כנס מדדים
ענת גואטה: "שוק ההון מכיר את כוחה של הרשות - וזה מיותר לנפנף בו"
יו"ר רשות ניירות ערך דיברה בכנס מדדים של כלכליסט בשיתוף קסם מבית אקסלנס. "הגיעו אלינו פניות של דירקטורים, גם בעקבות פרסומים בעיתונים, עם שאלות ביחס ליכולתם להשפיע. זה הפתיע אותי: התפקיד של הדירקטור ברור מכוח החוק, ואם הוא מרגיש שהוא לא יכול להשפיע אז שיקום ויחזיר את המפתחות"
יו"ר רשות ניירות ערך, ענת גואטה, סוגרת שנה ועשרה ימים בתפקיד. בשיחה שקיימה היום (ד') עם עורכת שוק ההון של "כלכליסט", סופי שולמן, בכנס מדדים של כלכליסט בשיתוף קסם קרנות ו-ETF מבית אקסלנס, היא אומרת: "בתחושה הפנימית שלי לא הרגשתי בשינוי למול תפקידי הקודמים. זה שהייתי בצד השני של הכביש, באנטרופי, ועבדתי בשיתוף פעולה עם הרגולטור, הפך את המעבר לטבעי. זו תחושה טובה לעשות שינוי ממקום שאפשר".
- שקד: "מערכת הבריאות קורסת, המדינה צריכה להזרים אליה עוד כסף"
- אבנר חדד: "השקעה במדד היא נכונה כי היא משלבת חוכמת משקיעים"
- "המדיניות של הטלת עוד ועוד דרישות הרחיקה את המשקיעים מהבורסה הישראלית"
גואטה התייחסה למה שכבר הספיקה לבצע, ואמרה כי "עשינו כמה צעדים, כמו קידום החוק להקמת הבורסה המשנית, פיתוח מוצרי השקעה חדשים כמו קרן תשתיות וקרן לעסקים קטנים"; באשר לשאלה אם צריך בכלל עוד בורסה, אמרה: "זו שאלה פופוליסטית. באותה מידה אפשר לשאול למה צריך עוד קניון. מספיק להסתכל על שוויץ וסינגפור, שם אף אחד לא שואל למה צריך יותר מבורסה אחת. ברגע שתהיה לנו ממשלה נפעל בכל הכוח לקדם את החוק שעבר קריאה ראשונה. צריך לייצר תשתית להיתכנות ומודל עסקי".
באשר לבורסה המרכזית ולטענות כי כוח ההרתעה של הרשות ירד, בדגש על האירועים עם חברות הנדל"ן האמריקאיות ואירועי פז ובזק, היתה גואטה נחרצת: "אחת ולתמיד, צריך לשים סוף לדברי ההבל הללו: שוק ההון מכיר את כוח הרשות, ולנפנף בכוח זה מיותר כשהכוח מוכר וידוע. 2018 הייתה משמעותית בתחום האכיפה, פתחנו לא פחות תיקים משנים קודמות ובכלל זה תיק 4000 ותיק שיכון ובינוי. מחלקת החקירות של הרשות אינה תוכנית לבקשתך".
בנושא השקיפות והמידע למשקיפים אמרה גואטה: "מחלקת התאגידים נמצאת בקשר שוטף והדוק עם החברות. רבות מהפעולות לא חשופות לעין הציבורית מטעמי חסיון, וגם אם הפעילות הייתה חשופה וכל פעולה הייתה מתפרסמת, זה היה משתק את השוק. לכן יש תקלה בתרגום של האופן שבו מתנהלים לתפיסת יכולת ההרתעה שלנו. אנחנו פחות מדברים ויותר עסוקים בחדרי החקירות". גואטה הבהירה כי "ב-2018 פתחנו עשרה תיקים. מחלקת החקירות הייתה שקועה בתיק 4000. אני לא חושבת שהרשות מחפשת תיקים, אלא מאתרת הפרות - ופועלת בלי למצמץ".
"דירקטורים פונים אלינו עם שאלות ביחס ליכולתם להשפיע"
בנושא הדירקטוריונים אמרה גואטה כי "גם בעקבות פרסומים בעיתונים הגיעו אלינו פניות של דירקטורים, עם שאלות ביחס ליכולתם להשפיע, וזה הפתיע אותי - כי התפקיד של הדירקטור ברור מכוח החוק, ואם הוא מרגיש שהוא לא יכול להשפיע אז שיקום ויחזיר את המפתחות. אני לא מיתממת ומבינה שזה קשור במבנה השוק. הדלת שלנו תמיד פתוחה לדירקטור שמרגיש שהוא משותק.
"אם נדע על מקרים של דירקטורים שיתקשו לקבל מידע, נדע לתקן את המצב. אנחנו כן רואים ניצנים של אקטיביות מוסדית ויותר מעורבות בחברות. צריך לברך על כך. הכוח של המוסדיים מבחינת כוח וכלים זו תרופה טובה לרגולציה. אם המוסדיים היו מלכתחילה עושים שימוש נכון בכוחם, אפשר היה לחסוך הרבה רגולציה".
גואטה נשאלה האם היא לא נותנת יותר מידי קרדיט למוסדיים, למשל במקרה של פוקס. "ככל שנדרש דיווח מפורט יותר, כמובן שפועלים, ולא תמיד יכולים לספר מה עושים. ההתעוררות המוסדית בתחילת דרכה, ויש מתח בין הרצון של התקשורת לקבל מידע לכל דבר ועניין, למול חובת החברות לדווח. לו היה משקיע שחושב שיש לו מידע על דו"ח הביקורת בפוקס, היה פונה ודורש לדווח. הנוכחות של חברות בשוק ההון היא רצונית ולא מכורח. יש היום אלטרנטיבה לשוק ההון, חברה יכולה לא לגייס את השקל הבא בשוק הסחיר, ולכן צריך לשמור על איזון. כרגולטור וכמי שמסתכל על טובת ציבור המשקיעים צריך לעודד ולפתח את השוק הסחיר. כל העדפה למעבר לשוק הפרטי פוגעת במשקיעים".