ועידות ניו יורק 2022 ועידת ישראל-יוון לונדון 2023 ניו יורק 2024 כלכלה ירוקה כנס מיליון להייטק Power in Diversity הוועידה הלאומית לאנרגיה פינטק 2022 עתיד הרפואה ועידת הנדל"ן 2021 פינטק 2023 כנס המסים BDO TECH TLV שבוע הסטארטאפים 2023 HealthTech משפיעות על הכלכלה The next big thing כנס כלכלת הקנאביס ועידת האנרגיה 2022 פינטק דיסקונט פריפריה טק חדשנות באשראי שבוע הסטארטאפים 2024 Banking AI Mentor Class מקומי.קום 2024 פורום היוניקורנס 2022 ארכיון הוועידות The Hi-Tech Effect Meet&Tech ועידה לאומית לתשתיות אי-קומרס 2021 Agrifood Tech כנס הגיוון הכלכלית הלאומית 23 כנס יזמים ותעשיינים פורום היוניקורנס שבוע הסטארטאפים 22 כנס האיקומרס IPM SUMMIT Expanding Horizons FoodTech2023 שוק ההון 2024 AISRAEL 2024 כנס התחדשות עירונית Israeli Climate Awards המוח האוטיסטי איקומרס 2022 השקעות גלובליות כנס הענן והדאטה שוק ההון 22 TechTLV2022 Innovation Cocktail Work after Work הפורום הכלכלי ערבי כנס ביטחון המזון מיאמי 2024 ניו יורק 2021 כנס השירות 2022 גיימינג 2022 טוקיו 2023 כנס אחריות סביבתית כלכלת הנדל"ן כנס האנרגיה 2024 Roadshow Event כנס סייבר 2022 ClimateTech תחזיות 2024 מובילות את ישראל שבוע החדשנות 2022 גיימינג 2023 אקדמיה שעובדת כנס מוסדיים FOODTECH 2022 GeoInt360 שבוע החדשנות Tech@Work לוגיסטיטק Open Banking שש אחרי המלחמה כנס בילינסון לחדשנות טק עצמאות גיימינג 2024 PropTech ecommerce 360 Tech on the Beach ועידת החוסן הישראלי Tech TLV 2025 הייטק 2022 כנס המטרו 2023 ועידת האנרגיה 2021 צמיחה בעולמות האשראי RoadShow Event 23 כנס AI לונדון 2024 ביטחון אנרגטי תחזיות 2025 Let's Talk Cyber כנס כלכלת המחר הכלכלית הלאומית 22 נגישות בטוחה Early on the spot משלחת העסקים לפריז TechTLV2024 הכלכלית הלאומית 24 Future of Higher Education לונדון 2022 Work Tech השקעות בראי גלובלי כנס הצמיחה שוק ההון 2023 מפתחים בחזית 2023 +Startup בטיחות במקומות עבודה +Startup Let's Talk Fintech ליברליות אונליין ניהול פיננסי השקעות ופיננסים כנס החלל 2024
כנס הבריאות גג עמוד

התור לבריאות

"אין דבר כזה מוח גברי או מוח נשי"

פרופ' דפנה יואל, ראש המגמה הפסיכוביולוגית, אוניברסיטת ת"א מסבירה כי מין הוא רק אחד ממספר גורמים שקובעים את מבנה המוח. "אנשים לא מגיעים באחת משתי צורות – נשים או גברים, אבל כל התרבות שלנו בנויה על ההנחה שכן"

מעין מנלה 13:0015.02.17

אין דבר כזה מוח גברי או מוח נשי. "בעוד שקל מאוד למיין כמעט את כולנו לזכרים ונקבות לפי אברי המין שלנו, אי אפשר למיין אותנו באופן הזה, לא לפי המוח שלנו ולא לפי ההתנהגות והמאפיינים האישיותיים שלנו", כך טוענת פרופ' דפנה יואל, ראש המגמה הפסיכוביולוגית באוניברסיטת תל אביב, שאמרה את הדברים היום (ד') בכנס התור לבריאות של "כלכליסט". לדבריה, במובנים של צורת המוח שלנו והמאפיינים האישיותיים שלנו, כל אחד הוא פסיפס ולכן האתגר הגדול שלנו כחברה הוא איך אנחנו מתחילים להתייחס לאנשים לפי מי שהם ולא לפי הצורה של אברי המין שלהם כפי שנקבעה בעודם ברחם.

 

 

"להבדלי מין במערכת הרבייה יש שני מאפיינים, דבר ראשון זה שהם מאוד באוד ברורים והדבר השני זה שיש עקביות מאוד ברורה – אנשים נולדים עם סט של איברי מין נקביים או זכריים", אומרת יואל. "כשמשווים אברי מין של נשים וגברים אפשר לראות שלמרות שיש שונות בתוך כל מין, אך השונות בין המינים מאוד גדולה. לעומת זאת, כשמשווים מוחות של נשים ומוחות של גברים אפשר לראות שיש שונות מאוד גדולה בתוך כל מין, אבל חפיפה מאוד גדולה בין המינים".

 

הבדלי מין במערכת הרבייה מסתכמים כמעט תמיד בליצור אחת משתי מערכות, אך במוחות קורה משהו אחר לגמרי. זאת מכיוון שמין הוא הגורם החשוב ביותר שיקבע את צורת אברי המין, אך מין הוא רק אחד ממספר גורמים שקובעים את מבנה המוח, מסבירה יואל. יתרה מכך, השפעות המין על מבנה המוח יכולות להיות הפוכות תחת תנאים שונים, כמו למשל במצבי לחץ.

 

פרופ' דפנה יואל פרופ' דפנה יואל צילום: עמית שעל

 

במאמר שבדק את השונות של דנדריטים (שלוחה הבולטת מתאי עצב שהיא אמצעי הקלט שלהם) במוחות של חולדות ממינים שונים, נמצא כי השפעות המין יכולות להיות הפוכות תחת תנאים של לחץ (סטרס). "מה שאנחנו רואים זה שדברים כמו לחץ לא הופכים את כל המין מנקבי לזכרי, אלא משפיעים על הצורה של חלק מהמאפיינים", אומרת יואל.

 

במחקר שערכה יואל, חילקו מוחות של נשים וגברים ל-116 אזורים וצבעו את החלקים לפי כמה הם גדולים באופן יחסי לקבוצה. נמצא באופן מאוד ברור שיש הבדלים בין המוחות של נשים וגברים, ממצא ידוע מכיוון שלנשים באופן ממוצע יש יותר חומר אפור ולגברים יותר חומר לבן, מסבירה יואל. "השאלה היא לא אם יש הבדלים בין מוחות של נשים וגברים. זו גם לא השאלה אם הגורם להבדלים האלה הוא תורשה או סביבה כי אין לנו דרך לנטרל את הסביבה. השאלה היא האם ההבדלים האלה מסתכמים לשתי צורות של מוחות. מאוד ברור שיש הבדלים בין מוחות של נשים וגברים, אבל מוחות של אנשים הם איזשהו פסיפס ייחודי שיש בו גם מאפיינים שנפוצים יותר אצל נשים וגם אצל גברים", היא אומרת.

 

יתרה מכך, גם כאשר בדקו מאפיינים שהראו את ההבדלים הגדולים ביותר בין נשים וגברים, מתוך שבעה מאפיינים, לא מצאו אפילו אדם אחד שהיה בסך הכל נשי או גברי. "אנשים לא מגיעים באחת משתי צורות – נשים או גברים, אבל כל התרבות שלנו בנויה על ההנחה שכן. אנחנו אומרים כל הבנים קחו כדור ולכו לשחק כדורגל וכל הבנות תישארו בכיתה ותקראו סיפור כאילו שכל הבנים אוהבים כדורגל ולא לקרוא סיפורים וכל הבנות לא אוהבות כדורגל ואוהבות סיפורים. הסטראוטיפים קיימים, אבל כאנשים, האנשים לא מתאימים לסטריאוטיפים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x