ועידות ניו יורק 2022 ועידת ישראל-יוון לונדון 2023 ניו יורק 2024 כלכלה ירוקה כנס מיליון להייטק Power in Diversity הוועידה הלאומית לאנרגיה פינטק 2022 עתיד הרפואה ועידת הנדל"ן 2021 פינטק 2023 כנס המסים BDO TECH TLV שבוע הסטארטאפים 2023 HealthTech משפיעות על הכלכלה The next big thing כנס כלכלת הקנאביס ועידת האנרגיה 2022 פינטק דיסקונט מנהיגות הדור הבא פריפריה טק חדשנות באשראי שבוע הסטארטאפים 2024 Banking AI Mentor Class מקומי.קום 2024 תשתיות לאומיות פורום היוניקורנס 2022 ארכיון הוועידות The Hi-Tech Effect Meet&Tech ועידה לאומית לתשתיות אי-קומרס 2021 Agrifood Tech כנס הגיוון הכלכלית הלאומית 23 כנס יזמים ותעשיינים פורום היוניקורנס שבוע הסטארטאפים 22 כנס האיקומרס IPM SUMMIT Expanding Horizons FoodTech2023 שוק ההון 2024 AISRAEL 2024 כנס התחדשות עירונית Israeli Climate Awards המוח האוטיסטי איקומרס 2022 השקעות גלובליות כנס הענן והדאטה שוק ההון 22 TechTLV2022 Innovation Cocktail Work after Work הפורום הכלכלי ערבי כנס ביטחון המזון מיאמי 2024 ניו יורק 2021 כנס השירות 2022 גיימינג 2022 טוקיו 2023 כנס אחריות סביבתית כלכלת הנדל"ן כנס האנרגיה 2024 Roadshow Event כנס סייבר 2022 ClimateTech תחזיות 2024 מובילות את ישראל שבוע החדשנות 2022 גיימינג 2023 אקדמיה שעובדת כנס מוסדיים FOODTECH 2022 GeoInt360 שבוע החדשנות Tech@Work לוגיסטיטק Open Banking שש אחרי המלחמה כנס בילינסון לחדשנות טק עצמאות גיימינג 2024 PropTech ecommerce 360 Tech on the Beach ועידת החוסן הישראלי Tech TLV 2025 הייטק 2022 כנס המטרו 2023 ועידת האנרגיה 2021 צמיחה בעולמות האשראי RoadShow Event 23 כנס AI לונדון 2024 ביטחון אנרגטי תחזיות 2025 Let's Talk Cyber כנס כלכלת המחר הכלכלית הלאומית 22 נגישות בטוחה Early on the spot משלחת העסקים לפריז TechTLV2024 הכלכלית הלאומית 24 Future of Higher Education לונדון 2022 Work Tech השקעות בראי גלובלי כנס הצמיחה שוק ההון 2023 מפתחים בחזית 2023 +Startup בטיחות במקומות עבודה +Startup Let's Talk Fintech ליברליות אונליין InvestTech 2025 ניהול פיננסי השקעות ופיננסים כנס החלל 2024

ועידת הכלכלה והתעשייה

שאול מרידור: "לא נפתור את בעיית הגירעון דרך תקציב המשכי"

ראש אגף תקציבים במשרד האוצר בוועידת כלכליסט: "אם תקום ממשלה אני מאמין שנביא תקציב לאישור ממשלה בחופש הגדול, נהיה אחרי אישור באוקטובר-נובמבר ונסיים את השנה בצורה סבירה". בהתייחסו להשפעת הקורונה על ישראל אמר כי אם ההיסטריה תימשך נראה האטה בסחר שתפגע גם בישראל

בילי פרנקל 11:1305.02.20

 

 

"אם תקום ממשלה אני מאמין שנביא תקציב לאישור ממשלה בחופש הגדול, יולי-אוגוסט, נהיה אחרי אישור באוקטובר נובמבר ונסיים את השנה בצורה סבירה". כך אמר היום (ד') ראש אגף תקציבים במשרד האוצר, שאול מרידור, בשיחה עם כתב כלכליסט עמרי מילמן, בוועידת הכלכלה והתעשייה של כלכליסט בשיתוף בזן.

 

בפתח השיחה התבקש מרידור להתייחס לראיון שערך מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד, בתחילת השבוע ושהשתמעו ממנו האשמות כלפיו בדבר התערבות פוליטית ויצירת היסטריה סביב הגירעון. הוא השיב: "יש אגף שלם, זה לא שאול מרידור, שמכינים את התחזיות שהוגשו לממשלה ושכוללות תחזית גירעון של 4% ב-2020. מה שהדו"ח אומר זה מה יקרה, אם לא יקרה כלום. זה כולל בדיקה של הכנסות, אפרופו הרבה דברים שקורים בכלכלה ישראלית ובעולם. אותו דבר עשינו בתחילת 2019 וגם אז הרבה אנשים לא אהבו מה שעשינו. אז אמרנו 3.6% בסוף הסתיים עם 3.7%. לצערי יש בעיית גירעון שיכולים וצריכים לטפל בה. אני רק אומר שהממשלה צריכה לעשות את זה".

 

 

 

עוד ציין, כי "הגענו לדיון בממשלה ובסופו, לאור העובדה שהתארך, רה"מ ביקש לקיים דיון המשך. אני מניח שהוא יתקיים ומניח שבסוף הממשלה תאשר את התחזית, בסוף תפקידה להראות מהו המצב. הממשלה הבאה שתגיע, אני מקווה, היא זו שתצטרך לעשות סדרי עדיפויות. אנחנו חוששים שהגירעון המבני עמוק יותר מ-4% וצריכים להגיע לסביבת גירעון של 2.5% כדי לשמור על יחס חוב תוצר ברמה סבירה".

 

שאול מרידור שאול מרידור צילום: יריב כץ

 

דו"ח מבקר המדינה, שעדיין לא התפרסם, מדבר על יחסים עכורים בהנהלת האוצר. אפשר לנהל ככה מדינה?

"זה לא עניין של יחסים. בסוף לכל אחד יש תפקיד. החשב הכלכלי ואני עובדים קשה על השנה הנוכחית ומכינים גם את השנים הבאות. גורמי המקצוע עובדים טוב. זה לא שאין חיכוכים אבל הדברים הללו נפתרים בסוף. אני יודע שיש עניין לדבר על יחסים, אבל יש פה משהו מהותי".

 

אתם לא מוציאים 30 מיליון שקל לחלוקת תלושי מזון לנזקקים, אבל רואים שתקציבי הישיבות שמרו על יותר מחלקם היחסי.

"תקציב המשכי הוא תקציב קשה, יש לנו מעט כסף לחלק. לוקחים את מה שהיה ב-2019 ומעתיקים אותו, אנחנו צריכים יותר מ-20 מיליארד, יותר ממה שיש, והחוק מגדיר מה משולם ומה לא. חוזים ושכר משולמים לפי הרבה דברים, זה מצריך אותנו לעשות קיצוץ עמוק בהרבה דברים שאנחנו רגילים לקבל ואני מאמין שככל שהשנה תתקדם, נראה עוד כאלה. מן הסתם אם נגרר לעוד מערכת בחירות זה יהיה יותר קשה".

 

בתשובה לשאלה מה יקרה אם המדינה תכנס לעוד סבב בחירות, ציין מרידור כי התקציב ההמשכי יימשך כל השנה. "בתכל'ס, הרבה שירותים לא ניתנים (כיום-ב.פ.) לאנשים ברמה סבירה, ההחלטות מאוד קשות, כל הדברים שצריך לאשר עוברים דרך החשב הכללי. אם ימצאו מקום שאפשר לקחת אז ייקחו. לצערי אני אומר שיש הרבה פרויקטים ומקומות שלא ניתן (להם) כסף, דברים שהם טובים, כי אין יכולת לממשלה.

 

"כולם חושבים שבתקציב המשכי שיש ריסון גדול של הגירעון נראה ירידה של הגירעון אבל זו ירידה זמנית", הוסיף. "זה קצת קיצוץ טיפש, בסוף אני מאשר כי אין לי ברירה, גידול בשכר כתוצאה מהסכמים של 2% ולא מאשר 30% תמיכות לארגוני רווחה ולעמותות שעוסקים באנשים הכי אומללים בחברה הישראלית, שצריכים עזרה, והסיבה היחידה היא איך שהחוק בנוי. האם זה חכם? לא, אבל זה מה שהחוק מאפשר. את הגירעון לא נפתור דרך תקציב המשכי אלא דרך ממשלה שתקבל החלטות".

 

איך נגיף הקורונה עשוי להשפיע ואיך נערכים?

"שאלה קשה, אין לי תשובה אחת. יש שתי שאלות, האם זה נגיף שמשפיע בעיקרו על סין או עם השפעה עולמית, ושנית, האם זה יימשך כמו שארגון הבריאות העולמי צופה, שהשיא יהיה באפריל ושזה יימשך חודשים ארוכים. ככל שזה יהיה יותר ארוך ההשפעה תהיה קשה יותר, וככל שיהיה בינלאומי ההשפעה תהיה יותר גדולה. ברמה הישירה, סין מנהלת סחר עם ישראל, וברור שככל שזה יימשך וישפיע יותר במחוזות בסין, תהיה גם על היחסים הישירים השפעה יותר גדולה ודרמטית. אם תהיה השפעה על הסחר העולמי, שגם ינבע מהבהלה בעולם וממה שאנשים חוזים שיקרה, נראה האטה בסחר וכמובן שזה ישפיע על ישראל, שהיא פתוחה מאוד. אני מקווה שזה לא יקרה אבל עוד מוקדם להגיד".

 

אמרת שהתקציב יאושר בחופש הגדול. החופש הגדול הוא בעיקר נטל, אתמול הממונה על השכר התייחס לכוונה לבטל עבודה בימי שישי. מה דעתכם?

"יש יותר מ-70 ימים שמערכת החינוך שובתת ושוק העבודה עובד. זו מציאות מאוד קשה, שמשפיעה דרמטית על הפריון שלנו ועל היכולת של הורים למצוא פתרונות טובים. וזה נטל גדול גם על ההורים וגם על המשק. בעינינו ראוי לשנות את זה, ילדים לומדים בשישי ורוב המשק לא עובד, יש הרבה מאוד חגים, את האנומליה הזו צריך לשנות. זה צעד שנביא לדיון אצל מקבלי החלטות ועם המורים. זה לא יקרה מחר בבוקר. האם כלכלית זה הדבר הנכון לעשות? חד משמעית כן".

 

שר הביטחון אישר את תוכנית הרמטכ"ל הרב שנתית, שהיא הרבה תוספות למערכת הביטחון. אתמול ראינו שהפנסיה מגיעה ל-20 אלף, זה היה אמור להיות 12 אלף.

 

"הדיון עם מערכת הביטחון על סיכום תקציבי רב שנתי עוד לא החל. הוא יחל עם כינונה של ממשלה חדשה, עם ראש הממשלה ושר הביטחון שיהיו. רק כשנקבל דירקטיבה נתחיל לפעול, נדרשו ממערכת הביטחון רפורמות למען המשק, וחשוב שגם את השיח עצמו צריך להשאיר ברמה מכבדת, קודם נשב עם הרמטכ"ל ואח"כ נחלוק אתכם".

 

מיסוי משקאות ממותקים לכלל המשקאות, זה לסגור את הבור בתקציב?

"בישראל אנחנו במקום השלישי בעולם בכמות הילדים ששותים מדי יום משקה קל. אחוז הסכרת אצלנו מהגבוהים בעולם המערבי ואם לא נפעל אנחנו בבעיה שבסוף תשפיע על התקציב. בראש ובראשונה, המס הזה נועד להשפיע על התנהגות וברוב המקומות בעולם זה קרה. שנית, הוא יביא הרבה הכנסות למדינה. כדי לשמר את רמת השירותים שהממשלה נותנת לאזרחים, עדיף מיסים שנותנים על התנהגות טובה על פני מס הכנסה".

 

שר האוצר משה כחלון היה שר הטוב?

"אני לא נותן ציונים לשרים, קטונתי. עבדתי עם שר האוצר ואני מודה לו על המינוי שלי. לא ממקומי לתת ציונים, לא לשר האוצר ולא לאף אחד".

x