גאוות יחידה: קבוצות ריצה במקומות עבודה
מרתון תל אביב מתקרב, והרצים מגבירים אימונים. "כלכליסט" שוחח עם עובדים של חמש חברות, שהחליטו לרוץ ביחד והרוויחו גם גיבוש חברתי ואורח חיים בריא
יותר ויותר מקומות עבודה מעודדים הקמת קבוצות ריצה לעובדים, מארגנים להם מסגרות אימונים ומממנים את דמי ההרשמה למירוצים ואת החולצות נושאות הלוגו. העובדים יוצאים נשכרים בתחום שיפור הכושר, וגם מתגבשים ונהנים מאווירה טובה יותר בזמן העבודה. חמש קבוצות שישתתפו במרתון תל אביב ב־8 באפריל מספרות ל"כלכליסט" את חוויותיהן.
משרד עורכי דין גורניצקי. עו"ד רועי צ'פניק, מעובדי החברה, מספר כי הרעיון להקמת הקבוצת נבע מהעובדים. השותפים בירכו על היוזמה, וראו בה פעילות משותפת שתגוון את השגרה במשרד ותאפשר לעובדים להכיר זה את זה ולבלות יחד בשעות שלאחר העבודה. לדברי צ'פניק, שהתנדב לאמן את הקבוצה, ההיענות מפתיעה והגיבוש עובד פלאים. הקבוצה: 17 רצים (אשה אחת, 16 גברים), בני 55–25, מתוך כ־100 עובדים. מרבית החברים ירוצו במקצה ה־10 ק"מ, 2 בחצי מרתון, אחד במקצה המלא. אימונים: מדי יום רביעי ב־20:30 יוצאים לריצה בפארק הירקון. באימונים הראשונים רצו 3–4 ק"מ, עכשיו רצים 6–8 ק"מ. חוויות מהשטח: צ'פניק מודה שלא קל להכתיב שגרת אימונים לחבריו הדעתנים. כל שינוי מסלול או קצב מעורר התנגדות ועולה לדיון קבוצתי, שבסופו מחליטים כמה רצים ובאילו שבילים.
אבל האווירה ככלל חיובית מאוד, ומחלחלת גם למשרד: "בקבוצה רצים מתמחים עם עורכי דין בכירים ושותפים, ולומדים להכיר זה את זה במפגש לא פורמלי. מחליפים מיילים בנושאי ריצה, ומקניטים את מי שמבריז מהאימונים או לא עומד בקצב", אומר צ'פניק.
רדקום. לפני כשלוש שנים, לקראת מירוץ של חברות הייטק, הוקמה קבוצת הריצה של רדקום, ששומרת על שגרת אימונים פעילה לאורך כל השנה, משתתפת בקביעות במירוצים ובימים אלה נערכת למרתון תל אביב. יגאל כהן, מנהל בד"ס (בדיקות סופיות) בחברה, שהתנדב לתפקיד הקפטן, מספר שהקרדיט על רעיון הקמת הקבוצה שמור למחלקת משאבי אנוש, שביקשה לעודד את העובדים - העושים שעות ארוכות בישיבה מול המחשב - לעסוק בפעילות ספורט. אחרי שלוש שנים כבר אפשר להכריז על הצלחה גדולה, וכיום קרוב לשליש מהעובדים חברים בקבוצת הריצה. הקבוצה: 30 רצים (6 נשים, 24 גברים), בני 55–24, מתוך 100 עובדים. החברים ירוצו במגוון מקצים, מהעממי ועד למרתון.
אימונים: מדי יום שני ב־18:30 נפגשים לאימון קבוצתי של 60–90 דקות בפארק הירקון. לפני מירוצים מגבירים את תדירות האימונים לפעמיים־שלוש בשבוע. חוויות מהשטח: לדברי כהן, קבוצת הריצה הצליחה לשנות הרגלים בחברה: "זה מורגש במסדרונות. אנשים מדברים על ריצה כל הזמן. זה הכניס אווירה של שמירה על כושר ואורח חיים בריא. בשעות אחר הצהריים של ימי חמישי מקובלת אצלנו 'קבלת שבת' עם הרבה כיבוד. אם בעבר זללנו בורקס ומתוקים, היום דואגים לנו למזון בריאות - בעיקר פירות ויוגורט".
בית ההשקעות פסגות. רונן טוב, מנכ"ל פסגות, מספר כי את הקמת הקבוצה יזמו עובדים שרצו באופן עצמאי בשנה שעברה במרתון תל אביב. "אבל לא היה קשה לשכנע אותי", אומר טוב, שבשבע השנים האחרונות התמכר לריצה (הוא רץ 10–15 ק"מ, 4 פעמים בשבוע, לפני שעות העבודה) וירוץ עם העובדים גם במרתון הקרוב. "יום שהתחיל בריצה לא יכול להיות יום רע, מבחינתי. אני מכיר מקרוב את היתרונות הרבים שיש לריצה ואת ההשפעה החיובית שלה על התפקוד בעבודה. זאת פעילות מחשלת שמחברת בין אנשים, ולכן תמכתי בהקמתה של הקבוצה לקראת מרתון תל אביב הקרוב, ואני מקווה שזה יהפוך למסורת". הקבוצה: 40 רצים (9 נשים, 31 גברים), בני 50–25, מתוך כ־800 עובדי פסגות, שירוצו בכל המקצים (4.2 ק"מ, 10 ק"מ, חצי מרתון ומרתון).
אימונים: אין אימונים קבוצתיים, אבל העובדים בדרך כלל מתארגנים להתאמן בזוגות. לדוגמה, גיא גלעדי, מנהל מערך לקוחות פרטיים, ואלירן פלג, ראש צוות במרכז מכירות, מתאמנים יחד כבר ארבעה חודשים לחצי מרתון (21.1 ק"מ). הם רצים פעמיים־שלוש בשבוע, אחרי 21:00 בטיילת של תל אביב. חוויות מהשטח: לוקחים את העבודה לריצה, ומנצלים את האימונים להמשך שיחות ודיונים - הפעם בדופק גבוה.
ויזה כאל. קבוצת הריצה של החברה הוקמה לקראת מירוץ הלילה של נייקי באוקטובר האחרון, ולאור ההצלחה הוחלט להשתתף גם במרתון תל אביב הקרוב. יגאל דויף, מפעיל מערכות מחשב שב־15 השנים האחרונות מתפקד בהתנדבות גם כרכז הספורט בחברה, מספר על מגוון פעילויות ספורטיביות שמציעה החברה לעובדים - למשל חדר כושר פרטי, שיעורי ספינינג, יוגה, פילאטיס וזומבה, מסורת בת 25 שנים של השתתפות בספורטיאדה (הליגה למקומות עבודה) ומשלחות לאירועי ספורט מגוונים, כמו מירוץ המדרגות בעזריאלי. הקבוצה: 20 רצים (3 נשים, 17 גברים), בני 62–22, מבין 1,400 עובדים בחברה. הם ירוצו במקצים ל־4.2 ק"מ, 10 ק"מ וחצי מרתון.
אימונים: תובעניים. חברי הקבוצה נפגשים בימי שני ורביעי בשעה 6:00 בלובי של בניין המשרדים בגבעתיים, ויוצאים משם לרוץ בפארק הלאומי ברמת גן. על האימונים מופקד מאמן ריצה מוסמך, ולקראת המרתון הם מתכננים להגביר את הקצב. חוויות מהשטח: דויף ממליץ לכל חברה לעודד את העובדים להשתתף באירועי ספורט, שמשרים אווירה טובה ורעננה במשרד. את האימונים הוא ממליץ לערוך בשעה מוקדמת בבוקר: "ריצה בתחילת היום מזרימה אדרנלין לפני העבודה. בתום האימון כולנו הולכים להתקלח במלתחות של חדר הכושר, ומגיעים יחד למשרד רעננים ומוכנים ליום החדש".
מבטח סימון. הרעיון לפתוח את קבוצת הריצה נולד במחלקת משאבי אנוש לקראת מרתון תל אביב הקרוב. יהודית ציטר, מנהלת משאבי אנוש, מדגישה עד כמה החברה - שמנהלת הסדרים פנסיונים ופיננסיים - מעודדת אורח חיים פעיל, ומספרת גם על קבוצות כדורסל וכדורגל. הקבוצה: 20 רצים (12 נשים, 8 גברים), בני 45–25, מתוך 800 עובדים בחברה. מרבית חברי הקבוצה ירוצו במקצה 4.2 ק"מ, וישלחו נציג אחד למרתון.
אימונים: אחת לשבוע, בשעות הערב המוקדמות, נפגשים בפארק הירקון לריצה קבוצתית. אחד מעובדי החברה, מרתוניסט וחובב ריצה, התנדב לאמן, ויועץ לחברים מניסיונו האישי. חוויות מהשטח: בשונה מהקבוצות האחרות, כאן יש רוב מוחץ לנשים, שעוד לפני המירוץ הראשון כבר חושבות קדימה ומקוות להפוך את האהבה החדשה למסגרת מחייבת וקבועה.