$
פנאי

"כולם צופים בפורנו ובדאעש"

לאמן עודד עזר נמאס להיות פסיבי, אז בתערוכה במכון הטכנולוגי חולון הוא מציג שאלות נוקבות: על עריפת ראשים, על דור המסכים ועל מיילי סיירוס והכדור

רעות ברנע 08:3507.01.15

"בעבודות שלי אני לא מדבר עברית או אנגלית, אני מדבר אינטרנטית", אומר האמן והמעצב הגרפי עודד עזר עם פתיחת תערוכתו "Practical Particles" בגלריה ויטרינה שבמכון הטכנולוגי חולון (HIT).

 

זו תערוכת היחיד הראשונה של עזר (43) בישראל - מעט מפתיע בהתחשב ברזומה המפואר של האמן, הידוע בעיקר כטיפוגרף ומעצב גופנים. הוא זה שעומד מאחורי עיצובן של הרבה מהאותיות הכתובות שאתם קוראים, אבל לא רק: עבודותיו נכללות באוספים מוזיאליים רבים בארץ ובעולם, הוא יצר גם סדרת סרטונים טיפוגרפיים עבור מוזיאון ויקטוריה ואלברט בלונדון, ועיצב את ההגדה האמריקאית החדשה לפסח שערך הסופר ג'ונתן ספרן פויר.

 

מתוך We Are Family עבודה שמתבססת על סרטוני יוטיוב מתוך We Are Family עבודה שמתבססת על סרטוני יוטיוב

 

"אני לא מודרך אגו"

 

"אני שמח שתערוכת הסולו הראשונה שלי בישראל היא ב־HIT", אומר עזר, שמ־2009 מכהן כמרצה בכיר לעיצוב טיפוגרפי במכון. "מעולם לא פנו אליי ממוזיאון תל אביב, ממוזיאון ישראל או ממוזיאון העיצוב. כשהם ירצו - ויפנו, אגיד כן. אבל אני לא מתעסק בזה, אני לא מודרך אגו".

 

בתערוכה שתוצג עד 28 בינואר מעלה עזר ארבע עבודות, המוקרנות על הקירות בחלל עגול שנוצר במיוחד עבורן. המורכבת מהן היא "We Are Family": העבודה כוללת גיפים מאוירים (Animated Gifs) שעזר יצר לכל אחת מהאותיות הלועזיות המרכיבות את שם העבודה, תוך שימוש בדימויים מיוטיוב. "בחרתי בסרטונים שיש להם יותר מ־7 מיליון צפיות שהם בהכרח מתוך ארבעה תחומים: סקס, פוליטיקה, אלימות או פופ שמשתמש באחד מאלה", הוא מסביר. בסרטונים נראים פוטין, מיילי סיירוס בקליפ השערורייתי על הכדור, הרבה פורנו וגם סרטון כריתת הראש בידי דאעש. "זה הסרטון שהתחלתי ממנו", הוא מספר, "נורא פחדתי להביט בו. רציתי להבין את המכניות הזו".

 

הדימוי קשור לאות שהוא מייצג?

"לא, בכוונה אין קשר. אני אמנם מעצב פונטים, אבל פה אני אמן ששואל שאלות. היום אין חשיבות לטקסט משום שאנשים לא קוראים, והסיבה היא לא הידרדרות הדור, אלא המסכים שלא מעודדים קריאה ממושכת. יש המון תזזיתיות, ואנחנו כל הזמן גוללים. גם בעבודה הזו התזזיתיות היא הדבר עצמו, ולכן אני משתמש בגיפים. אנימייטד גיפס הם הווידיאו של אתמול והספר של שלשום. הם התמצית של התמצית. אם התנ"ך היה נכתב היום - הוא היה נכתב באנימייטד גיפס".

 

למה "We Are Family"?

"כי כולנו משפחה. כולם צופים בפורנו וכולם צופים בדאעש. וזה לא נאמר בציניות, אלא בתדהמה משולבת בתהייה לגבי מה אפשר לעשות עם זה".

 

"הידרדרות האות"

 

גם בעבודה " Dot.Font" יש התייחסות להידרדרות האות הכתובה. "יצרתי, בעצם, פונט לדור שאינו קורא. למבוגרים קשה לקרוא את זה, אבל הילדים כבר יתרגלו: י' הופכת לנקודה, ס' הופכת לארבע נקודות. זה קוד. כל זה נעשה על גבי גיפים שבנויים מהסרטונים הכי מפורסמים ומשומשים בתרבות שלנו - מג'יימס בונד ועד גלי עטרי שרה 'הללויה'".

 

את "Art Vs. Design" עזר מגדיר כעבודה האישית ביותר בתערוכה. "בעבודה הזו אני משתמש בדימויים המוכרים ביותר מתולדות האמנות, ומהם אני בוחר אלמנט מסוים ומרכיב ממנו אות מסוימת. גם פה אין חשיבות לאות הספציפית. פעלתי פה כמו ונדליסט".

 

חלק מהחומרים לא קלים לצפייה.

"אני לא חושב שיש משהו רדיקלי בתערוכה. אני לא רואה הבדל בין סרטון של דאעש לבין סרטון של מיילי סיירוס עירומה על כדור. שניהם עובדים על אותו Shock Value שהפך ללחם ולחמאה של חיינו".

 

ונגד זה אתה יוצא?

"אני לא מנסה להיות מדוכא בגלל המצב או לחלופין להיות אופטימי בזכותו. אני עסוק בלדבר עליו, להצביע עליו, והתהליך הזה יכול להיות ביקורתי. אני לא פוליטיקאי, אבל קצת נמאס לי להיות פסיבי ביחס להתרחשויות. אני מעצב, אז אני מגיב בכלים שיש בידיי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x