ועידת הנגב
"העיכוב בהעברת יחידות ההייטק הצבאיות לנגב פוגע בתושבי הדרום"
כך אמר אראל מרגלית, יו"ר קרן JVP בוועידת הנגב והדרום של "כלכליסט". לדבריו, אפשר וצריך להקל על חברות טכנולוגיה לצמוח בבאר שבע כולה ולא רק בפארק ההייטק, כדי למנוע צמיחה של בועה אליטיסטית
״אי יישום החלטת הממשלה ועיכוב נוסף של 6 שנים במעבר יחידות הטכנולוגיה של צה״ל לנגב היא הפרה בוטה של הסכם כתוב ומחייב בין המדינה ותושבי הדרום - שפוגעת בהם" אמר יו"ר קרן JVP אראל מרגלית. "ההתנהלות הזו מעכבת יצירת מקומות עבודה״. דבריו נאמרו במסגרת ועידת הנגב והדרום של "כלכליסט", בנק לאומי ופסגות.
- "עובדי טבע בישראל לא צריכים לשלם על כישלונות והשקעות כושלות שבוצעו בחו"ל"
- רוביק דנילוביץ' עוקץ את צה"ל: "אם ב"ש טובה ל-IBM ודויטשה טלקום היא טובה גם ליחידות העילית"
- מנכ"ל פסגות: "הטכנולוגיה וההנגשה שלה מביאים לירידה במחירים כל הזמן"
לדברי מרגלית, יישום מעבר צה״ל לנגב הוא אפשרי וצורך מיידי: "מצידי שיקימו במקום קרוואנים. ורצוי שאותם חיילים ומפקדים יקבלו דיור בר השגה כי הם חשובים היום יותר מכל חברה טכנולוגית: אם הם יעברו לכאן, יש בכך מסר שאפשר למכור לכל חברה בינלאומית שתרצה לבוא לישראל. אין זמן לבזבז - מהפכת הסייבר מתרחשת עכשיו".
מרגלית אמר שכפי שהכירה ארצות הברית בירושלים כבירת ישראל, כך יש להכיר בבאר שבע כבירת הסייבר. לדבריו, אפשר לעשות זאת, כפי שעלתה לפניה גם ירושלים על מפת ההייטק: ״הקמנו את קרן JVP בשנת 1993 בירושלים והיו אתגרים מבחינת הביטחון, העוני והגירה שלילית. אמרו לנו לעזוב את ירושלים. הקרן היא 1.2 מיליארד והיא גידלה 120 חברות שקמו מאפס ואנו מעשר הקרנות המובילות בעולם. הבאנו את הקרן לתוך ירושלים כי כולם אוהבים להישבע על הגבולות ולעשות לתרבות ולאנשים אבל לא לתחום הטכנולוגיה. ב-15 שנים האחרונות ישנם 20 אלף עובדים טכנולוגיים חדשים בירושלים. היה מדובר בעיר שלא הייתה במפה הטכנולוגית וירושלים דורגה לאחרונה במקום ה-28 בעולם כעיר חדשנית״.
מרגלית סיפר על ההצלחות שהשיגה הקרן שלו בבאר שבע: ״האקזיט הראשון בב״ש היה בהובלת JVP חברת סייאקטיב שנמכרה לפייפאל ב-90 מיליון דולר. מאז התחלת הפעילות גויסו 300 מיליון שקל. היו השקעות ב-10 החברות שיושבות בחממת הסייבר שקמה ב-2013 וכוללות 250 עובדים״.
עוד ציין מרגלית: ״בב״ש עמדו יחד עם סטודנטים בשכונה ד׳ בעיר והם אמרו שהם מתים על העיר, אבל הם רצו להתנדב אחרי שהם לומדים. אבל הם מסיימים מחלקת מדעי המחשב או ביו-טכנולוגיה. אני סוציאל דמוקרט ואני מאמין שבב״ש צריך את המשכורות הגבוהות ביותר בארץ. הסיבה היא שאנשים דה פקטו והחברות הגדולות מתוגמלים ברמה גבוהה זה יוצר את הדבר החדשני ביותר. הקימו פה תהליך של הקמת סטארט-אפים ברמה גבוהה ביותר ויש עובדים שחלקם מהדרום וגם חלק מגיעים מהמרכז כי ככה זה שמקימים משהו חדש. אני גאה בכך שהרבה חברות הוקמו כאן בבאר שבע ועושות דברים גדולים״.
מרגלית סבור שעשיית ההייטק צריכה להיכנס למרכז באר שבע, עם תמריצים מתאימים - ולא להישאר רק בפארק ההייטק, כדי לא לייצר "בועה אליטיסטית".
"אי אפשר להשאיר את כל ההטבות רק בפארק הסייבר שליד האוניברסיטה", אמר. "תנו לחברות להקים את החברות גם בכניסה לעיר. אנו אוהבים ערים ואפשר שיהיה פארק טכנולוגי, אבל אפשר שיפתחו דברים נוספים בסיוע באזורים נוספים בב״ש".
"יש צורך בהגדלת היצע הנדל״ן להקמת החברות", הוסיף. "יקר יותר כיום להקים בב״ש חברה יותר מהקמה בת״א משום שאין עתודות להשכרה. יש צורך לתת ׳בוסט׳ להגעת הצבא ודחיפת ההטבות הטכנולוגיות. רוצים שיהיו פה 30 אלף מקומות עבודה בחמש השנים הקרובות וזו תהיה בשורה גדולה למדינת ישראל ברמה החברתית והכלכלית״.