עיצוב לבריאות: גם קהילת המעצבים מתגייסת למאבק בקורונה
הצרכים החדשים שיצר המשבר הרפואי, יחד עם אילוצי הדחיפות והעבודה מרחוק, דוחפים את המעצבים לחשוב מחוץ לקופסה ולמצוא פתרונות יצירתיים ומבריקים
ירידי העיצוב הגדולים בעולם, ובראשם היריד במילאנו, בוטלו או נדחו - אבל גם קהילת המעצבים מתגייסת לחזית המאבק בקורונה. "המון מעצבים רוצים לרתום את הכלים, הידע והיצירתיות שלהם לטובת מציאת פתרונות נהירים לאתגרים שיצר המשבר”, אומרת מירב פרץ, מרצה בכירה במחלקה לעיצוב תעשייתי בשנקר. “הקורונה יצרה סד מגבלות: השמים נסגרים, אמצעי הייצור מוגבלים, ובעיקר אין זמן לתכנון, לתהליכי ייצור ארוכים או להפצה בדרכים מסורתיות. עכשיו אני מוצפת בפניות, שנעות על הסקאלה שבין הקול הקורא שהפיץ האו”ם לסייע בהנגשת הוראת הבטיחות והבריאות, דרך שיתופי פעולה של בוגרי המחלקה שעובדים בתעשייה הביטחונית ומחפשים פתרונות יצירתיים למכונות הנשמה ומסכות פנים, ועד ליוזמות של סטודנטים שמשתמשים במדפסות תלת־ממד ביתיות ובמכונות תפירה כדי לייצר פתרונות”.
פתרונות כאלה, למשל, מציעים מוצרים כמו קסדות חכמות שמאתרות אנשים הסובלים מחום ממרחק של חמישה מטרים, או צמידים המזכירים למשתמשיהם שלא לגעת בפנים.
הסיטואציה הנוכחית היא שיעור אדיר למעצבים, אומר רמי טריף, אוצר העיצוב והאדריכלות במוזיאון ישראל. “הדחיפות ותנאי הסגר והעבודה מרחוק הם הזדמנות חד־פעמית שיש להתנסות בה מקרוב, לתעד אותה וללמוד ממנה, כך שביום שאחרי נפיק ממנה תובנות על עצמנו כמעצבים וכבני אדם ועל התחום ותרומתו בכלל”.
השימוש הגובר במדפסות תלת־ממד בשורה רחבה של ענפים, מרפואה וארכיטקטורה ועד בנייה ואופנה, תופס כעת תאוצה. הוא מייעל את תהליכי הייצור וחוסך זמן, וגם מנצל חומר רק במקומות שבהם הוא נדרש, וכך מונע בזבוז. כאשר בתי החולים בצפון איטליה נקלעו למחסור של מסתמים המחברים בין מכונות הנשמה למסכות הפנים של חולה, נרתמה החברה המקומית איסינובה, ובתוך שש שעות כבר הדפיסה 100 שסתומים חדשים. מאז פיתח צוות החברה גם מתאם שיכול להפוך מסכת צלילה למנשם לא חודרני לחולים, ויענה על הצורך הגובר במסכות חמצן.
גם החברה הסינית וינסון השתמשה ביכולות ההדפסה בתלת־ממד, הפעם ביישום אדריכלי: בתוך יום אחד היא הדפיסה 15 מחלקות בידוד לקורונה. הבקתות הקטנות, שיש בהן שירותים אקולוגיים ומקלחת, תוכננו במקור לשמש בתי נופש, אבל החברה הגבירה את הייצור כדי להתמודד עם הביקוש של בתי החולים העמוסים בסין.
פתרון אחר הוא של מטיריאלייז, חברה בלגית להדפסות תלת־ממד, שעיצבה אביזר המתחבר לידיות דלתות ומאפשר להשתמש בהן בעזרת המרפק או הזרוע, ללא מגע יד. העיצוב הזה, שכולל שני חלקים פשוטים, מוצע להורדה בחינם.
“אחד הדברים שיפה לראות במצב הקיצון הזה הוא יכולת אלתור והמצאה של מעצבים, בין היתר בשילוב טכניקות מתקדמות כמו הדפסה ודיגום דיגיטלי, יחד עם פתרונות מסורתיים שאפשר לבצע עם מספריים ומכונת תפירה”, אומרת פרץ. כך, למשל, הארכיטקט האיטלקי קרלו ראטי עיצב יחידות טיפול נמרץ שעשויות ממכולות ושניתן לחברן לבתי החולים כמו שרוולים. “הרעיון הוא להציב את המכולות במהירות, ולהשתמש בהן כיחידות טיפול נמרץ סטריליות, ממש כמו חדרי בית החולים”, הסביר משרדו למגזין “דיזין”.
פירמות אדריכלות רבות בארצות הברית מייצרות כיום מגיני פנים לצוותים רפואיים, המתבססים על קבצים פתוחים שיצר אריק סדרברג מהחברה השבדית ורקסטן. העיצוב הפשוט והמבריק מורכב ממגן פלסטיק חתוך בלייזר שמכסה את כל הפנים, ומקשת למצח המודפסת בתלת־ממד.
פתיחת הקבצים לשימוש ללא תמורה מעידה על תהליך. לדברי פרץ, כמו אחרי אירועים היסטוריים משמעותיים אחרים, גם אחרי משבר הקורונה נראה פרקטיקות מסוימות מתחזקות. “עיצוב פתוח (Open Design) ועיצוב בקוד פתוח, בשילוב חוכמת המונים, מאפשרים לנהל תהליכי פיתוח במקביל במקומות שונים, גם במצב של סגר ומגבלות תנועה”, היא אומרת. “הזדמנויות עיצוב רבות עוד יופיעו בהמשך. ככל שצורות התקשורת, הבילוי, הלמידה, האכילה והמפגש שלנו ימשיכו להשתנות, תופיע דרישה לשירותים ומוצרים שיענו על צרכים חדשים — לא רק ברמה של מוצרי חירום רפואיים והישרדות, אלא גם ברמה של תרבות ותקשורת אנושית, פנאי ורגש”.
מגייסים את הלוגו
גם לעיצוב כשפה או כתקשורת חזותית יש תפקיד חשוב. כך, למשל, הכרזה LIFE של נעמה נחושתאי, בוגרת תואר שני בתקשורת חזותית בצלאל. פרויקט הגמר של נחושתאי מספטמבר אשתקד, “העתיד בטוח”, עסק בשאלות חזותיות על המרחבים המוגנים בישראל ונהפך רלבנטי יותר מתמיד בעידן הנוכחי. “ברגעים כאלה חשובה מאוד התקשורת בין אנשים, בכל צורה, אם בטקסט, פנים אל פנים או באימאג’”.
גם מותגים רבים שינו את הלוגו שלהם לטובת קידום ההישארות בבית והשמירה על מרחק פיזי זה מזה. מקדונלד’ס, למשל, הרחיקה את קשתות הזהב המפורסמות בלוגו שלה זו מזו, פולקסווגן הרחיקה בין ה־V ל־W שבלוגו שלה והפרידה את ארבעת העיגולים בלוגו של אאודי, ואפילו הסירונית של סטארבקס עוטה מסכת מגן רפואית. בארץ יצרה חברת מקאן גרסה של דף הוראות התקנה של איקאה: בצד המילים “הישארו בבית” יש איור של בית, מפתח, מנעול ונייר טואלט.