ועידת התחזיות
"העבודה מהבית לא הפחיתה את היעילות, היא העלתה אותה"
כך אמר אור עופר, מנכ"ל SimilarWeb, בוועידת התחזיות של "כלכליסט". עם זאת לדבריו, "המגע האישי, ומפגשים כמו סיעור מוחות ושיחות מסדרון, מייצרים גם חדשנות וגם סנכרון ברמה הבין-אישית - כל אלה נפגעו". הוא ציין כי "החברה תעבור למודל של עבודה היברידית גם כאשר יתאפשר לעבוד 5 ימים מהמשרד"
"אחת התובנות המפתיעות מהתקופה הזאת היא שלמרות ההתאמות שנדרשו והשינויים שעברנו - הפרודוקטיביות דווקא עלתה במקום שאפשר היה לצפות שתרד. המעבר לעבודה בזום שיפר את החיבור בין כולם ואת התקשורת בין כולם, במיוחד בחברה כמו סימילאר ווב שעובדת עם משרדים בכל העולם", כך אומר אור עופר, מנכ"ל SimilarWeb, בשיחה עם כתב "כלכליסט" מאיר אורבך במסגרת ועידת התחזיות 2021 של "כלכליסט" בשיתוף בנק הפועלים ופסגות בית השקעות.
עם זאת, לדברי עופר, נראה דווקא שנרשמה פגיעה בחיבורים הבין-אישיים. "גייסנו השנה 200 עובדים שנכנסו מיד לעולם של עבודה מרחוק, אז המגע האישי, ומפגשים כמו סיעור מוחות או שיחות מסדרון שמייצרות גם חדשנות וגם סנכרון ברמה הבין-אישית - כל אלה נפגעו. לכן, אנחנו מנסים לפצות על זה ביותר פגישות יזומות בזומים וכדומה", אמר.
לדבריו, אנחנו נכנסים לשנה מאוד מעניינת, שבה אחרי שהעולם השתנה, כולם מסתכלים קדימה ומנסים להבין איך ייראה עולם העבודה אחרי כל ההתאמות שהתחלנו ליישם. "אנחנו, למשל, החלטנו לעבור למודל של עבודה היברידית גם כאשר יתאפשר לעבוד 5 ימי עבודה מהמשרד. מבחינתנו, נאפשר יומיים של עבודה מהבית ועוד 3 ימים של עבודה מהמשרד, כשיומיים מתוכם יהיו קבועים בהתאם לצרכים של כל צוות ויום העבודה הנוסף של עבודה מהמשרד יהיה לשיקולו של כל עובד".
"כל ההתאמות הללו מחייבות הרבה מאוד היערכויות לוגיסטיות בניהול המשרד: איך הופכים מצד אחד שולחנות עבודה אישיים ל'שולחנות חמים', אבל מצד שני מאפשרים בכל זאת עבודה מלאה מהמשרד לאלה שמעוניינים בכך; צריך לתכנן בהתאם את מבנה המשרד ואת מכסת מקומות החניה וכדומה. כל הלוגיסטיקה הזאת גם צריכה לאפשר בכל זאת לכמה שיותר עובדים להיפגש עם כמה שיותר עובדים אחרים, כדי לחשוף אותם לתרבות הארגונית", אומר עופר.
מבחינה עסקית, לדברי מנכ"ל סימילאר ווב, אף שבשנת 2020 נרשמו מהמורות ועליות ומורדות, הרבה חברות, בעיקר בתחום התוכנה, דווקא חוו השנה צמיחה וביקוש מואץ לשירותים שלהן, בגלל שכולם עובדים מרחוק ודרך האינטרנט. "מבחינתנו, זאת הייתה אחת השנים הטובות שהיו לנו אי פעם, ואנחנו מצפים שזה גם יימשך בשנה הבאה", אמר.
סימילאר ווב שהוקמה בשנת 2007 על ידי עופר פיתחה פלטפורמה למדידת התנהגות מקוונת וחיזוי העולם הדיגיטלי. הכלים שלה משמשים, בין השאר, מנהלי מותג בחברות גדולות לניתוח התנהגות לקוחות והשוואה לביצועי מתחרים. הטכנולוגיה של החברה אוספת מידע ממאות מקורות ומשתמשת באלגוריתמים מתקדמים של למידת מכונה על מנת לספק תמונה מלאה של הפעילות הדיגיטלית בזמן אמת. "בגלל שאנחנו מודדים את האינטרנט, אנחנו חשופים בעצם לכל השינויים שמתחוללים ברשת. כך אנחנו יכולים לראות שבשנה האחרונה כל תחום הקניות אונליין השתגע, או זינוק בביקוש לשירותים שמחברים בין האופליין לאונליין כמו אפליקציות של בנקים, או כל תחום משלוחי המזון והגיימינג. בגלל שיש המון שינויים ומנצחים ומפסידים חדשים והתנהגות הצרכנים משתנה - נוצר גם ביקוש למוצר שאנחנו מספקים, שנותן תובנות על מה הולך ומהן המגמות.
"להערכתי, רוב חברות ההייטק יעברו למודל היברידי מבחינת העבודה. ההייטק זו תעשייה אטרקטיבית שהאפשרות לעבודה היברידית בה רק תיתן לה עוד יתרון לעומת המגזרים האחרים. עד היום סימילאר ווב יכלה לגייס עובדים בעיקר בתל אביב והמרכז כי המשרדים שלנו הם בעזריאלי שרונה, והעובדים שהסכימו לעבוד איתנו בדרך כלל היו בטווח של שעת נסיעה מהבית לעבודה. קצת ירושלים, קצת חיפה, אבל באר שבע או רמת הגולן כבר לא הסתדר. עכשיו אנחנו אטרקטיביים לכלל המדינה - גם מקריית טבעון או עפולה אם צריך להגיע רק פעמיים בשבוע לעבודה.
"תחום נוסף שבאופן טבעי ראינו בו חיסכון השנה זה כמובן הנסיעות העסקיות, כיוון שאנחנו חברה גלובלית עם 12 משרדים בעולם. אמנם בתוכניות העבודה לשנת 2021 הקצינו בתקציב הטיסות והאירוח בחו"ל את הסכום שציפינו לבזבז בתקופה של לפני הקורונה, אבל האמונה של כולנו היא שייקח עוד הרבה זמן עד שנחזור לרמות האלה. גם בגלל שהעובדים פחות מרגישים בנוח לעלות על טיסה, וגם כי הלקוחות לא רוצים להביא אנשים מבחוץ פנימה. לכן נראה שיידרשו עוד כמה רבעונים עד שנוכל להבין איך ייראה עולם הנסיעות העסקיות בעולם של פוסט קוביד".
מנכ"ל סימילארו וב סיים את השיחה בנימה אופטימית וציין: "אני מקווה ש-2021 תהיה מדהימה, מפני שרואים בעצם שרוב חברות הטכנולוגיה נמצאות בעלייה והקורונה עושה להן טוב. סימילאר ווב היא אחת כזאת. אבל מהצד השני חברות מתחומים שנפגעו יותר כמו נסיעות ומסעדנות שברור שהיתה להן שנה קשה - גם הן יתחילו להתרומם. כמובן בהנחה שהחיסונים יעבדו כמו שצריך".