היפנים סוחטים את החבית
מחיר הנפט הגואה הוא הדבר הרע ביותר שקרה ליפנים. וגם הטוב ביותר. יפן היא אחת המדינות היחידות שצמצמה בעשור האחרון את צריכת הנפט שלה ביותר מ-15%
10:2614.07.08
ערב. טור המכוניות הממתינות לתדלוק משתרך לאורך הכביש הראשי, והנהגים היפנים ממתינים בסבלנות שלא מוכרת לתושבי המזרח התיכון. "שוב?", אני שואל את היפנית, "כן", היא עונה, "181 ין". גם ביפן קשה להתרגל לזינוק מחירי הדלק. אני נזכר בנוסטלגיה בתקופות יפות יותר, שבהן מכל דלק עלה
פחות מחצי. זה היה לפני שנתיים.
אבל לא רק אני מבוהל. עליית מחירי האנרגיה מלחיצה את הכלכלה היפנית כולה: ליפן אין בארות נפט, וכל תצרוכת הנפט העצומה שלה מבוססת על יבוא. מדינות ערב הן הספק העיקרי של יפן, והמתיחות בין איראן לבין העולם החופשי לא בדיוק נוסכת פה שלווה.
עליית מחירי הנפט פוגעת גם בבטן הרכה של יפן - תעשיית המכוניות. היקף מכירות המכוניות ביפן נפל השנה לרמה שבה היה בשנות השבעים. המכוניות זוללות הדלק מעלות אבק באולמות התצוגה, והרבה צעירים יפנים מגלים את דבר קיומה של התחבורה הציבורית, שלמרבה המזל היא מצוינת ומתקדמת. ליצרניות הרכב מיפן אין ברירה אלא להתאים עצמן לעידן שבו צריכת דלק היא חטא, ובשנתיים האחרונות כולן הכריזו על פיתוח מכוניות המבוססות על אנרגיה חלופית. בשבוע שעבר התוצאות החלו לצוף אל השטח.
בכנס השנתי של ארגון ה־G8 הוקדשה תערוכה מיוחדת למלחמה בשינוי האקלים, וחברות הרכב היפניות הסתערו עליה. תאגיד סומיטומו הציג מנוע המבוסס על טכנולוגיית המאגלב. מסילת רכבת המאגלב, הראשונה הנבנית כרגע ביפן, מכילה שדה מגנטי שגורם לקרונות לרחף מעל הפסים, ומנטרל את החיכוך הפיזי הגורם לבזבוז מיותר של אנרגיה. מנוע המכונית של סומיטומו מעתיק את הטכניקה הזו לעולם הרכב: במקום בעזרת גלגלי שיניים, נעים חלקי המנוע באמצעות סליל אלקטרומגנטי. המנוע מפחית את צריכת האנרגיה ביותר מ־15% - והוא כבר מוכן לייצור המוני.
חברת דייהטסו, שבבעלות טויוטה, הציגה סוללות זולות לכלי רכב חשמליים, שנבנות ממתכת הקובלט במקום מפלטיניום, המשמש כיום במכוניות החשמליות ביפן. עוד חשפה דייהטסו מערכת דלק חדשה המבוססת על הידרזין - חומר הנמצא גם במנועי מטוס F-16 ובטילים, ויתרונו בכך שאינו משחרר פחמן רעיל לאוויר בתהליך פירוקו.
עוד תחום שיפן כובשת הוא האנרגיה הסולרית. יפן מייצרת יותר ממחצית מכלל האנרגיה הסולרית בעולם, ושארפ, קיוסרה וסאניו היפניות נחשבות ליצרניות המובילות בעולם בתחום. את התוצאות הראשונות רואים כבר עכשיו - יפן היא בין המדינות היחידות שצמצמו בעשור האחרון את צריכת הנפט שלהן ביותר מ־15%.
וישראל? את הממשלה שלנו הנושא לא מטריד. ישראל הרי שונה לגמרי מיפן: יש לנו מרבצי נפט אדירים, תחבורה ציבורית מתוקתקת ויחסי חברות עמוקים עם מדינות ערב השולטות בשאר הנפט בעולם. מזל.