שיחת ועידה
חיים כצמן: "הסיכוי של ביידן לנצח בפלורידה - די קטן"
במסגרת ועידת כלכליסט בנושא הבחירות בארה"ב והשפעותיהן הכלכליות, מנכ"ל חברת הנדל"ן גזית גלוב מצנן מעט את התחזיות לניצחון ודאי של ביידן על טראמפ; "בפלורידה חיים יותר מ-400 אלף מהגרים שמגיעים מתוך ארה"ב - כי אין מס הכנסה מדינתי - מאמין שרובם יצביעו בעד טראמפ"; לטענתו, לא צפויה תגובה חריפה בשוקי ההון בעולם, לא משנה מי ינצח
"אני חושב שחרף כל התחזיות האופטימיות לביידן, הסיכוי שלו לנצח בפלורידה הוא די קטן", טוען מייסד ומנכ"ל גזית גלוב, חיים כצמן בשיחה עם סופי שולמן, במסגרת ועידת כלכליסט בנושא הבחירות בארה"ב והשפעותיהן הכלכליות.
- נערכים לעימות האחרון בארה"ב: מיקרופונים יושתקו למורת רוחו של טראמפ
- בוול סטריט כבר בונים על השקעות ביידן בתשתיות ואקלים
- גזית גלוב שיעבדה קניונים בארץ - הריבית בגיוס החוב נחתכה ל-1.08%
"נדמה לי שלא לקחו מספיק בחשבון את העובדה שבפלורידה חיים יותר מ-400 אלף מהגרים שמגיעים מתוך ארה"ב", הוא מסביר. "והם באים לפה בגלל מזג האוויר הטוב ומשום שאין פה מס הכנסה מדינתי. לכן, אני מאמין שרובם יצביעו בעד הארנק שלהם ובעד טראמפ".
בנוגע למצב העניינים ברמה הפדרלית ביום שאחרי הבחירות, כצמן מצביע על שני תסריטים בעלי הסבירות הגבוהה ביותר להתממש: "אחד, שכל העסק לא יוכרע תוך כמה שבועות וכולם יכססו ציפורניים, והשני שיהיה פה ניצחון מרשים מאוד לביידן ברוב המדינות המתנדנדות ובעשר וחצי בלילה כבר נדע את התוצאה".
אחת ההצעות אותה צפוי לקדם ביידן אם ייבחר, הוא העלאת המס על רווחי הון. "כדי שהמס על רווחי הון יעלה, צריך שהדמוקרטים ישלטו גם בסנאט - מה שדי מוטל בספק", טוען כצמן. "אם ביידן ינצח אני צופה תוצאה שבה הנשיא הוא דמוקרטי וכך גם הבית התחתון - הקונגרס, אבל הסנאט ישתלט על ידי רפובליקנים. אם הדמוקרטים ישתלטו, מדובר בתסריט אחר לגמרי, אבל קשה מאוד להעריך את הסיכויים שלו כרגע. בהנחה שהתרחיש הסביר יותר יתממש, יהיה קשה מאוד להעביר חקיקה כזאת, של העלאת המס על רווחי הון, והסטטוס קוו יישמר", הוא מדגיש.
מבחינת ההשפעה על השווקים, כצמן לא צופה תנודתיות יתר: "אם טראמפ ייבחר, אז זה יהיה בגדר עסקים כרגיל. גם אם ביידן ייבחר, אני לא חושב שהבורסה תגיב בצורה חריפה לכיוון כזה או אחר. בסך הכל הדברים נעשים בצורה די מבוקרת".
ברקע הקרב הצמוד בין המתמודד הדמוקרטי והרפובליקני, כצמן מצביע על ייחודיות הבחירות הנוכחיות בהשוואה לבחירות עבר, באופן שבו מתנהלים הקמפיינים: "המערכת הזאת מתנהלת בצל הקורונה. אם היינו רגילים ל-2-3 עצרות כל יום עם אלפי אנשים, המודל הזה לא מתקיים יותר. טראמפ מנסה לשמר את המודל הישן, הוא טס משדה תעופה אחד לשני, אבל גם זה לא עם המספרים הרגילים. לא עצרות של 30-40 אלף איש. הבחירות הן הרבה יותר ברשתות ובטלויזיה".
אף שהיא מעצבת את אופן התנהלות הקמפיינים, כצמן טוען שהקורונה לא נמצאת גבוה בסדר היום הציבורי, לפחות בהשוואה לישראל. "הנושא העיקרי המסוקר הוא לא הקורונה, אבל היא כן נוכחת מאוד בכלכלה. כך שהיא משמעותית מאוד", הוא אומר.
"נכון שאמריקה פיצתה את האזרחים בתוכניות סיוע כמו ה-PPP, כך שהצריכה ירדה בסך הכל ב-2% לעומת ספטמבר של שנה שעברה, אבל הכלכלה עצמה נפגעה באופן משמעותי הרבה יותר. במובן הזה, הקורנה ואופן הטיפול בה הן אירוע מרכזי בבחירות. אני חושב שהבחירות יושפעו מאוד ממידת הרצינות שהממשל מייחס למגפה". אני מניח שאם ביידן יבחר תהיה תוכנית סיוע הרבה יותר נרחבת", הוא הוסיף.