$
Smart City

מלחמה בפייק ניוז ואפליקציות ניהול: היתרון של רשויות טכנולוגיות בישראל במלחמה על הקורונה

רשויות מקומיות שהשכילו לאמץ פתרונות טכנולוגיים מתקדמים מצליחות להתמודד טוב יותר עם משבר הקורונה

בשיתוף MIC מרכז החדשנות לערים חכמות של השלטון המקומי 15:3523.03.20

 משבר הקורונה ברחבי המדינה מעמיד בפני הרשויות המקומיות שלל אתגרים שלרבים מהם ניתן לספק מענה הולם על ידי שימוש בטכנולוגיות מתקדמות. טכנולוגיות אלו מקודמות ברשויות על ידי מרכז החדשנות לערים חכמות MiC – Municipal Innovation Center של השלטון המקומי. חזון "העיר החכמה", שנועד מלכתחילה להגביר את ייעול החוסן והקיימות של הערים, מקבל בימים אלו משנה תוקף.

 

רשויות שאמצו באופן חלקי או נרחב פתרונות של עיר חכמה וטרנספורמציה דיגיטלית, מצליחות לספק כיום לתושביהן שירות וביטחון גדולים יותר תוך מענה למצב המשברי שנוצר. רשויות אלו הטמיעו אפליקציה חדשנית לניהול ושליטה ברשות המקומית. האפליקציה, מבוססת על טכנולוגיה מתקדמת, תוך קבלת תמונת מצב בזמן אמת מכל מקום ומכל מכשיר ומאפשרת לרשות קשר ישיר ומיידי מבוסס מיקום אל מול התושבים. מערכת כזו מספקת פתרון לכל צרכי הרשות כגון העברת דיווחים, ידיעות חדשותיות, דיווחים למוקד העירוני, ביצוע תשלומים ומגוון פעילויות נוספות המאפיינות את שגרת היום ברשות. הדיווחים ואירועי השגרה מוצגים ומנוהלים על גבי מפות ובחתכים שונים בהתאם לבחירת המפעיל.

 

בשעת חירום המערכת מאפשרת להתריע באופן מיידי על סכנה ולבצע פינוי תושבים מאזורים מוכי סכנה בפשטות וביעילות באמצעות חיבורים ישירים למערכות פיקוד העורף ולגורמים רלוונטיים נוספים. כך למשל, הרשות מקבלת מידע על אוכלוסיות של חולי קורונה, ואוכלוסיה בסיכון. ניתן לראות היכן הם נמצאים בדיוק וליצור חיבור מיידי עם צוותי רפואה, התנדבות או רווחה, שמגיעים לאותם מקומות ומוודאים שהם מקבלים טיפול, אספקה שוטפת של כל צרכיהם, בין אם מדובר במזון, תרופות או סיוע חברתי כזה או אחר.

  

ממשיכים לנהל את העיר גם מתוך הבידוד

חיים ביבס, יו"ר מודיעין מכבים רעות ויו"ר מרכז השלטון המקומי, שנאלץ לכפות על עצמו בידוד עקב חשיפה לחולה קורונה, נחשף פי כמה לצורך הדחוף באמצעים טכנולוגיים שיאפשרו לו להמשיך ולנהל את שגרת הערים גם במצבי משבר, בהם נכפית שהייה ממושכת בבתים וחוסר יכולת לקיים פגישות וישיבות עם מקבלי החלטות או תושבים.

חיים ביבס חיים ביבס צילום: ראובן קפוצ׳ינסקי

"בזמן משבר כמו הקורונה אנו מוצאים את עצמנו מתמודדים עם שני אתגרים", מסביר ביבס. "הראשון שבהם הנו המשכיות ורציפות תפקודית של הרשות בכל האספקטים של שירותים לתושב, והשני, עקב חריגות האירוע, הנו התקשורת השוטפת עם התושבים והיכולת להעביר להם מסרים ולקבל מהם פידבקים שוטפים. כמובן שאנו זקוקים לטכנולוגיה שתאפשר לנו להיות בתקשורת ישירה עם האזרחים ולא כזו שעוברת דרך מערכות העיתונים, אתרי האינטרנט או הטלוויזיה, ועלולה לעבור עיוות או דרמטיזציה כזו או אחרת. זו הסיבה לכך שלאחרונה דחפנו באופן מסיבי את הנגשת האתר העירוני בשפות נוספות כמו אנגלית, ספרדית, צרפתית, ובקרוב גם רוסית. יצרנו מנגנונים של קבוצות ווטסאפ וטלגרם, שמאפשרים לנו להגיע באופן ישיר ומיידי לתושבים ולהיות איתם בתקשורת שוטפת דרך אמצעים נגישים ומוכרים. עבור אלו שנגישים פחות לטלפונים חכמים ייצרנו מענה גם באמצעות מערכים של הודעות SMS לדוא"ל. וכמובן יש את האפליקציה העירונית שקידמנו את הורדתה לטלפונים באינטנסיביות וכיום אנו יכולים להנות מפירות החיבור שהיא יצרה לנו עם התושבים".  

 

מנגנונים למניעת פייק ניוז

ביבס מדגיש כי התקשורת אינה רק חד כיוונית, לכיוון התושב ונעשים מאמצים כבירים כדי לשמוע ולנתח את רחשי השלב שעולים מהציבור בשעות קשות אלו. "אנחנו מנתחים ללא הרף את השיח הציבורי ברשתות החברתיות, רואים על מה מדברים, מה מציק לאנשים, איזה דיסאינפורמציה מועברת בין האנשים ומה מידת ההשפעה שלה על הלך הרוח הציבורי. בהתאם אנחנו ממלאים את הוואקום שקיים בנוגע למידע או ל"פייק ניוז", בנתונים ועובדות. במיוחד בכל מה שקשור כעת למשבר הקורונה. כחלק מהמענה הכולל משמש המוקד העירוני המתקדם כצומת שדרכה מנותבות בקשות התושבים לסיוע, עזרה, חלוקת תרופות, מצרכים וכד'".

 

"תחום נוסף בו מסייעת הדיגיטציה והחדשנות להתמודד עם משבר הקורונה הנה היכולת לשמור על רציפות תפקודית", מוסיף ביבס. "ניתן לראות כי ראשי הרשויות הצליחו להפעיל במהירות מנגנונים של סביבות לימוד מקוונות ויכולת לייצר סביבות כאלו הממוקדות ברמת שכונות ורחובות. הבידוד שנכפה על רבים מאיתנו דרש מאיתנו להמשיך ולקיים את הישיבות הסדירות באמצעות כלים טכנולוגים של ועידות וידאו כמו Team של מיקרוסופט או Zoom. במידה רבה נוכחנו לדעת כי הישיבות הללו יכולות להיות אף יעילות ואפקטיביות יותר מישיבות פנים מול פנים. העובדה שהישיבה מתנהלת על ידי מי שמזמין אותה, מספקת יותר שליטה ביכולת להחליט על סדר הדוברים ולמנוע הפרעות של אחרים. כמו כן, העובדה שכל אחד מהמשתתפים נמצא בסביבת המשרד הטבעית שלו, מאפשרת נגישות לכל הנתונים הנדרשים ומגבירה מאוד את רמת האפקטיביות".

 

אפליקציות ניהול עירוניות לצד מסיבות מרפסת

גם ביישוב גני תקווה שותפים לערך הרב שיש ביישום אמצעים טכנולוגיים מתקדמים, ובמיוחד בשעות משבר. ליזי דלריצ'ה, ראש מועצת גני תקווה מסבירה כי: "דווקא העובדה שגני תקווה הנו יישוב קטן יחסית, אפשרה לנו ליישם אמצעים טכנולוגיים חדשניים במיוחד. את הפירות אנו קוצרים כעת ביכולת לשמור על שגרת חיים גם בצילו של משבר הקורונה. הכלים הטכנולוגיים שיישמנו לאורך השנים האחרונות אפשרו לנו מעבר מהיר משגרה לחירום. מעבר ליישום של אפליקציות ניהול עירוניות, מערכת חכמה לאיסוף אשפה, מצלמות ובקרה, השקענו מאמץ רב ביצירת קבוצות ווטסאפ, המכילות כמעט את כל התושבים בעיר. הקמנו מנהלות של מתנדבים עם אפליקציות ניהול מתקדמות ותקשורת עדכנית ושוטפת.

 

ליזי דלריצ'ה ליזי דלריצ'ה

 

השילוב בין יכולת הגעה לכל התושבים בעיר, ממש דרך הווטסאפ, לבין מנהלות מקומיות, אפשר לנו להיות בתקשורת שוטפת ודו סיטרית. באופן דומה יצרנו את אותן קבוצות גם בסביבת הפייסבוק. הקמנו אפליקציות ייעודיות כמו "עידוד בבידוד" עם סטארט-אפ בשם CO.ING, המספקת מענה שוטף של בידור קהילתי איטנראקטיבי בו התושבים משתתפים ומצטרפים לתכנים ואף מציעים תכנים שלהם לקהילה – הכל פתוח לקהילה, נוצרים קשרים חדשים ומקסימים גם בימים אלה. פתחנו שידורים קהילתיים בלייב פייסבוק שעולים בתזמונים שונים בתוך דף הפייסבוק של המועצה ואף הוצאנו קול קורא לתושבים להציע תכנים משל עצמם בנושאים של בישול, יצירה, ריקוד, משחקים ואפילו פרשת השבוע. לכן, מסיבת המרפסות עליה נאמר רבות, הייתה רק תוצר לוואי מתבקש של הקהילה החזקה ביישוב.

 

  • מפת חשיפת המבודדים ומתקנים חיוניים, צילום: סיסטמטיס
    מפת חשיפת המבודדים ומתקנים חיוניים
    |
    צילום: סיסטמטיס
  • פלטפורמת התנדבות
    פלטפורמת התנדבות
  • ערוץ בידור יישובי גני תקווה
    ערוץ בידור יישובי גני תקווה

 

גם ליזי דלריצ'ה מפליגה בשבחי פלטפורמת ישיבות הוידיאו ומדגישה כי הן הפכו להיות קצרות ואפקטיביות הרבה יותר מאלו שכרוכות בהתכנסות פיזית. "אין ספק כי משבר הקורונה חידד משמעותית את הערך של הטכנולוגיה והחדשנות והבהיר עד כמה העבודה, שנעשתה בשיתוף עם MIC במרכז השלטון המקומי, הייתה חשובה ובעלת ערך. אין לי ספק שנמשיך ליישם טכנולוגיות חדשניות כיוון שברגעי האמת הן אלה שמספקות מענה".