כנס טבריה
בנט: "בסוף השנה יהיו 18 אלף בוגרי 5 יחידות מתמטיקה - כל ההייטק נסמך על זה"
שר החינוך ב"כנס עסקים בעולם משתנה" של כלכליסט: "יש ישובים שלמים שאף אחד בהם לא עושה בגרות של 5 יח"ד במתמטיקה. אנחנו ננתק את הקשר הזה". בנט הוסיף, "אנחנו בעיצומו של צונאמי טכנולוגי שמשפיע על כל תחום"
"איך מתכוננים לעולם משתנה ואיך מכינים היום ילדים לעולם כל כך לא ידוע"? כך פתח את דבריו שר החינוך, נפתלי בנט, בכנס "עסקים בעולם משתנה" של "כלכליסט" שמתקיים בטבריה. "לפני כמה שבועות פורסם שיצא לעולם הרכב האוטונומי, לפי ההערכות שלי עוד 15-20 שנה בכל המדינות יעברו חוקים שיאסרו על בני אדם לנהוג, המשמעות היא שכל עולם הנהגים כמקצוע - ייעלם. נצטרך גם פחות מוסכניקים ופחחים כי יהיו פחות תאונות. אנחנו בעיצומו של צונאמי טכנולוגי שמשפיע על כל תחום, גם מודל המלונות משתנה. כך למשל, ילדה שהיום מתחילה בכיתה א' - בערך 50% מהמקצועות שכיום קיימים ייעלמו משוק העבודה בעתיד.
"איך אנחנו נערכים לכך? יש שלושה מרכיבים - שפות, ערכים, יזמות.
"שפות: אלה סט הכלים שיעזרו בכל סיטואציה שלא תהיה. קחו דוגמא, בלבנון השניה גויסתי והיינו בהיערכות, כל הזמן שינו לנו תוכניות, באיזשהו שלב הבנתי שכמפקד כוח עדיף להפסיק ללמוד תוכניות ולאמן את הכוח כדי שיהיה מוכן. גם בסטארט-אפים הלקח שלי הוא שסטארט-אפ טוב לא צריך תוכנית 10 שנים קדימה. הוא צריך להיות מהיר, צריך חיישנים לזהות הזדמנויות ואיומים ולזנק מהר על הזדמנות כשהיא מתרחשת. אז שפות: אנגלית, מתמטיקה ותוכנה הן השפות הבסיסיות, במשך עשור לא רק שלא שיפרנו את כלי השפה של התלמידים שלנו אלא התדרדרנו, מספר בוגרי 5 יח"ד מתמטיקה הגיע לשפל והחלטתי שאני לא משלים עם זה כי מתמטיקה היא אבן היסוד של עולם ההייטק. אנחנו מקדימים את התכנון, בסוף השנה יהיו 18 אלף בוגרי 5 יחידות מתמטיקה. כל ההייטק נסמך על זה, בלי זה יהיה מחסור במהנדסים
"זה חשוב, כי כל עולם ההייטק נשען על צוואר בקבוק של מהנדסים ואז כל העסק הזה עובר לרומניה, להודו וכו'. חברים שלי מההייטק מספרים לי שמעבירים הכל לחו"ל כי אין מהנדסים. אבל יש עוד משהו חשוב והוא, שילד שהוריו עניים בסוף י"ב סיכוייו להצליח הרבה יותר נמוכים, יש ישובים שלמים שאף אחד בהם לא עושה בגרות של 5 יח"ד במתמטיקה. אנחנו ננתק את הקשר הזה. כבר היום יש ישובי פריפריה שבהם יש זינוק של 300% במספר התלמידים שמסיימים עם תעודת בגרות שמאפשרת המשך לימודים אקדמיים.
מדינת ישראל אלופת העולם בעורכי דין, מרמה מסוימת כל עו"ד נוסף פוגע בכלכלה, כי הוא צריך להתפרנס וזה קורה על ידי כך שהוא תובע מישהו. החלטנו שצריך יותר מהנדסים ויש עלייה מ-25 אלף מהנדסים ל-30 אלף וירידה במספר עורכי הדין מ-16 אלף ל-13 אלף.
שפה נוספת – אנגלית, כל ילד חייב לדעת אנגלית, וגם שם אנחנו בזינוק אבל לא סתם ב-5 יח"ד אלא אנגלית מדוברת שתאפשר לילדים אנגלית ברמה מאד גבוהה, אנחנו מגייסים מורים אפילו מחו"ל והם הופכים למורים בפריפריה. אנחנו מתחילים פיילוט של לימודי תוכנה החל מכיתה ב', בצורה מהנה.
לגבי נושא הערכים, אנחנו מקדמים בעיקר בצורת החינוך הלא פורמאלי – תנועות הנוער, שם אנחנו בזינוק במספר הילדים.
הנקודה האחרונה – יזמות, בעבר לימדנו ילדים להיות צייתנים וזה כבר לא עובד, אין יותר מקצועות שבהם אתה צריך לעשות רק מה שנאמר לך. למשל מודל Airbnb מאיים על המלונאות אבל הוא מאפשר לכל אחד להיות יזם. היזמות היא התכונה הדומיננטית בישראל. בישראל נותנים לנערים ולצעירים אחריות אדירה, זה קורה בתנועות הנוער ובצבא, וזה הסוד האמיתי. אבל יזמות צריך לפתח כי יזמות זה לא רק הייטק, להיפך. אני שומע את המשפט המדינה דפקה אותי ואני שואל מי זו המדינה? המדינה היא כולנו ואנחנו בונים דור שאומר אם משהו שבור תתקן, אל תקטר, תיזום".