כנס מדדים
לדעת להקשיב: סיפור חייו של ג'ון בוגל הוא שיעור חובה בכלכלה
מנהל קרנות הנאמנות הגדול בעולם היה אבי "אסכולת המדדים", שגורסת שהמפתח להצלחה בהשקעות לא טמון בהימור כזה או אחר. לפי השקפתו, אין למוח אחד, חריף וממולח ככל שיהיה, דרך אמיתית ובת קיימא לדעת או להעריך את השוק טוב יותר מאשר סיעור מוחות של מיליונים לאורך זמן
כלכלה, יעיד כל מי שמרצה בתחום או מתנסה בו בפרקטיקה, היא לא מעט עניין של פסיכולוגיה. תקוות רבים, מוצדקת או מדומיינת, יכולה להזניק את שער המטבע, כשם שחשש קולקטיבי מפני הבאות עלול לרסק אותו באחת. בשבוע שעבר הלך לעולמו מי שלקח את חוכמת ההמונים הזאת, את אותה "יד נעלמה", צעד קדימה, ולימד את כולנו שיעור במספרים ובצניעות.
ג'ון בוגל, שסיפור חייו - ממשפחה קשת יום בג'רזי למנהל קרנות הנאמנות הגדול בעולם - הוא החלום האמריקאי בהתגלמותו. הוא היה אבי אסכולת ה"היצמדות למדדים". התורה שפיתח גורסת, על רגל אחת, כי אין למוח אחד, חריף וממולח ככל שיהיה, דרך אמיתית ובת קיימא לדעת או להעריך את השוק טוב יותר מאשר סיעור מוחות של מיליונים לאורך זמן. ה"אמת" הכלכלית, טען בוגל, כבר נמצאת שם - צריך רק לדעת להקשיב.
- מנכ"ל חברת ההשקעות הגדולה בעולם: "שוק המניות הגיע לתחתית"
- ההשקעות גדלות, האקזיטים נעלמים: שנת ההתפכחות של ההייטק
- מי שנבהל, מצמץ ומכר, הפסיד את חלון ההזדמנויות לתקן את התשואה השנתית
המפתח להצלחה על פי ג'ון בוגל אינו טמון בהימור כזה או אחר, כי אם בהתייחסות למדדים החשובים ולתיקי המניות המובילים בהם בהתאם לערכם המקובל בשוק. אם משקיע מסוים רוצה להיחשף לכלכלת ארה"ב ואם נקבע, לשם המחשה, שענקית טכנולוגיה כלשהי מרכיבה 10% ממדד S&P 500, הבנוי מהתאגידים הגדולים באמריקה ובעולם - הרי שלשיטתו של בוגל אין לך כל הצדקה להקנות לה 8% או 12% בסל ההשקעות המועדף.
לא בכדי קשה לרבים גם היום, חרף ההצלחה המוכחת, ללכת לאורו של בוגל. ה"בינוניות" שהוא מכוון אליה, חיובית ככל שתהיה, מנוגדת לכאורה לטבע המשקיעים, ואולי אף לטבע האדם. הנטייה לבדוק בכל רגע נתון מה "עשתה" ההשקעה ומהי שורת הרווח, אינה מתיישבת עם הסבלנות הדרושה וההמתנה לטווח הארוך. אלא שמי שמחפש "לעשות מכה" עלול למצוא אותה גם בכיוון ההפוך. דווקא מי שדבק לאורך זמן בעקרונות של בוגל; מי שגילה אורך רוח וזכר כי אחרי יום מעונן שוב תזרח השמש, הרוויח ובגדול.
כאשר מדובר בטווח הארוך - לפעמים חיים שלמים - היצמדות למדדים פירושה לא אחת היצמדות לאפיקי השקעה זולים. בוגל הטיף גם לדמי ניהול מינימליים, שימקסמו את התשואה למשקיע. הקריאות הללו התקבלו בבוז גדול. גדולי הפרשנים כינו את משנתו "האיוולת של בוגל". אלא שבמבחן התוצאה, הם נאלצו "לאכול את הכובע" ולהודות כי הכלכלן הלא שגרתי הזה, שתמיד היה קצת אאוטסיידר, צדק בכל מילה.
הקייס הישראלי הוא מקרה בוחן מצוין, המחזק את התיאוריה: ב-2018, כשהשווקים בעולם חוו טלטלה, ישראל התגלתה כאי של יציבות. על פני השנים, השקעה בבורסה הישראלית ובחברות כחול-לבן הייתה משתלמת במיוחד. משקיעים שבשלב כלשהו בדרך איבדו אמון בשוק הישראלי - הושפעו ממשברים עתיים ותנודות נקודתיות, שכחו שמה שיורד גם יעלה, הפסיקו לתת קרדיט לטווח הארוך והעתיקו את כספם למחוזות ולטרנדים אחרים - החמיצו את ההזדמנות שנוצרה כאן. כיוון שהעתיד הנראה לעין ממילא לוט בערפל, מוטב לשיטתי, כפי שלימד אותנו בוגל, לדבוק במדדים.
קבוצת ונגארד (Vanguard) שייסד בוגל התבררה כאוונגארד אמיתי והפכה לחברת הקרנות הגדולה בעולם, המנהלת 3 טריליון דולר בארה"ב לבדה. "בדיעבד ניתן לומר שהוא תרם לרווחת המשקיעים יותר מכל איש פיננסים אחר במאה החולפת", כתב עורך "פורבס" שבתחילת הדרך חזה לו נפילה תלולה. מה ש"ג'ק", כפי שכונה ג'ון בוגל בפי ההמונים, אמר, כתב ועשה בשנות ה-70, הפך אותו לאחת מאגדות ההשקעה של כל הזמנים ויוסיף ללוות ולהנחות אותנו עוד שנים רבות. בסוף בסוף, חוכמת ההמונים והפסיכולוגיה, כאן כדי להישאר.
הכותב הוא מנכ"ל קסם קרנות ו-ETF מבית אקסלנס. האמור לעיל הינו למטרות מידע בלבד ואין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה או מכירה של ניירות ערך המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק. אין באמור התחייבות להשגת תשואה כלשהי לרבות תשואה עודפת.