ועידת התעשייה
מנכ"ל חברת החשמל: "נאיץ את פיתוח הרשת ונכניס טכנולוגיות חדשות ואנרגיה מתחדשת"
עופר בלוך דיבר בוועידת התעשייה של כלכליסט על הרפורמה המתרחשת בחברת החשמל. "בימים הקרובים נסיים את ההליך המכרזי לבניית שתי טורבינות חדשות באורות רבין"
"מאז שהרפורמה יצאה לדרך, בתחום הייצור המכרז למכירת אלון תבור נמצא בעיצומו, יש לנו 10 מציעים שנמצאים בהליך המכרזי ואנחנו מקווים שעד מחצית השנה נוכל להודיע מי זכה. ההכנות למכרז רמת חובב בעיצומן, אני מקווה שייצא עד סוף השנה מכרז למכירת התחנה. בימים הקרובים נסיים את ההליך המכרזי לבניית שתי טורבינות חדשות באורות רבין". כך אמר היום מנכ"ל חברת החשמל, עופר בלוך, בוועידת התעשייה של "כלכליסט". לדבריו, "וחח"י תפתח באופן מואץ את הרשת להכנסת טכנולוגיות חדשות ואנרגיה מתחדשת".
- אורי אדירי: "מדינת ישראל תפסיק להשתמש בפחם עד 2030"
- אייל דרור: "התחרות מחדדת ועושה אותנו טובים יותר"
- שרגא ברוש: "צריך להוריד את הרגולציה עם מצ'טה"
לדברי בלוך, "במשך 22 שנה נעשו אין ספור ניסיונות להגיע למתווה של רפורמה. ביולי האחרון העבירה הכנסת את התיקון לחוק משק החשמל, שעיגן תהליך ארוך ומתיש של משא ומתן, משנה בצורה דרמטית משק שהיה מנומנם ולא תחרותי, והופך אותו לאחד הענפים המעניינים בכלכלה הישראלית.
"הרפורמה כוללת הגברת התחרות במקטע הייצור, מכירת תחנות כוח וירידה בנתח השוק מ-70% ל-40% תוך 6-7 שנים; הוצאת מנהל המערכת ויחידת התכנון ארוכת הטווח של חברת החשמל לחברה אחות ממשלתית, על מנת למנוע פוטנציאל לניגוד עניינים; פתיחת מקטע האספקה, למעשה המקטע המסחרי האחרון - מהמונה ועד הלקוח - והאפשרות לפתח שם תחרות; והסדרת נושא הנכסים על ידי פיתוח מואץ של רשת החשמל, באופן כזה שיאפשר כניסה של טכנולוגיות חדשות למשק החשמל - שיאפשרו דברים מעניינים בשנים הקרובות".
בלוך התייחס לשינויים שהחברה צריכה לבצע. לדבריו, "נושא מרכזי ומהותי זה השינוי המבני במשק החשמל. על מנת שחברת החשמל תוכל למלא את ייעודה, היא חייבת להשתנות גם בתרבות הארגונית, ועל ידי זה לחזק את האיתנות הפיננסית שלה. במשך שנים היא סבלה מחוב נצבר גבוה מאד. אחת המטרות היא להחזיר את חברת החשמל למקום שהייתה בו לפני חקיקת החוק ב-1996, אז הייתה חברה יציבה".
לדברי בלוך, "במישור הפנימי המילה שהיום שגורה בחברת החשמל וכל עובד מדבר עליה היא 'התייעלות'. במסגרת הרפורמה, חברת החשמל יורדת מ-11.5 אלף עובדים ל-9,000 עובדים - אחד ממהלכי ההתייעלות הגדולים שנעשו במשק שלא במסגרת משבר כזה או אחר. בשנה שעברה יצאו מיד אחרי חתימת ההסכמים הקיבוציים כ-460 עובדים לפנסיה מוקדמת, השנה ייצאו עוד 310. 80 מנהלים עברו בחברת חשמל מחוזים קיבוציים לחוזים אישיים, זה שינוי ניהולי מאוד חשוב. בנוסף אנחנו מצמצמים את שכבות הניהול בחברה, שצברה במהלך שנותיה שומנים שהיום אנחנו נפטרים מהם".
לדבריו, "בנושא הרשת נעשה צעד מאד גדול השנה. שר האנרגיה שטייניץ חתם על תוכנית פיתוח של חמש שנים בהשקעה של 6.7 מיליארד שקל. תוכנית אדירה שמופעלת ומנוהלת על ידי חברת החשמל וזקוקה להרבה סיוע מהרגולטורים השונים על מנת לממש אותה. בנושא התחרות, המהלכים להוצאת מערכת הניהול נמצאים בעיצומם. אני נפרד ממנה עד סוף השנה".
בלוך התייחס גם לשיפורים הטכנולוגיים שחברת החשמל נדרשת לקדם לאור המציאות החדשה, ואמר כי "הנושא האחרון הוא פריסת מונים חכמים שישפרו את האספקה ושירותים מתקדמים ללקוחות. המונה הוא הכלי באמצעותו אפשר לספק שירותים חכמים ללקוחות, ומצד שני לאפשר תחרות. החלק השני הוא התייעלות בשירות. כל מה שקשור ביכולת לתת שירות מתקדם יותר. כל המהלך של דגיטיציה בשירות נמצא בעיצומו. חברה שמסתכלת על שוק תחרותי, ומתכוננת להשתתף בתחרות הזו, אני בטוח שזה יהיה לטובת המשק ולטובת הצרכנים שלנו".