$
מוזיקה

היכל התרבות חוגג 60: המקום בו הכל קרה

היכל התרבות בת"א חוגג עם אולם חדש ופסטיבל חורף חגיגי. זו הזדמנות להיזכר בכמה מהרגעים הגדולים שלו: מהדואט של קלינטון וליאל קולט ועד ניירות הטואלט המעופפים בהופעה של פורטיס

מאיה נחום שחל 08:2716.01.18

היכל התרבות בתל אביב חוגג 60 להיווסדו במתיחת פנים חיצונית באולם קונצרטים חדש שנחנך לפני כמה שבועות ובלאונג’ לאירועי גאלה. בפברואר יימשכו החגיגות עם פסטיבל חורף ראשון שעתיד להפוך למסורת, שבו יופיעו השנה יהודה פוליקר עם 30 שנה ל”אפר ואבק”, ריטה שתארח את בתה משי קליינשטיין, “קצת אחרת” ועוד. זוהי הזדמנות להיזכר בכמה מהרגעים הגדולים של ההיכל ב־60 השנים האחרונות.

 

מרעש לשקט על הבמה

בן גוריון וארתור רובינשטיין

 

היכל התרבות נחנך באוקטובר 1957 עם קונצרט של התזמורת הפילהרמונית בנוכחות ראש הממשלה דוד בן גוריון וכמה אמנים אורחים מכובדים במיוחד, בהם המנצח לאונרד ברנשטיין והפסנתרן ארתור רובינשטיין. “זה היה אירוע מרגש”, מספר הכנר מנחם ברויאר שניגן בתזמורת מ־1955. “עברנו מ’אהל שם’ שם היה תמיד רעש אימים מבחוץ ופתאם נדהמנו מהשקט על הבמה”.

 

בן גוריון נואם באירוע הפתיחה ב־1957 בן גוריון נואם באירוע הפתיחה ב־1957 צילום: צלמניה "פריאור"

 

אריק איינשטיין בהופעה

מופע ענק

 

בקיץ 1981 אריק איינשטיין חדל להופיע סופית. אבל לפני כן הוא עוד הספיק להקליט שני אלבומי מופת על בימת היכל התרבות. המעבר של איינשטיין מצוותא להיכל התרבות היה ב־1977 עם הפרויקט של יוני רכטר “אנשים אוהבים לשיר”, עם שירים כמו “אני רואה אותה בדרך לגימנסיה” ו“אני ואתה”. ב־1979 עלה בהיכל מופע משותף עם שלום חנוך – שגם הוא הוקלט לאלבום — מופע ענק שהיה יוצא דופן במונחי התקופה מבחינת עיצוב הבמה, הסאונד והתאורה.

 

אריק איינשטיין ושלום חנוך על במת ההיכל ב־1979 אריק איינשטיין ושלום חנוך על במת ההיכל ב־1979 צילום: סער יעקוב Government Press Office

 

מנגנים ואגנר

ויכוחים ומכות

 

“ב־1981 זובין מהטה רצה לנגן עם התזמורת יצירה של ואגנר”, מספר העיתונאי יוסי שיפמן מקול ישראל שכתב בזמנו ב"דבר”. “הוחלט שבסיום הקונצרט יודיעו לקהל על נגינת ‘מות האהבה’ של ואגנר ומי שרוצה מוזמן לצאת. שכרו מאבטחים שיעמדו ליד הבמה. המהומות התחילו בגלל עלבון אישי בין סדרן למישהו מהקהל והחל ויכוח סביב ואגנר שהוביל למכות. זו היתה יצירה שקטה מאוד ומהטה נאלץ להפסיק. כפיצוי הוחלט למנות את מהטה למנהלה המוזיקלי של התזמורת לכל ימי חייו”.

 

 

ז’אק ברל בישראל

השאנסון הנכון

 

קהל רב ובו בני נוער נהר בתחילת שנות השישים להיכל להאזין לכוכב האורח מצרפת ז’אק ברל. הקהל קיבל אותו בתשואות, והוא נתן את כל כולו לצד התזמורת הצרפתית הקטנה שליוותה אותו. מי שצפה בו בחזרות מאחורי הקלעים סיפר על אמן נטול גינוני כוכבות שמתייעץ עם הצוות שלו, התזמורת והטכנאים, מודד בעצמו את הבמה, מסדר את המיקרופון וכמובן מדליק סיגריה.

 

בילי ג’ואל פותח סיבוב

יוגורט נדיר ו־12 גיטרות

 

כשהוא בשיא הצלחתו פתח בילי ג'ואל את סיבוב ההופעות העולמי שלו ב־1980 בישראל. המפיק יהודה טלית מספר שברשימת הדרישות של האמן לקראת בואו היה גם סוג של יוגורט שאינו נמכר בארץ, חבר מארצות הברית רכש עבור ההפקה את היוגורט המבוקש שהגיע בטיסה מיוחדת לארץ.

ג’ואל הגיע עם צוות של 30 איש, 16 טונות ציוד הכוללים 400 פנסי תאורה, 12 גיטרות, פסנתרים וסינתיסייזרים. הוא סירב להתראיין ולהצטלם, ואנשיו הזהירו כי אם יימצא צלם בשדה התעופה בהגיעו, הוא יעלה בחזרה על המטוס.

 

המופע בהיכל היה מלא עד אפס מקום, וג’ואל מדוגם בחליפה נתן שואו עם כל הגינונים של כוכב פופ. למחרת נכתב: “הקהל שמכיר בעיקר את השירים השקטים, מתעלם מהוראות אנשי היכל התרבות ומצית את החשיכה בשלל אורות של גפרורים ומצתים”.

 

כרזת ההופעה של בילי ג'ואל ב־1980. הקהל הדליק מצתים וגפרורים כרזת ההופעה של בילי ג'ואל ב־1980. הקהל הדליק מצתים וגפרורים

 

הצ’רצ’ילים ובאך

מהטה: "לא ירדנו לרמה של הצעירים"

 

ב־1969 חיבר המוזיקאי נועם שריף בין הצ’רצ’ילים לזובין מהטה. “הצ’רצ’ילים מנגנים באך”, קראו לקונצרט שחיבר לראשונה בין היכל הקודש של המוזיקה הקלאסית לרוקנ’רול. בעיתונים נכתב, למשל, שהפילהרמונית "הסתכנה בהרפתקה מוזיקלית ביודעה מראש יפה אילו הדים מנוגדים יהיו לצעד הנועז והמוזר הזה”. מהטה עצמו, שבחזרות דרש "כסאח" ו"דיסטורשן", אמר על הקונצרט: “זה השתלם מאוד כי לא ירדנו לרמה של החבר’ה הצעירים. ניגנו להם בהתחלה את המוזיקה שלנו ובצורה כזאת משכנו הרבה יותר אנשים, שמשום שרצו לשמוע רוק שמעו את אחת היצירות החשובות ביותר במאה הנוכחית: 'פולחן האביב' של סטרווינסקי".

 

הצ'רצ'ילים והפילהרמונית ב־1969. חיבור ראשון בין רוקנ’רול למוזיקה קלאסית הצ'רצ'ילים והפילהרמונית ב־1969. חיבור ראשון בין רוקנ’רול למוזיקה קלאסית צילום: יצחק פריידין

 

ביל קלינטון שר

מה לא עושים בשביל פרס

 

בספטמבר 2003 הגיעה להיכל שיירת שועי עולם בהם מיכאיל גורבצ’וב וביל קלינטון לכבוד יום הולדתו ה־80 של שמעון פרס. בין שלל ההופעות של גליקריה, ריטה, אנריקו מסיאס ועוד עלה לבמה גם קלינטון עצמו שדיבר וגם שר עם ליאל קולט ו־80 ילדים יהודים וערבים את “Imagine” של ג’ון לנון. “בנאום מרגש, משעשע, הוא הצליח בעדינות גם להחמיא לפרס וגם לציין את חסרונותיו”, נכתב למחרת.

 

ביל קלינטון מופיע ביום הולדתו ה-80 של שמעון פרס ביל קלינטון מופיע ביום הולדתו ה-80 של שמעון פרס צילום: איי אף פי

 

יאללה פאנק

פורטיס ברוגז עם אבא

 

יותר מ־1,000 איש פקדו את ההיכל ב־1978 להופעה של הרכבי פאנק מקומיים, בהם שולץ האיום ורמי פורטיס ולהקתו. האירוע קיבל תפנית כשכמה פאנקיסטים החלו לצעוק לעבר הבמה, גיטריסט השליך עליהם נייר טואלט והחלה לחלופת חפצים ועגבניות מהקהל לבמה ולהפך. הסדרנים ההמומים שלא ראו דבר כזה לפני כן לא הפסיקו את ההופעה, אך מנהל ההיכל דאז אמר לערוץ 1: “דבר כזה לא יקרה בהיכל התרבות עוד פעם...זה לא הכיוון שהבחור הישראלי יהודי הלך בו”. אביו של פורטיס, שהיה מנהל מחלקת תרבות נוער וספורט בעיריית תל אביב, לא דיבר עם בנו כמה חודשים בעקבות המקרה.

 

עופר לוי בהיכל

סיגריות וחזה חשוף

 

אחד מראשוני הזמר הים תיכוני שהופיעו בהיכל הוא עופר לוי. ב־2009 השיק את אלבומו “בדרך שבחרתי” עם 24 נגנים ואולם מלא עד אפס מקום. לוי ביקש מהקהל לבוא בחולצות לבנות וכך עשו כ־90% מהנוכחים. בלהט האירוע הנוכחים גם עלו על הכיסאות, הורידו חולצות, ניסו להצית סיגריות ולגעת במושא הערצתם על הבמה. “כך הפך ביתה של הפילהרמונית למועדון חפלות ים־תיכוני”, נכתב בעיתונות. לוי מספר שהיכל התרבות הוא ההיכל האהוב עליו בכל הארץ, והוא תמיד שמח לחזור ולהופיע בו.

 

עופר לוי בהיכל. ביקש מכולם לבוא בחולצות לבנות עופר לוי בהיכל. ביקש מכולם לבוא בחולצות לבנות צילום: סיניה

 

פינה באוש בשיא תהילתה

חודשים של הכנות

 

הופעותיה הראשונות של חלוצת המחול העכשווי פינה באוש היו בתחילת שנות השמונים. המפיק פנחס פוסטל שהביא את הלהקה לארץ ב־1981 מספר שהיה צורך להתאים את הבמה לדרישות המופע, וזה כלל תמיד הורדת כמה שורות ישיבה כדי להגדיל את שטח הבמה. באוש עצמה הגיעה לישראל חודשים ארוכים קודם לכן כדי לעמוד מקרוב ולהחליט על השינויים הנדרשים. למרות המגבלות הטכניות, היא עשתה נפלאות לבמה באופן שאפשר להציג את המופע בצורה הטובה ביותר. כל הכרטיסים להופעות נמכרו והקהל קיבל אותה בהתלהבות רבה. להקתה של באוש ממשיכה להגיע לישראל אך באוש עצמה הלכה לעולמה לפני תשע שנים.

 

 

פינה באוש. הופיעה בהיכל ב־1981 פינה באוש. הופיעה בהיכל ב־1981 צילום: WILFRIED KRUGER

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x