"נכניס את הקולנוע הישראלי לשוק האמריקאי מהרגע הראשון"
ענקית הבידור האמריקאית MGM נכנסת להפקות בארץ. נציגיה בישראל, נשיא תדמור אנטרטיינמנט ואיש עסקי הנפט גדעון תדמור והמנכ"ל אמיליו שנקר, מבטיחים "השקעה שרק תלך ותצמח". הם מתעקשים על הפקות שיצולמו בישראל בכוונה להפיץ אותן בארה"ב ומודים: "אנחנו לא מחפשים סוגה עילית, אנחנו ממוקדים בביזנס"
"אנחנו נשקיע בשלב הפיתוח, דרך ההפקה ועד ההפצה בארה"ב", מבטיח גדעון תדמור הבעלים של חברת ההפקה תדמור אנטרטיינמנט שתשמש כזרוע הישראלית של ענקית הבידור האמריקאית MGM.
- עסקת ענק לתאגיד: הסדרה "טהרן" נמכרה לאפל
- רשת בתי הקולנוע הגדולה בעולם: "ספק אם נשרוד את משבר הקורונה"
- טלוויזיה: הורסת, במובן החיובי
"ב־MGM ראו את האור והחליטו להשקיע כסף בפרויקטים ישראליים משלב זיהוי הרעיונות, לפתח אותם יחד ולהפוך אותם לסדרות בארה"ב. יש פה כר פורה של הון אנושי, והזדמנות לכרות את ההון האנושי הזה. חלק מהסדרות יופקו בישראל, כי יש כאן המון ידע בפועל של מפיקים קיימים. ישראל יודעת לעשות הפקה ברמה גבוהה במחירים מפתים לאמריקאים. היא לא נופלת ממרוקו או מטורקיה".
MGM החליטה להשקיע כספים בתוכן ישראלי בתחום הקולנוע, הטלוויזיה והניו מדיה ולשם כך חתמה עם תדמור אנטרטיינמנט על חוזה בלעדי ויחד הם כבר עובדים על פרויקטים בתחום.
בראיון עם הבעלים גדעון תדמור והמנכ"ל אמיליו שנקר, הסבירו השניים את הייחודיות של המיזם שלהם. "הצלחנו לשכנע את MGM, שגם בתחום היצירה הקולנועית והטלוויזיונית, ישראל היא אומת סטארט־אפ", אומר תדמור, ושנקר מוסיף: "אנחנו לא מתמקדים רק בתחום המסורתי של קולנוע וטלוויזיה, אלא מאוד מסתכלים על ניו מדיה מעניין אותנו להתייחס לישראל כמרכז של תוכן המתחבר לטכנולוגיה".
תדמור (57), כיהן כיו"ר דלק קידוחים ומנכ"ל אבנר, והוא בעל השליטה והיו"ר של שותפות "נאוויטס פטרוליום" שמחזיקה בפרויקטים של נפט בצפון אמריקה והבעלים של חברת תדמור אנטרטיינמנט מ־2013. בין היתר הפיק את הסרט של יוסי סידר "נורמן" בכיכובם של ריצ'רד גיר וליאור אשכנזי. הסרטים הבולטים ברפרטואר של חברת ההפקות שלו הם "Swiss Army Man" בכיכובו של דניאל רדקליף ("הארי פוטר"), "האמת המלאה" עם קיאנו ריבס ורנה זלווגר ו"ג'נקשן 48" הישראלי עם תאמר נפאר.
אמיליו שנקר (39), מנכ"ל החברה, הוא בין היתר במאי ותסריטאי, שחתום על הסרט "המועדון לספרות יפה של הגברת ינקלובה". הוא הצטרף לפני שנתיים כדי לעשות בה שינוי, לדבריו. "לפני כן החברה עסקה בפרויקטים בינלאומיים והחלטנו שלאור ההצלחה של יצירות ישראליות בחו"ל, להשיט את הספינה לכיוון הזה".
לדברי תדמור, "כמפיק וכחבר הנהלה של בית הספר לקולנוע סם שפיגל, נחשפתי לכישרון הגדול של היוצרים והיצירה הישראלית. הבנתי שהפרויקטים יכולים לעשות מעבר לשוק הבינלאומי, בתחומי הקולנוע, הטלוויזיה והתוכן זה אמנם כבר נעשה ו'פאודה' היא אולי הדוגמה האחרונה להצלחה הזאת, אבל זה לא ממצה את הפוטנציאל שגלום ביצירה הישראלית. ביקשתי מאמיליו להצטרף אלינו, ולבנות על בסיס מסחרי — לא פילנתרופי, לא ארט האוס — את המודל שיעזור ליוצרים לעשות את המעבר לשוק הבינלאומי".
כמה כסף MGM ואתם תשקיעו במיזם?
תדמור: "אנחנו לא נוקבים בסכום ההשקעה, רק מבטיחים שהיא תלך ותצמח".
איך תפיקו בישראל שאין בה הקלות מס אם כולם פונים למדינות כמו מלטה, הונגריה ורומניה?
תדמור: "יש כאן תעשייה שהיא מעבר ליוצרים והיא מאוד מוצלחת, קחי לדוגמה את 'הנערים' של חגי לוי ו־HBO שהופקה בישראל. יש פה רמה ואיכות הפקה גבוהות ביותר. ברור שזה לא מתאים לכל יצירה, ושהביטוחים גבוהים, ושהמדינה יכולה לעזור. האם זה חלק מהמשימה שלנו? התשובה היא כן".
שנקר מוסיף כי "הרבה שנים אני מסתובב בתחושת תסכול כיוצר שרואה כמה כישרון יש כאן וכמה מעט מנצלים אותו. גם בימי השיא של לפני חמש שנים, כשהיו שלושה ערוצי ברודקאסט, הפער בין עוצמת הכישרון ליכולת של השוק לספוג את הכישרון הזה היה גדול. עכשיו בהוליווד ובעולם נפתחו דלתות. זאת הזדמנות לפרוץ את הגבולות, להביא סטודיו אמריקאי ענק כמו MGM".
השוק בישראל לא רווי?
תדמור: "מבחינתי, כל המרבה הרי זה משובח. לחברת קשת אינטרנשיונל KI היו הצלחות ספורדיות. הם פרצו את הדרך ולא צריך להסביר לאף אחד בהוליווד על התעשייה בישראל. הדבר החדש כעת הוא ש־MGM לא מחכים שתהיה סדרה שתשודר ויחליטו לעשות לה עיבוד אמריקאי או לקנות אותה כפי שהיא. הם מוכנים להשקיע כסף בשלב העוברי. אנחנו והם מחפשים איך להפוך את הרעיון למסחרי. אנחנו לא מחפשים סוגה עילית, אנחנו ממוקדים בביזנס".
בלי הרגולציה והמחויבות לסוגה עילית לא היתה יצירה ישראלית בכלל.
תדמור: "מה ש־MGM יעשו הוא לראות את המוצר בשלב ההתחלתי, אם ייתנו בו אמון ישקיעו בו. עוד לפני שיעבור תהליך כלשהו".
"נורמן" לא הצליח, רק גרם לך הפסדים.
תדמור: "נכון. התחום של הקולנוע העצמאי מאוד מסוכן. לכן אני עושה משהו שלא עשיתי עם 'נורמן'. שם לקחתי את המוצר ופניתי אתו לשוק. כאן אני לוקח את השחקן לתחילת מחזור הפעילות ולא לסופו. מההתחלה אני מחבר אותו לשוק. אנחנו מביאים את השוק ליצירה מהרגע הראשון, לכן סיכויי ההצלחה גדולים. ברגע שמתחברים לסטודיו אמריקאי שיש לו כל טווח הפעילות, אפשר לסגור איתו דיל, את כבר יודעת מאיפה הכסף בא".
שנקר: "הם סומכים עלינו בשלב הבחירה והליקוט".
האחראים על שלב הליקוט מהצד הישראלי הם מייקל פיטר שמידט, מנהל תוכן לשעבר ב"רד ארו", איש עם המון ניסיון בתעשיית הבידור העולמית; מנכ"ל אנדמול לשעבר; שי לוין, סמנכ"ל הכספים של קשת אינטרנשיונל; ואורי שנער שמייעץ. מהצד של MGM נמצא מארק ברנט, מי שאחראי למעמדו ודימויו של דונלד טראמפ, בגלל סדרת הריאליטי "המתמחה", וסדרות כמו "הישרדות"; והמנהל של MGM סטיב סטארק.
שנקר: "אנחנו עובדים עם יוצרים בישראל, באופן יחסי מתחת לרדאר. MGM מחפשים את הזווית האחרת. את ההסתכלות האחרת. הם מאמינים שהיוצרים הישראלים מסוגלים ליצור תכנים שהם לא רק מוסד 'הומלנד' ו'פאודה', אלא דרמות קומיות, קומדיות רומנטיות, אימה ומתח, והרבה סיפורים אנושיים".
מה עם קולנוע עצמאי?
"לא אמרנו נואש בנוגע לקולנוע", אומר שנקר, "יש לנו ול־MGM פרויקטים שעוסקים בסרטים עצמאיים, אנחנו מחפשים גם כאלה, אבל עם דגש על מסחרי, שיעבוד היטב עבור קהל גדול. הוליווד מכירה ביכולות של ישראל".
ותדמור מסכם: "אם לשאול מעולם המושגים האחר שלי, שוק הבידור עובר שינוי טקטוני. לא ידוע לאן התעשייה הולכת, אבל מה שברור לגמרי זה שטוב להתחבר לשחקן מוביל, לרכוב על גב של נמר, או אריה במקרה של MGM".