$
הסטארטאפים המובילים 2009

הישרדות הכשירים בעידן קריסת השווקים

ד"ר ארנה ברי, יו"ר איגוד קרנות ההון סיכון, בטור מיוחד לפרויקט הסטארט-אפים המבטיחים: התקופה הנוכחית היא עונת ההזדמנויות הגדולה של החברות הקטנות שישכילו להסתגל - ולמצוא את השווקים הנכונים

ד"ר ארנה ברי 08:4728.09.08

1. השבוע שחלף שינה סדרי עולם בכלכלה הגלובלית:

בתי השקעות שאמורים היו להיות מבצרי ברזל נבלעו במערבולת מסחררת, והתנפצו לשבבים בלתי סדורים.

אחד מבכירי המשק, שהגיב השבוע למצב המורכב, דיבר על ההבדל בין כלכלה להנדסה. בהנדסה, אמר, לומדים לבנות מרתף, עליו קומה ראשונה, עליה קומה שנייה ושלישית, ועליהן גג. בכלכלה, אמר אותו בכיר, בונים לפעמים קומה שלישית וגג, ומגלים שחסרים מרתף וקומה ראשונה להיסמך עליהם.

 

האלגוריה הזו משיבה אותנו אל אותם יסודות שסייעו לבנות בישראל תעשייה עתירת ידע, שקידמה את הכלכלה המקומית וביצרה את חוסנה. בתקופות מאתגרות כמו זו, אנשי הטכנולוגיה חייבים להיצמד להנדסה, שנראית שוב אטרקטיבית ומוחשית, ומחברת בין סיבה ומסובב, בין השקעה ותוצאה. ההשקעות שיביאו ליציאה מהמשבר חייבות להיות השקעות בעלות פריון גבוה ואמיתי, לא ממונף ולא מנותק: השקעות בייצור בעל פריון גבוה, המבוסס על ידע וחדשנות.

 

2. בתקופות משבר, הנטייה הטבעית היא להתבצר:

יש נטייה להתחפר בקרקע מוכרת, לא להיסחף להשקעות חדשות ולהמתין עד יעבור זעם. זו טעות.

בשנה הבאה ימלאו 150 שנה לפרסומו של "מוצא המינים" של דארווין - הספר שקבע כי באבולוציה מי ששורד הוא לאו דווקא הגדול או החזק, אלא מי שיידע להתאים עצמו למציאות המשתנה. "הישרדות הכשירים", קוראים לזה בעברית, והעיקרון הזה הולם במיוחד בימינו אנו: חברות צעירות נבנות סביב המציאות הכלכלית בעת היווסדן, וקל להן להתאים עצמן לנתוני השוק.

 

באופן טבעי הן אדפטיביות יותר לעומת חברות ותיקות יותר, שמגובשות במבנה הארגוני ובהרגלי ההוצאות שלהן. בעתות מצוקה כלכלית, החברות הצעירות נוטות לפעול ביעילות מרבית, במיקוד מקסימלי ומתוך הבנה שהתאמה למציאות המשתנה ולצורכי השווקים היא צורך הישרדותי מבחינתן.

 

ד"ר ארנה ברי ד"ר ארנה ברי צילום: יובל חן

 

למרות האווירה השלילית בשווקים, המציאות הכלכלית העדכנית מביאה עמה הזדמנות עסקית נדירה של מיצוי הגמישות המחשבתית והזריזות היזמית. יזמים גמישים ויצירתיים יפנו לשווקים אמיתיים, גדלים, שבהם החדשנות מאפשרת רווחיות ותחרותיות. אמצעי התשלום ויכולת הקנייה בשווקים החדשים האלו מגדירים את סוגי המוצרים (בסיסיים או מתוחכמים), שאותם הם מבדלים לאוכלוסיות גדולות בעלות יכולות שונות.

 

כלכלנים רבים מאמינים שהצמיחה בארצות מתפתחות, כגון ברזיל או הודו, תימשך על אף המשבר הפיננסי בארה"ב. חברות דוגמת טאטא ההודית משלמות מחירים גבוהים עבור רכישות ומיזוגים, הן בשל חוסנן הפיננסי והן משום שהסביבה העסקית שבה הן פועלות היא סביבה של שוק מקומי גדול וצומח עם נזילות ויכולות מימון גבוהות.

 

חשוב להדגיש: לממשלה יש תפקיד מרכזי ביצירת התנאים ההולמים לפיתוח חברות חדשות ויוזמות, שיביאו עמן ערך ממשי בעתיד. דווקא בזמנים אלה חשובה התאמת המדיניות התעשייתית, המוניטרית והפיסקאלית למציאות המשתנה.

 

3. מנועי הצמיחה של 30 השנה האחרונות נגוזו השבוע:

צרכנות אמריקאית חזקה, אמצעי מימון נגישים ומחירי אנרגיה סבירים. המציאות שהכרנו בעבר אינה קיימת עוד, ואין מי שיודע אם תשוב.

 

המציאות הנוכחית מחייבת גמישות מחשבתית (גם מקובעי המדיניות) ואפשרות לתגובה זריזה לכל אירוע שנכון לנו. רק בשבוע שעבר נוכחנו כולנו כיצד קובעי המדיניות בארה"ב נדרשו להגיב במהירות כדי למנוע קריסה כללית בשוק ההון. ימים יגידו אם פעולתם צלחה, אך קשה להתעלם מכך שתגובתם המהירה סיפקה לשוק תחושת ביטחון וגיבוי, ואת אלה אי אפשר לתמחר.

 

הנבואה לא ניתנה לאף אחד מאיתנו, אך אם נסתמך על ניסיון העבר ועל הצורך הבסיסי של בניית כלכלה יציבה שנסובה על יסודות איתנים, ברור לכל שקידומן של תעשיות תחרותיות הוא הכרח למדינות שאין להן משאבי טבע.

 

ד"ר ברי היא שותפה עצמאית בג'מיני קרנות ישראליות, ולשעבר המדענית הראשית במשרד המסחר והתעשייה

בטל שלח
    לכל התגובות
    x