כנס הקנאביס
יואב קיש: "הדרך להורדת מחיר הקנאביס היא תחרות לאורך כל שרשרת הערך"
בעוד הייצוא תקוע, ועימו מאות מיליוני השקלים שהושקעו בשוק הקנאביס המדשדש, הפכה ישראל דווקא למעצמת ייבוא, הפוגע ביצרנים המקומיים. סגן שר הבריאות בכנס "כלכלת הקנאביס" של כלכליסט ומשרד "פרל כהן": "הייבוא עוזר לתחרות. אם הוא יאיים על התעשייה המקומית, נבחן לא לאפשרו"
סגן שר הבריאות, ח"כ יואב קיש, משליך יהבו על הורדת מחירי הקנאביס הרפואי למטופלים; דורש ממשרד האוצר להעביר תקציב לסל קנאביס רפואי ייעודי שבלעדיו הוא לא מוכן לאפשר את הייצוא; ומסרב לערבב את נושא הקנאביס הרפואי, אותו משרדו רואה כתרופה, עם חוק הלגליזציה. קיש דיבר בכנס "כלכלת הקנאביס" של כלכליסט ומשרד "פרל כהן".
- קנאביס הפנאי האמריקאי נתקל במשוכה נוספת בדרכו לבורסת ת"א
- טוגדר פארמה מציגה: התחזיות בשמיים, אך התוצאות התרסקו
- "השותף הנסתר" תובע ממנכ"ל יוניבו מחצית מהמניות שלו
"פעילותי בנושא מתרכזת בשני דברים, והם: מעבר המטופל מרישיון קנאביס רפואי המתקבל מידי היק"ר (היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות) למרשם רופא שיוריד הבירוקרטיה, והנגשת המחיר", אמר קיש לעורך הדין אילן גרזי, שותף בכיר וראש מחלקת שוק ההון במשרד עורכי הדין פרל כהן צדק לצר ברץ.
קיש מונה לתפקידו בחודש מאי האחרון ועם כניסתו לתפקיד הצהיר כי יסדיר את שוק הקנאביס הרפואי בד בבד עם הורדת מחירי מוצריו למטופלים. לשאלתו של עו"ד גרזי כיצד יוריד את המחירים, ענה קיש, כי לדעתו "צריך להוזיל את המחירים ללא התערבות או סבסוד של סל התרופות, שהקנאביס לא יכול להיכנס אליו כי אינו מוגדר עדיין כתרופה. הדרך להורדת המחיר היא תחרות לאורך כל שרשרת הערך, ובמסגרת השינויים שהצעתי (לרפורמת הקנאביס של משרד הבריאות) בכוונתנו לאשר לבתי המסחר של הקנאביס הרפואי למכור ישירות למטופלים. פנו אליי גם מספר יצרנים שמוכנים להוריד את המחיר לטווח של 100-150 שקל ל-10 גרם קנאביס במידה שהייצוא ייפתח, וכאן נכנס משרד האוצר לתמונה, שצריך להבין שיהיה צורך בסל ייעודי לקנאביס, בשביל לטפל במקרים החריגים".
הכנסת השינויים לתוקף מתוכננת על ידי קיש עד סוף נובמבר הקרוב, כאשר לדבריו ייתכן וכי יידרשו מספר חודשים נוספים להטמעתם. לדבריו, "אבל מעבר מרישיון יק"ר למרשם, אני מאמין שאצליח לעשות זאת עד נובמבר".
הייצוא מחכה להשלמת תקציב
למרות שייצוא הקנאביס הרפואי כבר אושר לפני כשנה ושמונה חודשים בממשלה, הוא נשאר תקוע גם תחת הנהגתו של קיש, שהיה זה שאפשר אותו, לאחר שהעביר כיו"ר וועדת הפנים של הכנסת בדצמבר 2018, את תיקון החקיקה לפקודת הסמים המסוכנים שהסדיר את הנושא.
כשנשאל על ידי גרזי מתי יוכלו השחקנים המקומיים לממש את פוטנציאל השקעותיהם ולהתחיל ייצא, ענה קיש, כי "אני מתחבר לאתגר של מדינת ישראל לייצר שוק קנאביס גדול עם נוכחות בינלאומית משמעותית. הנחיתי את משרד הבריאות לאפשר פתיחה החוצה למוצרים מסוימים, בכמות מצומצמת, ולמשך תקופה קצרה, כדי לאפשר ליצרנים דריסת רגל בשווקים הגלובליים במסגרתה יוכלו לבדוק איך המוצרים שלהם מתקבלים".
יישום הייצוא באופן מלא, מחכה, לדברי קיש, להשלמת אישור תקציב ראשוני לשוק הקנאביס הרפואי שעומד על 100 מיליון שקל אותם מבקש קיש מהאוצר. "דיברתי עם האוצר אפילו על תקציב ראשוני של 40 מיליון שקל עד ינואר 2021", אמר קיש, "וברגע שזה יוסדר, חודש אחרי זה ייפתח הייצוא. אני צריך את האוצר לגבי הייצוא, זה קשור גם בהשתתפות קופות החולים במימון קנאביס רפואי במקרים הקשים".
אבל בעוד השוק מחכה לייצוא, ישראל הפכה תוך חצי שנה בלבד ליבואנית הקנאביס הגדולה בעולם, המייבאת כטונה של קנאביס בחודש. מגדלי הקנאביס המקומיים דורשים מקיש לסגור את אפשרות הייבוא, כפי שעושות מדינות אחרות דוגמת קנדה, אך קיש אינו רואה בייבוא סכנה לתעשייה המקומית, ואמר במהלך השיחה עם גרזי, כי "התעשייה המקומית נמצאת בשלב התהוות, ויש לה גם צד שני בדמות המטופלים, שלפני חצי שנה חוו מחסור. הייבוא הגיע בזמן הנכון. היום אנו אמנם במקום אחר מבחינת מלאי, אבל עדיין איני רואה סיבה להתערב כרגולטור ולמנוע ייבוא. כן חשוב לי שהמחירים יירדו ויגיעו מוצרים איכותיים. ברור שלא הייתי רוצה שהיצרנים המקומיים יקרסו. זו לא הכוונה ואנו גם לא בנקודה הזו. הייבוא מאפשר תחרות נוספת בשוק כרגע. אם הייבוא יאיים על התעשייה המקומית נבחן לא לאפשרו".
לשאלה כיצד תתהווה הלגליזציה בישראל ענה קיש: "ברמה האישית, התחלתי מנושא של אי הפללה, וכיום, לאחר שבחנתי את השווקים במספר מדינות בהן קיימת לגליזציה אני גם בעדה. הנתונים מראים שאין תופעות שליליות, והמצב די יציב. בין אם בצריכת סמים בקרב בני נוער, תאונות הנגרמות מצריכת קנאביס ועוד. אבל ברגע שעברתי למשרד הבריאות אני לא מתעסק בנושא הלגליזציה, שכן הוא לא בליבת פעילות המשרד בו אני מכהן, ואני לא רוצה שיהיה ערבוב בין נושא הלגליזציה לבין הקנאביס הרפואי, שגם כך מערבבים ביניהם רבות. אנו, במשרד הבריאות, מתעסקים בבעיות ההתמכרות בנושא, שנגרמות בדיוק כמו באלכוהול".