המקומית וממתינה לאישור סופי בוועדה המחוזית. בזכות ההרחבה המתוכננת יגדל שטחו הכולל לכ-4,200 דונם.
אין זה מפתיע אפוא כי שחקנים חדשים במגוון תחומים רחב מבקשים להיות חלק מהפארק המשתדרג. אחד המיזמים המדוברים ביותר הוא דיזיין סיטי – מתחם ענק בתחום עיצוב הבית השואף לייצר סטנדרט חדש של בילוי, קניות ופנאי. החברה היזמית בפרויקט היא קס גרופ, המתמחה בהקמה של מתחמי בוטיק בארץ ובעולם. בחברה מסבירים כי החזון הוא לרכז את כל הדרוש לבית תחת קורת גג אחת, ולשלב במתחם גם שטח הסעדה יוקרתי בשטח של 5,000 מ"ר, שייבנה בהשראת מלון הוניז'ן המפורסם מלאס וגאס.
"ירושלים וסביבתה צפויים לעבור מהפכה צרכנית הנובעת מהגידול המסיבי בהיקפי הבנייה", אומרת פנינה רווח, סמנכ"לית השיווק בדיזיין סיטי. "כבר כיום אנחנו רואים שאזורי המסחר הוותיקים בירושלים הולכים ומאבדים מהרלוונטיות שלהם, כשמיזמי מגורים תופסים בהדרגה את מקומם של בתי העסק הוותיקים. אנחנו ערים למצוקת המסחר שחווה כעת ירושלים בכל מה שנוגע לריהוט ועיצוב הבית, ומזהים שגם רשתות וחנויות בתחום מחפשות מיקומים חדשים".
ואמנם, בפרק זמן של חמישה חודשים בלבד כבר השכירה דיזיין סיטי שטחים ליותר מ-50 מותגים מתחום עיצוב הבית. "פארק מישור אדומים הולך לתת את הטון ולשרת למעלה מ-1.5 מיליון תושבים בירושלים וסביבתה", מסכמת רווח. "מי שרוצה להיות בלב העניינים מגיע לכאן".
לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>